Egzotyczne owoce
Autor dr Justyna Bylinowska
5 stycznia, 2012
Odeszły już dawno czasy kiedy nie można było w sklepach dostać nic poza krajowymi owocami – a i te rzadko. Dzisiaj w sklepach, supermarketach roi się od brzmiących egzotycznie nazw owoców. Co dzisiaj można znaleźć na półkach sklepowych w dziale owoce? Zapraszamy do pierwszej części krótkiego przewodnika, w którym poznacie owoce egzotyczne.
Owoce egzotyczne
Pitaja
- Znana inaczej jako smoczy owoc
- Pochodzi najczęściej z Ameryki Środkowej
- Miąższ zawiera czarne pestki
- Gdy jest spożywany na surowo, słodkawy w smaku
- Schłodzenie owocu poprawia jego smak, dlatego często podawany jest w postaci deserów lodowych
Liczi chińskie
- Liczi ma długą historię uprawy w Chinach
- Może być stosowana do kompotów i syropów
- Można je zamrażać i suszyć (=orzeszki liczi)
- Dobre na surowo oraz jako dodatek do sałatek, można je również podawać z likierem, śmietaną lub lodami.
Persymona
- Inna nazwa to hurma albo owoce kaki
- Hodowana szczególnie często w Chinach, Korei i Japonii
- Owoce najlepszych odmian nie dają się przechowywać.
- Charakterystyczny smak, jest bardzo słodki
Salak
- Rośnie w kiści przy podstawie palmy
- W białym jadalnym miąższu znajduje się duża brązowa pestka.
- Smak słodki i kwaskowaty, zaś strukturą podobny do jabłka
Karambola
- Owoce słodko-kwaśny smak.
- Na surowo w całości, ze skórką i nasionami.
- Chrupiący, soczysty miąższ bez włókien.
- Można przechowywać w lodówce przez ok. 3 tyg.
- Dekoracja potraw, dodatek do surówek i sałatek, można podawać także z mięsami lub rybami po krótkim podsmażeniu na maśle.
- Odmiany o bardziej kwaśnym smaku można przeznaczyć na marynaty, sosy, dżemy lub wino. Po nakłuciu skórki można je w całości suszyć lub kandyzować.
Rambutan
- do sałatek owocowych, dżemów, kompotów,
- spożywany saute
- Rambutan oznacza tyle co „włochaty”
- W Wietnamie rambutan nazywany jest chom chom – czyli „zmierzwione włosy” ze wzlędu na specyficzną skórkę
- Drzewa na których rośnie ten owoc osiągają kilkanaście metrów wysokości
Pomelo
- Pomelo znany jest jako pomarańcza olbrzymia
- Bardzo duże owoce, kuliste,
- Ich masa może dochodzić nawet do 2 kg, a średnica do 20 cm.
- Żółte, żółtozielone lub różowe, mają grubą, pokrytą woskiem skórkę (do 5 cm).
Sweety
- Krzyżówka grejpfruta i pomarańczy olbrzymiej
- Wyhodowany po raz pierwszy w Izraelu w roku 1984.
- Owoc w smaku przypomina grejpfruta jest jednak delikatniejszy i słodszy
- Specyficzna gruba skórka w intensywnym jasnozielonym kolorze
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Egzotyczne owoce
dr Justyna Bylinowska
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl