Flawonoidy. Czym są, ich funkcja i źródła w żywności
Owoce i warzywa są bardzo istotnymi produktami w diecie człowieka. Zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych, ale również są źródłem innych cennych substancji o podobnym charakterze, jak witaminy. Należą do nich związki polifenolowe, które najszerzej są reprezentowane przez flawonoidy.
Spis treści:
- Czym są flawonoidy?
- Właściwości prozdrowotne
- Ile jemy flawonoidów – dane
- Źródła flawonoidów w diecie
- Podsumowanie
- Bibliografia
Czym są flawonoidy?
Flawonoidy występują w różnych ilościach w owocach i warzywach i każda z grup jest charakterystyczna dla innych grup owoców i warzyw. Flawonoidy to grupa związków, które odpowiadają za regulację procesów życiowych roślin. Dostarczają je naszemu organizmowi, również możemy wpływać na przebieg procesów biologicznych, W tej grupie możemy wyróżnić około 4000 różnych związków.
Rodzaje flawonoidów
Ze względu na różnice w budowie strukturalnej związki flawonoidowe dzieli się na:
- flawanony (naryngenina, naryngina, hesperetyna, hesperedyna);
- flawanole (epikatechina, epigallokatechina, katechina);
- flawony (apigenina, diosmetyna, luteolina);
- izoflawony (daidzeina, genisteina);
- flawonole (kwercetyna, kemferol, mirecytyna, fisteina, morina);
- antocyjany (cyjanidyna, pelargonidyna, malwidin)
Do związków flawonoidowych zaliczane są również biflawonoidy (np. ginkgetyna), flawonolignany (np. sylibina), prenyloflawonoidy, glikozydoestry flawonoidowe, chalkony oraz proantocyjany. [1]
Właściwości prozdrowotne flawonoidów
Działanie antyoksydacyjne
Pozytywne działanie flawonoidów na organizm człowieka wynika głównie z właściwości antyoksydacyjnych tych związków. Aktywność antyoksydacyjna poszczególnych flawonoidów zależy od liczby grup hydroksylowych i ich położenia. Wykazano, że im więcej grup hydroksylowych w cząsteczce, tym silniejsze działanie antyoksydacyjne. [1] Aktywność antyoksydacyjna flawonoidów jest możliwa dzięki różnym mechanizmom działania. Bezpośrednie mechanizmy antyoksydacyjnego działania flawonoidów polegają przede wszystkim na wychwytywaniu wolnych rodników tlenowych i ich reaktywnych form.
Działanie przeciwnowotworowe
Proces kancerogenezy charakteryzuje się zmianą aktywności transkrypcyjnej wielu genów i zmianą funkcji biologicznej białek kodowanych przez te geny, na skutek genetycznych i epigenetycznych modyfikacji. Wiele badań wskazuje, że epigenetyczne modyfikacje mogą być regulowane przez związki polifenolowe znajdujące się w warzywach i owocach. [2] Badania prowadzone w latach 70. i 80. XX wieku dostarczyły wielu dowodów o aktywności przeciwnowotworowej flawonoidów. Wykazano, że niektóre z nich nie tylko obniżały aktywność mutagenną wybranych promutagenów/prokancerogenów in vitro, ale również zmniejszały częstość występowania nowotworów u zwierząt doświadczalnych. [3]
Działanie przeciwzapalne
Mechanizm działania przeciwzapalnego flawonoidów (np. kwercetyny galanginy, apigeniny, naryngeniny, baikaleiny i innych) polega przede wszystkim na hamowaniu aktywności enzymów, które uczestniczą w syntezie z kwasu arachidonowego prostaglandyn i leukotrienów – mediatorów odpowiedzi zapalnej.
Podczas reakcji zapalnej dochodzi do powstawania dużych ilości RFT, które degradują kolagen i uszkadzają ściany naczyń krwionośnych, toteż antyoksydacyjne i przeciwzapalne działanie flawonoidów przyczynia się do poprawy stanu naczyń krwionośnych. [1]
Przewlekły ból
🔎 Spożywanie pokarmów bogatych we flawonoidy może być związane z mniejszym ryzykiem przewlekłego bólu dolnej części pleców. Badanie [15] wykazało, że osoby spożywające więcej flawonoidów miały niższe prawdopodobieństwo wystąpienia schorzenia, szczególnie wśród osób starszych, prowadzących siedzący tryb życia, z zapaleniem stawów, depresją i zaburzeniami snu.
Działanie w chorobach sercowo-naczyniowych
Polifenole, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym przyczyniają się do obniżenia ryzyka umieralności z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Badania naukowe udowodniły, że flawonoidy skuteczniej od aspiryny zmniejszają agregację płytek krwi, dlatego też zalecane są w profilaktyce miażdżycy.
