Zasady żywienia pacjentów z marskością wątroby

Marskość wątroby – przyczyny i objawy

Marskość wątroby zwana inaczej jej zwłóknieniem, bardzo często kojarzona jest przez większość społeczeństwa, jako przypadłość będąca najczęściej następstwem długotrwałego alkoholizmu. Jednak przyczyny jej wystąpienia są bardzo różne. Począwszy od nieleczonych powikłań metabolicznych, poprzez zakażenia wirusami HBV, HCV, a także choroby autoimmunologiczne. Marskość wątroby jest procesem nieodwracalnym, polegającym na stopniowym  wytwarzaniu tkanki łącznej w miejsce degenerowanych martwiczo zdrowych komórek wątrobowych, tym samym upośledzając funkcje fizjologiczne narządu, zaburzając odpływ żółci oraz wytwarzając tzw. nadciśnienie wrotne.

Dietoterapia w marskości wątroby

Początkowo choroba nie daje swoistych objawów. Podstawowym zadaniem leczenia żywieniowego jest zapewnienie równowagi metabolicznej. Należy pamiętać o dostarczeniu choremu organizmowi energii zgodnej z fizjologicznym zapotrzebowaniem, a także o podaży  białka na poziomie około jednego grama na kilogram masy ciała na dobę, niekiedy więcej, pochodzącego przede wszystkim z ryb i produktów mlecznych. Z diety wykluczamy tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec czy słonina, zastępując je tymi z oleju roślinnego czy śmietany. W miarę możliwości dodajemy je w postaci surowej do gotowych już potraw. Pamiętamy też o ograniczeniu ilości błonnika pokarmowego, ze względu na występujące wzdęcia i biegunki. Ograniczenie powinno objąć również cukry, których zwiększona podaż prowadzi do wzmożenia syntezy triglicerydów, a takowa do stłuszczenia narządu. Unikamy także pokarmów wzdymających, ostrych przypraw i używek. W marskości wątroby mogą wystąpić zaburzenia wchłaniania witamin i soli mineralnych. W ich przypadku należy wprowadzić suplementację witaminami A, K, C oraz witaminami z grupy B. Choremu serwujemy sześć posiłków dziennie, w tym jeden na niedługo przed snem.

Zostaw swoją opinię:

Loading...
Udostępnienia