
Herbata miętowa jest jedną z najczęściej spożywanych herbat ziołowych. Dawniej była stosowana ze względu na swoje lecznicze działanie. Obecnie coraz częściej przekonuje konsumentów swoimi smakowo-zapachowymi walorami. Napary z suszonych liści mięty są szczególnie znane przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Badania naukowe potwierdzają także inne właściwości prozdrowotne [1].
Jaką miętę wybrać do herbaty miętowej?
Do produkcji herbaty miętowej wykorzystuje się dwa gatunki — miętę pieprzową i miętę kędzierzawą. Pierwsza z nich jest zdecydowanie częściej używana, z powodu lepszych właściwości zdrowotnych. W celu oznaczenia częstości wykorzystywanych gatunków przeanalizowano 27 herbat miętowych pochodzących z różnych państw. Wyniki badania wykazały, że 24 z nich zostało wyprodukowanych z mięty pieprzowej. Mięta kędzierzawa głównie występuje w herbatach nieleczniczych, spożywanych ze względu na właściwości smakowo-zapachowe [2].
Właściwości prozdrowotne herbaty miętowej
Działanie antyoksydacyjne
Herbata miętowa charakteryzuje się silnymi zdolnościami antyoksydacyjnymi, które znacznie wyróżniają się na tle innych herbat [3]. Liście mięty zawierają 19-23% polifenoli, w tym 12% stanowią flawonoidy. Są to ważne związki przeciwutleniające. Pod wpływem parzenia uwalniają się do naparu, w postaci charakterystycznego olejku. Zawartość tych związków w herbacie może się różnić pomiędzy produktami różnych producentów [4].
Działanie przeciwutleniające tych związków jest związane ze zdolnością zapobiegania powstawaniu wolnych rodników. W ten sposób chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Stanowi on główną przyczynę powstawania chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca, marskość wątroby czy nowotwory [5].
Działanie przeciwnowotworowe
Związki antyoksydacyjne herbaty miętowej wykazują również działanie przeciwnowotworowe. Codzienne spożywanie herbaty z mięty pieprzowej może opóźniać procesy rakotwórcze. Obecnie istnieje tylko jedno badanie potwierdzające te właściwości herbaty miętowej. W celu znalezienia konkretnych mechanizmów, które by potwierdzały to działanie, konieczne jest przeprowadzenie kolejnych badań [6].
Wpływ na układ pokarmowy
Herbata miętowa bardzo często jest stosowana przy objawowym leczeniu dolegliwości skurczowych, bólu brzucha i wzdęć. Badania naukowe potwierdzają jej pozytywny wpływ na trawienie, ponieważ powoduje wzmożoną produkcję soków żołądkowych i żółci. Zaparzone liście mięty, w szczególności wysuszone wykazują skuteczne działanie rozkurczające. Jest to spowodowane blokowaniem przez miętę pieprzową kanałów wapniowych, obecnych na błonie komórkowej. Zablokowany w ten sposób dopływ wapnia do komórki powoduje rozkurcz mięśnia [4].
Napary z herbaty miętowej wykazują znaczące korzyści w przypadku chorób zapalnych jelit i zespołu jelita drażliwego. Mentol zawarty w mięcie hamuje proces zapalny. Obniża to stres oksydacyjny i zmniejsza poziomu cytokin prozapalnych w tkankach jelita grubego [7].
Działanie antyalergiczne
Zbliżająca się wiosna nie dla każdego jest powodem do radości. Dla alergików jest to szczególnie trudny okres, ponieważ pylące rośliny wywołują bardzo uciążliwe objawy. Codzienne spożywanie herbaty z mięty pieprzowej może skutecznie zmniejszyć ich intensywność. Dzięki temu osoba uczulona może poczuć się lepiej.
Aktywność antyalergiczna herbaty wynika z obecności flawonoidów w liściach mięty. Przede wszystkim luteolin wykazuje silny efekt hamujący uwalnianie histaminy indukowane reakcją antygen-przeciwciało [4].

