Dieta w chorobach autoimmunologicznych – Mirosława Gałęcka (red.) [RECENZJA]

Avatar photo
dieta w chorobach autominnunologicznych
Tytuł: Dieta w chorobach autoimmunologicznych
Autor: Mirosława Gałęcka [red.]
Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: PZWL
Ilość stron: 360

Dieta w chorobach autominnulogicznych

dieta w chorobach autominnunologicznych

Czym są choroby autoimmunologiczne? Jak je leczyć? Czy jakakolwiek dieta ma sens? Co wprowadzić do diety, a co z niej wyeliminować? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w książce „Dieta w chorobach autoimmunologicznych” pod redakcją dr n. med. Mirosławy Gałęckiej, która ukazała się nakładem PZWL.

Choroby autoimmunologiczne…

Choroby, w których dochodzi do zaburzeń układu odpornościowego, nazywamy autoimmunologicznymi. Organizm zaczyna rozpoznawać własne komórki jako obce i je niszczy. Do czynników wpływających na powstanie choroby zaliczamy m.in. niewłaściwy styl życia, stres, nieodpowiednią dietę. Do chorób tych zalicza się m.in.: wrzodziejące zapalenie jelita grubego, stwardnienie rozsiane, chorobę Gravesa–Basedowa, chorobę Hashimoto, cukrzycę insulinozależną, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty układowy, sarkoidozę, bielactwo.

Mikrobiom – „organ”, o którym nie mamy pojęcia…

Człowiek to tzw. superorganizm, czyli złożony ekosystem komórek ludzkich wraz z całym materiałem genetycznym, ale też mikrobiom – genom i komórki zasiedlających go mikroorganizmów. Czy wiedzieliście, że zajmują one praktycznie każdą część naszego ciała? Większość z nich to nasi sprzymierzeńcy, a niedobór dobrych bakterii przyczynia się do rozwoju chorób. Centrum układu odpornościowego człowieka stanowią… jelita! Gwarancją naszego zdrowia jest więc dobra mikroflora jelitowa, zaś kluczowy element bariery jelitowej człowieka stanowi mikrobiota. Warto więc włączyć do naszej codziennej diety probiotyki i prebiotyki.

„Jakikolwiek jest ojciec choroby, matką jest dieta” (przysłowie chińskie)

Dieta to nie tylko odchudzanie i zmiana nawyków żywieniowych. To również styl życia (z gr. diaita). Należy więc oprócz jadłospisu uwzględnić aktywność fizyczną, stosowane używki, poziom stresu i jakość spożywanej żywności. Nie ma jednej diety dla wszystkich osób z chorobami autoimmunologicznymi.

Najważniejsze jest dobranie indywidualnej diety, gdyż każdy z nas ma inny organizm i inny układ pokarmowy. Odpowiednia dieta jest istotnym elementem w walce z chorobą. Najpierw należy więc sprawdzić, co wywołuje w naszym organizmie stan zapalny, spersonalizować dietę i wykluczyć trigger foods (nadwrażliwość IgG).

Dieta eliminacyjna w trzech krokach

Pierwszy krok stanowi diagnostyka i konsultacja. Znajdziemy tu odpowiedź na pytania: Jakie badania diagnostyczne warto wykonać przed rozpoczęciem diety? Czy warto skonsultować się z dietetykiem? Jak wybrać dietetyka i jak powinna przebiegać pierwsza wizyta? Drugi krok to edukacja. Dowiemy się m.in. gdzie szukać wiarygodnych informacji na temat diety. Trzecim krokiem jest eliminacja i urozmaicenie. Autorka radzi jak wyeliminować gluten i nabiał z diety. Podaje listę zamienników tych składników. Zaznacza, iż bardzo ważna jest rotacja i urozmaicenie diety. Wprowadzając dietę eliminacyjną, należy zastosować złotą zasadę: na każdy wyeliminowany produkt powinny przypadać minimum trzy dozwolone zamienniki.

Pomocne okażą się z pewnością praktyczne wskazówki np. gdzie najlepiej kupować  żywność specjalistyczną, czym się kierować przy jej wyborze oraz jak zaplanować dietę. Ułatwią zadanie przepisy na pyszne potrawy, np. gryczany chleb, naleśniki bez glutenu i nabiału, placuszki marchewkowe, budyń z tapioki. Znajdziemy tu też przepisy na zupy, pasty do kanapek oraz wypieki i desery, np. bezglutenową babkę czekoladową.

Dla kogo książka?

Dla osób, u których stwierdzono chorobę autoimmunologiczną i szukają metod, które zminimalizują skutki choroby oraz wesprą farmakoterapię. Autorzy publikacji bazują na jedenastoletnim doświadczeniu, pomogli wielu pacjentom i dzielą się tym doświadczeniem z czytelnikiem. Zrób pierwszy krok do zdrowia już dziś!