Zalecenia USDA/HHS: Dietary Guidelines for Americans 2020-2025

Avatar photo
✔ Aktualizacja: nowe wyniki badań
zalecenia żywieniowe USA

Dnia 29 grudnia 2020 odbyła się konferencja online dotycząca wprowadzenia długo oczekiwanych zaleceń dietetycznych amerykańskiego USDA / HHS. To jeden z najważniejszych dokumentów pod kątem zaleceń żywieniowych. Wiele krajowych wytycznych bazuje między innymi właśnie na analizach amerykańskich instytucji. Zobaczmy zatem, jakie kluczowe zmiany miały tam miejsce. Na końcu znajdziecie też odnośnik do pełnego dokumentu. Zatem zaczynamy.

Słowem wstępu o Dietary Guidelines for Americans

Dokument Dietary Guidelines for Americans stanowi podsumowanie tego, co Amerykanin powinien jeść, aby być zdrowym. Wytyczne wydaje amerykańskie USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) wraz z HHS (Ministerstwo Zdrowia i Pomocy Humanitarnej Stanów Zjednoczonych). Są one aktualizowane dokładnie co 5 lat. Poprzednia edycja miała miejsce w roku 2015. Oznacza to, że dokument, 9. edycja, będzie aktualny do 2025 roku.

Nowa edycja stanowi tak jak w przypadku (niedawno zaktualizowanych!) polskich Norm Żywienia, korektę istniejących wytycznych. Poprzednia edycja jest dostosowywana do nowych badań i analiz, które zostały wykonane w ostatnich latach. Jest więc ona zaktualizowana o nowy stan wiedzy.

Przed wydaniem dokument przechodzi przez długą fazę konsultacji. Kluczowym kryterium zaleceń jest to, że muszą być oparte na rzetelnych badaniach, nie zaś na przypadkach jednostkowych lub opiniach ekspertów. Co ciekawe, dla zachowania integralności procesu pisania, informacja o tym, jacy autorzy są zaangażowani w proces, jest tajne. W proces zaangażowanych jest ponad 100 ekspertów.

Zdjęcia z konferencji – 29.12.2020

Make every bite count

To motto pojawiało się wielokrotnie w trakcie prezentacji. Społeczeństwo Stanów Zjednoczonych mierzy się nie tylko z epidemią otyłości, ale również z szeregiem chorób dietozależnych. Dietary Guidelines wskazują na 4 kluczowe aspekty zdrowego żywienia:

4 kluczowe aspekty żywienia

  1. Odżywiaj się zgodnie ze zdrowymi wzorcami żywieniowymi na każdym etapie swojego życia
    1. Przez pierwsze 6 miesięcy życia staraj się karmić naturalnie dziecko oraz suplementuj od początku witaminę D. Po 6. miesiącu wprowadzaj różnorodne pokarmy, w tym potencjalnie alergizujące. W przypadku braku możliwości karmienia naturalnego, zaleca się wykorzystanie mieszanek fortyfikowanych żelazem.
  2. Różnicuj swoje wybory żywieniowe w zależności od osobistych preferencji, tradycji kulturowych i ograniczeń budżetowych
  3. Skup się włączeniu do jadłospisu odpowiedniej ilości produktów każdej z grup żywności. Skoncentruj się na wykorzystaniu źródeł bogatych w składniki odżywcze i pamiętaj, by nie przekraczać limitu kalorycznego. Kluczowe grupy żywności:
    1. Warzywa różnych typów
    2. Owoce (szczególnie nieprzetworzone)
    3. Produkty zbożowe (przynajmniej połowa pełnoziarnista)
    4. Nabiał (z mlekiem bez tłuszczu lub półtłustym, jogurtem, serem i fortyfikowanymi napojami sojowymi i bez laktozy jako alternatywami)
    5. Tłuszcze (w tym oleje roślinne, ryby i owoce morza, orzechy)
  4. Ogranicz produkty i napoje z dużą zawartością cukrów dodanych, tłuszczów nasyconych, sodu oraz ogranicz alkohol
    1. Cukry dodane – nie więcej niż 10% całkowitej energii dla osób powyżej 2. roku życia (młodsze dzieci – unikamy)
    2. Tłuszcze nasycone – nie więcej niż 10% energii dla osób powyżej 2. roku życia
    3. Sód – nie więcej niż 2 300 mg / dzień. Dla dzieci poniżej 14. roku życia próg jest niższy
    4. Alkohol – należy go ograniczać. Maksymalna dozwolona dawka to 2 drinki dziennie dla mężczyzn i 1 dla kobiet. Kobiety w ciąży nie powinny pić alkoholu. Zalecenie wskazuje, że rzadsze picie jest zdrowsze.

Kto odżywia się zgodnie ze wskazówkami zaleceń żywieniowych?

W dokumencie przedstawiono także ciekawe dane na temat tego, jak różne grupy społeczeństwa stosują się do wytycznych. Jak zauważają autorzy – jest jeszcze duże pole do poprawy, ale obserwuje się nieznaczne polepszenie wskaźników w ciągu ostatnich lat:

Na co warto zwrócić uwagę?

Instytucje zdecydowały się nie zmieniać w tej edycji udziału cukrów dodanych, pomimo, że toczyły się w tym zakresie gorące dyskusje. Rozważano zmniejszenie udziału cukrów dodanych do 6% energii (pozostały na poziomie 10%). Wynika to z braku mocnych dowodów na konkretny próg, który mógłby zostać ustalony za obowiązujący.

Po raz pierwszy pojawiły się wytyczne dotyczące odżywiania dzieci poniżej 2. roku życia. Jest to zbieżne z deklarowanym głównym przesłaniem wytycznych, czyli budowy zdrowia na każdym etapie życia.

Na co powinni zwrócić naszym zdaniem uwagę dietetycy? To przede wszystkim wskazanie, że kluczem do zdrowia jest poszukiwanie produktów bogatych w składniki odżywcze oraz takie dopasowanie swojego menu, by spełniało standardy zarówno ekonomiczne (np. ograniczony budżet domowy), ale i związane z tradycją czy upodobaniami.

Czy zalecenia są skuteczne?

🔎 Można się zastanawiać, czy podążanie za tymi wytycznymi faktycznie przyniesie korzyść zdrowotną. Na to pytanie odpowiadają naukowcy w badaniu opublikowanym w Advances in Nutrition: An International Review JournalW [2]. Większa zgodność z wytycznymi żywieniowymi jest związana z niższym ryzykiem śmiertelności z powodu wszystkich przyczyn, chorób układu krążenia i raka. Co warto dodać, zauważono jednak nieliniową relację dla ogólnej śmiertelności oraz liniową dla śmiertelności z powodu raka i chorób sercowo-naczyniowych. Na pewno będą te opracowanie brane pod uwagę przy opracowaniu nowej wersji dokumentu.

Przeczytaj pełny dokument Dietary Guidelines for Americans 2020-2025

Pełny dokument wraz z omówieniem jest dostępny na oficjalnej stronie: https://www.dietaryguidelines.gov/

Bibliografia:

  1. https://www.dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2020-12/Dietary_Guidelines_for_Americans_2020-2025.pdf
  2. https://nutrition.org/will-following-dietary-guidelines-for-americans-help-you-live-longer/
  • Data pierwotnej publikacji: 29.12.2020
  • Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 14.07.2024