Wpływ na układ sercowo-naczyniowy
Napary z herbaty miętowej mają działanie hipolipidemiczne. Oznacza to, że wykazują właściwości obniżające poziom „złego cholesterolu” LDL we krwi, na korzyść „dobrego cholesterolu” HDL. Regularne spożycie powoduje także obniżenie cholesterolu całkowitego, trójglicerydów, a także lipoprotein VLDL. Można więc stwierdzić, że herbata miętowa korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy [8].
Obniżanie stężenia glukozy we krwi
α-amylaza trzustkowa i α-glukozydaza jelitowa to ważne enzymy trawienne. Odpowiadają za rozkład polisacharydów do glukozy. Obecny w liściach mięty kwas rozmarynowy hamuje działanie tych enzymów. Powoduje to obniżanie stężenia glukozy we krwi [8].
Poziomu glukozy jest dodatkowo obniżany przez przeciwutleniające działanie herbaty miętowej [9].
Mentol
Do głównych składników młodych liści mięty należy limonen i menton. W trakcie rozwoju dochodzi do znacznej redukcji limonenu. Natomiast menton, zwiększając swoją zawartość, ulega przekształceniu w mentol – związek o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Mentol skutecznie działa przeciwbólowo, hamując przekazywanie impulsów odpowiedzialnych za wytwarzanie bólu [1, 10].
Wpływ na pracę mózgu
Herbata z liści mięty pieprzowej znacząco wpływa na poprawę pamięci długotrwałej i szybkości zapamiętywania. Stymuluje układ nerwowy poprzez hamowanie rozkładu acetylocholiny. W wyniku tego następuje polepszenie przekaźnictwa nerwowego.
W celu zbadania pobudzających właściwości mięty przeprowadzono doświadczenie, w którym kierowcy przed rozpoczęciem jazdy samochodem przez kilka sekund wdychali aromat miętowy. Wyniki były zaskakujące. Mięta pozytywnie wpłynęła na ich samopoczucie podczas prowadzenia samochodu. Zaobserwowano stymulujące działanie na koncentrację i skupienie, a także zwiększenie czujności. Dodatkowo zmniejszyła niepokój oraz uczucie zmęczenia kierowców [11].
Herbata miętowa a żelazo
Herbata miętowa zawiera taniny – związki fenolowe obecne w roślinach, których pierwotnym celem jest odstraszanie zwierząt roślinożernych. Ich obecność w herbacie może wiązać się z hamowaniem przyswajania żelaza z pokarmów [12]. Badanie naukowe wykazują, że spożywanie herbaty miętowej podczas posiłku obniża przyswajanie żelaza nawet o 84%, w porównaniu z wodą. Ważne jest powstrzymanie się z jej piciem co najmniej na godzinę przed i po jedzeniu [13].
Podobne badania dotyczące zmniejszonego przyswajania żelaza, spowodowane naparem z mięty były przeprowadzane na szczurach. Na okres 30 dni, wodę pitną zamieniono im na herbatę miętową. Otrzymane wyniki potwierdziły, że herbata skutecznie hamowała wchłanianie tego składnika mineralnego z pożywienia. Skutkowało to obniżonym stężeniem żelaza i ferrytyny w surowicy krwi [14].
Czy można pić herbatę z mięty w ciąży?
Spożywanie naparów z mięty nie jest przeciwwskazane w trakcie ciąży i jest uznane za bezpieczne. Nie zaleca się nadmiernych ilości w trakcie I trymestru. Istnieje ryzyko działania stymulującego skurcz mięśni macicy do przywrócenia miesiączki.
Regularne picie herbaty miętowej może wpływać na zwiększenie ilości mleka kobiecego w piersiach ciężarnej. Dodatkowo zalecana jest w przypadku nudności i wymiotów, a także w celu redukcji stresu [15].
