Najsmaczniejsze i najzdrowsze owoce egzotyczne – zdjęcia i nazwy

Avatar photo
✔ Aktualizacja: nowe wyniki badań
rambutan

Odeszły już dawno czasy kiedy nie można było w sklepach dostać nic poza krajowymi owocami – a i te rzadko. Dzisiaj w sklepach, supermarketach roi się od brzmiących egzotycznie nazw owoców. Co dzisiaj można znaleźć na półkach sklepowych w dziale owoce?

W tym artykule zapraszamy do krótkiego przewodnika, w którym poznacie najpopularniejsze owoce egzotyczne.

Najpierw poznajmy jednak Wasze opinie – które egzotyczne owoce są Waszymi ulubionymi pod kątem zdrowia i smaku?

Który owoc egzotyczny jest najlepszy Twoim zdaniem?

Najlepszy owoc egzotyczny
Który owoc egzotyczny jest Twoim ulubieńcem? *

Oto dotychczasowe wyniki ankiety naszych czytelników:

Popularne owoce egzotyczne. Poznaj 8 owocowych inspiracji!

1. Pitaja

pitaja
  • Znana inaczej jako smoczy owoc
  • Pochodzi najczęściej z Ameryki Środkowej
  • Miąższ zawiera czarne pestki
  • Gdy jest spożywany na surowo, słodkawy w smaku
  • Schłodzenie owocu poprawia jego smak, dlatego często podawany jest w postaci deserów lodowych

2. Liczi chińskie

liczi
  • Liczi ma długą historię uprawy w Chinach
  • Może być stosowana do kompotów i syropów
  • Można je zamrażać i suszyć (=orzeszki liczi)
  • Dobre na surowo oraz jako dodatek do sałatek, można je również podawać z likierem, śmietaną lub lodami.

3. Persymona

persymona
  • Inna nazwa to hurma albo owoce kaki
  • Hodowana szczególnie często w Chinach, Korei i Japonii
  • Owoce najlepszych odmian nie dają się przechowywać.
  • Charakterystyczny smak, jest bardzo słodki

4. Salak

salak
  • Rośnie w kiści przy podstawie palmy
  • W białym jadalnym miąższu znajduje się duża brązowa pestka.
  • Smak słodki i kwaskowaty, zaś strukturą podobny do jabłka

5. Karambola

karambola
  • Owoce słodko-kwaśny smak.
  • Na surowo w całości, ze skórką i nasionami.
  • Chrupiący, soczysty miąższ bez włókien.
  • Można przechowywać w lodówce przez ok. 3 tyg.
  • Dekoracja potraw, dodatek do surówek i sałatek, można podawać także z mięsami lub rybami po krótkim podsmażeniu na maśle.
  • Odmiany o bardziej kwaśnym smaku można przeznaczyć na marynaty, sosy, dżemy lub wino. Po nakłuciu skórki można je w całości suszyć lub kandyzować.

6. Rambutan

rambutan
  • do sałatek owocowych, dżemów, kompotów,
  • spożywany saute
  • Rambutan oznacza tyle co „włochaty”
  • W Wietnamie rambutan nazywany jest chom chom – czyli „zmierzwione włosy” ze względu na specyficzną skórkę
  • Drzewa na których rośnie ten owoc osiągają kilkanaście metrów wysokości

7. Pomelo

pomelo
  • Pomelo znany jest jako pomarańcza olbrzymia
  • Bardzo duże owoce, kuliste,
  • Ich masa może dochodzić nawet do 2 kg, a średnica do 20 cm.
  • Żółte, żółtozielone lub różowe, mają grubą, pokrytą woskiem skórkę (do 5 cm).

8. Sweetie

sweetie
  • Krzyżówka grejpfruta i pomarańczy olbrzymiej
  • Wyhodowany po raz pierwszy w Izraelu w roku 1984.
  • Owoc w smaku przypomina grejpfruta jest jednak delikatniejszy i słodszy
  • Specyficzna gruba skórka w intensywnym jasnozielonym kolorze

Więcej owoców w dedykowanym artykule – LINK

  • Data pierwotnej publikacji: 5.01.2012
  • Data ostatniej aktualizacji: 6.01.2025