🔎 Udowodniono także, że spożycie kakao bogatego w flawonole może chronić układ naczyniowy przed negatywnymi skutkami stresu i wysokotłuszczowej diety. Badanie wykazało, że wysoka zawartość flawonoli w napoju kakaowym poprawia funkcję naczyniową nawet do 90 minut po spożyciu posiłku bogatego w tłuszcze, w przeciwieństwie do kakao o niskiej zawartości flawonoli. Wyniki sugerują, że produkty bogate w flawonole mogą wspierać zdrowie układu krążenia podczas stresujących okresów, pomagając podejmować bardziej świadome decyzje żywieniowe [16].
Działanie antyoksydacyjne tych związków przyczynia się do hamowania peroksydacji lipidów błon komórkowych, ochrony przed utlenianiem lipoprotein o małej gęstości – cholesterolu LDL, a także zwiększenia stężenia lipoprotein o wysokiej gęstości – cholesterolu HDL.
Flawonoidy (zwłaszcza Q i rutyna) wraz z witaminą C uelastyczniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Jest to możliwe m.in. dzięki ich zdolności do hamowania aktywności hialuronidazy i w następstwie tego zmniejszenia przepuszczalności i łamliwości naczyń krwionośnych. [4]
Cukrzyca
🔎 Badanie opublikowane w Nutrition&Diabetes [13] wykazało, że wyższe spożycie pokarmów bogatych we flawonoidy jest związane z 26% niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Największe korzyści zaobserwowano przy spożyciu herbaty, jagód i jabłek, które były związane z odpowiednio 21%, 15% i 12% niższym ryzykiem powstania choroby.
Funkcje poznawcze i demencja
🔎 Większe spożycie flawonoidów wiąże się z lepszą funkcją poznawczą i mniejszym ryzykiem upośledzenia poznawczego, choć z pewnymi wyjątkami. Metaanaliza ilościowa wykazała ogólnie odwrotną zależność między spożyciem flawonoidów a zaburzeniami poznawczymi, w tym mniejszą zależność od występowania demencji lub pokrewnych zaburzeń [12]. Dieta taka wiąże się też z niższym ryzykiem demencji, zwłaszcza w populacjach wysokiego ryzyka [14].
Choroba Parkinsona
🔎 W 2022 roku opublikowano w Neurology badanie [8], które wskazało również na korzyści ze spożycia produktów bogatych we flawonoidy w kontekście chorób neurodegeneracyjnych. Osoby cierpiące na chorobę Parkinsona, jedzące dodatkowo żywność bogatą we flawonoidy miały zdecydowanie niższą śmiertelność. Wcześniej już udowadniano, że osoby bez choroby dzięki flawonoidom w diecie, rzadziej zapadały na chorobę Parkinsona.
Zespół kruchości
🔎 W badaniu Framingham Heart Study dodatkowo stwierdzono ochronne działania flawonoli w stosunku do wystąpienia zespołu kruchości [9]. Szczególnie wysokie zależności odnotowano w przypadku kwercetyny.
Sarkopenia
🔎 Naukowcy w przeglądzie badań [10] wykazali także korzyści z uwzględnienia w diecie flawonoidów w przypadku pacjentów z sarkopenią.
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD)
🔎 Meta-analiza Li [11] wskazała, że flawonoidy łagodzą NAFLD poprzez wywieranie korzystnego wpływu na funkcję wątroby, profil lipidowy oraz stany zapalne, co wskazuje, że suplementacja flawonoidami stanowi obiecującą metodę leczenia NAFLD i jej powiązanych powikłań.
Spożycie flawonoidów
Szacowane dzienne spożycie (mg/d) flawonoli i flawonów w różnych krajach:
Kraj | Spożycie flawonoli i flawonów (mg/d) |
Holandia | 23-33 |
Finlandia | 3-6 |
USA | 13 |
Grecja | 16 |
Włochy | 27 |
Chorwacja | 49 |
Japonia | 8-31 |
Walia | 26 |
Polska | 15-25 |
Źródła flawonoidów w diecie
Zawartość flawonoidów w wybranych owocach:
Produkt | Średnia zawartość w mg/100 g |
Aronia | 1542 |
Bez czarny – jagody | 791,24 |
Borówka czarna | 68,45 |
Grejpfrut świeży | 55,4 |
Jabłko świeże ze skórką | 13,51 |
Jeżyna | 19,77 |
Morela świeża | 13,56 |
Pomarańcza świeża | 43,88 |
Porzeczka czarna świeża | 13,5 |
Truskawki | 5,91 |
Winogrona ciemne | 20,12 |
Wiśnia świeża | 124,38 |
Żurawina świeża | 18,22 |
Zawartość flawonoidów w wybranych warzywach:
Produkt | Średnia zawartość w mg/100 g |
Brokuły świeże | 9,37 |
Brokuły gotowane | 2,76 |
Cebula żółta | 13,27 |
Cebula czerwona | 33,07 |
Fasola zielona świeża | 2,73 |
Kapary w zalewie | 316,33 |
Pietruszka korzeń | 210,08 |
Pomidor świeży | 4,12 |
Seler korzeń | 9,42 |
Seler naciowy | 22,6 |
Szpinak świeży | 5,97 |
Podsumowanie:
Wyniki wielu badań wskazują, że związki polifenolowe z owoców i warzyw mają istotne znaczenie w profilaktyce wielu schorzeń. Wprowadzenie do codziennej diety warzyw i owoców będących źródłami flawonoidów może przynieść jedynie korzyści dla zdrowia.