Herbata miętowa w cukrzycy ciążowej
Cukrzyca ciążowa jest zaburzeniem, które może stanowić poważne zagrożenie dla przyszłej mamy i jej dziecka. Powikłania, jakie może ze sobą nieść, są ściśle związane z uszkodzeniami, wywoływanymi przez wolne rodniki. Leczenie farmakologiczne może stanowić niebezpieczeństwo dla zdrowia ciężarnej. Z tego powodu istnieje zapotrzebowanie na leki ziołowe naturalnego pochodzenia o właściwościach przeciwutleniających.
Jak wspomniano wcześniej, herbata miętowa ma silne właściwości antyoksydacyjne. To działanie można zwiększyć poprzez dodatek ekstraktu z mięty. Badania wykazują, że takie połączenie znajduje zastosowanie jako wspomaganie leczenia cukrzycy ciążowej [16].
Czy herbata miętowa jest bezpieczna? Działania niepożądane
Obecnie nie ma żadnych dowodów potwierdzających negatywne skutki długotrwałego spożywania naparów z herbaty miętowej. Natomiast mięta pieprzowa powoduje rozluźnianie dolnego zwieracza przełyku. Takie działanie może wpłynąć na nasilenie objawów w przypadku osób z refluksem żołądkowo-przełykowym. Mięta działa stymulująco na wytwarzanie żółci. W przypadku zapalenia dróg żółciowych lub kamicy żółciowej warto skonsultować to z lekarzem [13].
Jak przygotować herbatę z mięty?
Niezwykle ważne jest odpowiednie przygotowywanie naparu. Na działanie prozdrowotne herbaty ma szczególne znaczenie ilość i temperatura wody, użytej do zaparzania. Oprócz tego warto zwrócić uwagę na czas parzenia, rozdrobnienie i porcję liści. Najlepszym sposobem jest zaparzenie 1 łyżeczki rozdrobnionych suszonych liści w 200 ml wody o temperaturze 80˚C. Czas parzenia pod przykryciem powinien wynosić około 5 minut [17, 18].
Herbata herbacie nierówna!
Jakość naparu z mięty jest zależna głównie od jakości liści mięty, warunków uprawy, zbioru i przechowywania. Odpowiednie zapewnienie tych czynników wpływa na zawartość czynnych substancji w herbacie miętowej [17].
W celu porównania jakości herbatek miętowych dokonano analizy różnych produktów. Wśród nich znalazły się produkty lecznicze, ekologiczne oraz herbata z supermarketu. Wyniki potwierdziły nierówność pomiędzy właściwościami badanych herbat. Najwyższą zawartością leczniczego olejku, posiadał produkt farmaceutyczny. Przeznaczony do samodzielnego leczenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Przed dokonaniem zakupu warto przemyśleć przeznaczenie herbaty [17].

Jak przechowywać herbatę miętową?
Odpowiedni sposób przechowywania herbaty pozwala na jak najdłuższe zachowanie prozdrowotnych właściwości. Zioła są podatne na pochłanianie obcych zapachów. Z tego powodu powinno unikać się pojemników, które nie są neutralne. Oryginalne pudełka kartonowe przepuszczają tlen, więc przechowywana w nich herbata szybciej traci swoje cenne składniki. Najlepszym rozwiązaniem dla herbaty miętowej są metalowe puszki [19, 20].
Podsumowanie
Zainteresowanie naturalnymi lekami ziołowymi sukcesywnie wzrasta. W obawie przed nadmiernym spożywaniem kofeiny, osoby dbające o zdrowie stale poszukują bezpiecznych zamienników kawy. Herbata miętowa ze względu na zawartość związków przeciwutleniających i przeciwzapalnych wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Znana z objawowego leczenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych, oferuje także inne prozdrowotne właściwości. Spożywanie herbaty miętowej wspomaga zdrową dietę w działaniu antyoksydacyjnym. Dzięki temu może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób.
Bibliografia:
- Buleandra, M., Oprea, E., Popa, D. E., David, I. G., Moldovan, Z., Mihai, I., & Badea, I. A. (2016). Comparative Chemical Analysis of Mentha piperita and M. spicata and a Fast Assessment of Commercial Peppermint Teas. Natural product communications, 11(4), 551–555.