Bibliografia:
- Majewska, M., & Czeczot, H. (2009). Flawonoidy w profilaktyce i terapii. Farm Pol, 65(5), 369-377.
- Stefanska, B., Karlic, H., Varga, F., Fabianowska ‐ Majewska, K., & Haslberger, AG (2012). Mechanizmy epigenetyczne w przeciwnowotworowym działaniu bioaktywnych składników żywności – implikacje w profilaktyce raka. British Journal of Pharmaceutical , 167 (2), 279-297
- Middleton, E., Kandaswami, C. i Theoharides, TC (2000). Wpływ flawonoidów roślinnych na komórki ssaków: konsekwencje dla stanów zapalnych, chorób serca i raka. Recenzje farmakologiczne , 52 (4), 673-751.
- Kobylińska, A., & Janas, K. M. (2015). Prozdrowotna rola kwercetyny obecnej w diecie człowieka. Advances in Hygiene & Experimental Medicine/Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej, 69.
- Dolinoy, DC (2008). Model myszy agouti: epigenetyczny biosensor do zmian żywieniowych i środowiskowych w epigenomie płodu. Recenzje żywieniowe , 66 (supl_1), S7-S11.
- Duthie, G. G., Duthie, S. J., & Kyle, J. A. (2000). Plant polyphenols in cancer and heart disease: implications as nutritional antioxidants. Nutrition research reviews, 13(1), 79-106.
- Gheribi, E. (2013). „Znaczenie związków polifenolowych z owoców i warzyw w dietoterapii miażdżycy”. Warszawa, Med Rodz, 4(2013), 149-153.
- Zhang, X., Molsberry, S. A., Yeh, T. S., Cassidy, A., Schwarzschild, M. A., Ascherio, A., & Gao, X. (2022). Intake of Flavonoids and Flavonoid-Rich Foods and Mortality Risk Among Individuals With Parkinson Disease: A Prospective Cohort Study. Neurology, 98(10), e1064-e1076.
- Oei, S., Millar, C. L., Nguyen, T. N., Mukamal, K. J., Kiel, D. P., Lipsitz, L. A., … & Sahni, S. (2023). Higher intake of dietary flavonols, specifically dietary quercetin, is associated with lower odds of frailty onset over 12 years of follow-up among adults in the Framingham Heart Study. The American Journal of Clinical Nutrition.
- Wu C, Suzuki K. The Effects of Flavonoids on Skeletal Muscle Mass, Muscle Function, and Physical Performance in Individuals with Sarcopenia: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2023 Sep 7;15(18):3897. doi: 10.3390/nu15183897. PMID: 37764681; PMCID: PMC10537400.
- Li L, Ji K, Du F, Jin N, Boesch C, Farag MA, Li H, Liu X, Xiao J. Does Flavonoid Supplementation Alleviate Non-Alcoholic Fatty Liver Disease? A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Mol Nutr Food Res. 2023 Oct 25:e2300480. doi: 10.1002/mnfr.202300480. Epub ahead of print. PMID: 37877662.
- Godos J, Micek A, Mena P, Del Rio D, Galvano F, Castellano S, Grosso G. Dietary (Poly)phenols and Cognitive Decline: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Mol Nutr Food Res. 2023 Oct 27:e2300472. doi: 10.1002/mnfr.202300472. Epub ahead of print. PMID: 37888840.
- Thompson, A. S., Jennings, A., Bondonno, N. P., Tresserra-Rimbau, A., Parmenter, B. H., Hill, C., … & Cassidy, A. (2024). Higher habitual intakes of flavonoids and flavonoid-rich foods are associated with a lower incidence of type 2 diabetes in the UK Biobank cohort. Nutrition & Diabetes, 14(1), 32.
- Jennings, A., Thompson, A. S., Tresserra-Rimbau, A., O’Neill, J. K., Hill, C., Bondonno, N. P., … & Cassidy, A. (2024). Flavonoid-Rich Foods, Dementia Risk, and Interactions With Genetic Risk, Hypertension, and Depression. JAMA Network Open, 7(9), e2434136-e2434136.
- https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2024.1436461/abstract
- https://www.birmingham.ac.uk/news/2024/cocoa-could-protect-you-from-the-negative-effects-of-fatty-foods-during-mental-stress-study
- Data pierwotnej publikacji: 19.03.2021
- Data ostatniej aktualizacji: 19.11.2024
Dietetycy.org.pl » Smart Shopping » Składniki odżywcze » Flawonoidy. Czym są, ich funkcja i źródła w żywności
Dyplomowana dietetyczka i copywriterka. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Specjalizuję się w żywieniu klinicznym oraz prowadzeniu edukacji żywieniowej. Pokazuję, jak zdrowo jeść i dokonywać świadomych wyborów dotyczących codziennej diety.