- Kapp, K., Hakala, E., Orav, A., Pohjala, L., Vuorela, P., Püssa, T., … & Raal, A. (2013). Commercial peppermint (Mentha× piperita L.) teas: Antichlamydial effect and polyphenolic composition. Food research international, 53(2), 758-766.
- Cleverdon, R., Elhalaby, Y., McAlpine, M., Gittings, W., & Ward, W. (2018). Total Polyphenol Content and Antioxidant Capacity of Tea Bags: Comparison of Black, Green, Red Rooibos, Chamomile and Peppermint over Different Steep Times. Beverages, 4(1), 15.
- McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2006). A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytotherapy research : PTR, 20(8), 619–633
- Padmini, E., Prema, K., Vijaya Geetha, B., & Usha Rani, M. (2008). Comparative study on composition and antioxidant properties of mint and black tea extract. International journal of food science & technology, 43(10), 1887-1895.
- Begas, E., Tsioutsiouliti, A., Kouvaras, E., Haroutounian, S. A., Kasiotis, K. M., Kouretas, D., & Asprodini, E. (2017). Effects of peppermint tea consumption on the activities of CYP1A2, CYP2A6, Xanthine Oxidase, N-acetyltranferase-2 and UDP-glucuronosyltransferases-1A1/1A6 in healthy volunteers. Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association, 100, 80–89.
- Rozza, A. L., Meira de Faria, F., Souza Brito, A. R., & Pellizzon, C. H. (2014). The gastroprotective effect of menthol: involvement of anti-apoptotic, antioxidant and anti-inflammatory activities. PloS one, 9(1), e86686.
- Figueroa-Pérez, M. G., Rocha-Guzmán, N. E., Pérez-Ramírez, I. F., Mercado-Silva, E., & Reynoso-Camacho, R. (2014). Metabolite profile, antioxidant capacity, and inhibition of digestive enzymes in infusions of peppermint (Mentha piperita) grown under drought stress. Journal of agricultural and food chemistry, 62(49), 12027–12033
- Moss, M., Jones, R., Moss, L., Cutter, R., & Wesnes, K. (2016). Acute consumption of peppermint and chamomile teas produce contrasting effects on cognition and mood in healthy young adults. Plant Science Today, 3(3), 327-336.
- Delimont, N. M., Haub, M. D., & Lindshield, B. L. (2017). The Impact of Tannin Consumption on Iron Bioavailability and Status: A Narrative Review. Current developments in nutrition, 1(2), 1–12
- European Medicines Agency, 2008, Assessment report on Mentha x piperita L., folium and aetheroleum.
- Terzioglu Bebitoglu B. (2020). Frequently Used Herbal Teas During Pregnancy – Short Update. Medeniyet medical journal, 35(1), 55–61
- Ekambaram, P., Gopal, K., & Susai, C. J. M. Antioxidant Reviving Role of Mint-Tea on Placenta During Gestational Diabetes Mellitus.
- Newerli-Guz J., Kobylańska A. (2013). Ocena jakości jednoskładnikowych herbatek ziołowych na przykładzie Mentha piperita, Problemy Higieny i Epidemiologii, 94 (4), s. 862 – 865.
- Ozbey, A., & Uygun, U. (2007). Behaviour of some organophosphorus pesticide residues in peppermint tea during the infusion process. Food chemistry, 104(1), 237-241
- Cleverdon, R., Elhalaby, Y., McAlpine, M., Gittings, W., & Ward, W. (2018). Total Polyphenol Content and Antioxidant Capacity of Tea Bags: Comparison of Black, Green, Red Rooibos, Chamomile and Peppermint over Different Steep Times. Beverages, 4(1), 15.
- Ošťádalová, M., Tremlová, B., Straka, I., Bartl, P. (2014). Effect of storage on content of theaflavins and thearubigins in oolong teas. Żywność. Nauka Technologia. Jakość, 5, 217–227
