IŻŻ łączy się z PZH
Fuzja Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH i Instytutu Żywności i Żywienia
Na początku kwietnia tego roku Ministerstwo Zdrowia wydało zarządzenie o przyłączeniu Instytutu Żywności i Żywienia do Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. Ministerstwo powołało zespół ekspercki mający przygotować opinię dotyczącą warunków i działań usprawniający fuzję obu instytutów. Opinia ma być gotowa w przeciągu dwóch miesięcy od daty powołania komisji – to jest w połowie czerwca 2019.
Kiedy miałoby nastąpić pełne połączenie obu instytucji – w kontekście konkretnej daty jeszcze oficjalnie nie wiadomo.
Nowy, wspólny dyrektor
Obecnie nastąpiła już unia personalna Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH i Instytutu Żywności i Żywienia. Funkcję obecnego dyrektora IŻŻ objął dr Grzegorz Juszczyk, który od 2017 roku zarządza NIZP-PZH.
Dr Grzegorz Juszczyk
Nowy dyrektor IŻŻ jest specjalistą zdrowia publicznego i pracownikiem naukowym Zakładu Zdrowia Publicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego od 2003 r.
Dr Juszczyk był zaangażowany w prace reaoganizacyjne w podległej mu jednostce, których celem była stabilizacja sytuacji finansowej NIZP-PZH i zwiększone zaangażowanie w realizację celów Narodowego Programu Zdrowia oraz wsparcie merytoryczne Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Przypomnijmy, że IŻŻ funkcjonował jako jednostka autonomiczna od ponad 55 lat. Został powołany w 1963 roku jako instytut naukowo-badawczy.
Wasza opinia
Piszcie w komentarzu jak zapatrujecie się na tę zmianę. Co to dla nas, dietetyków – oznacza?
Dietetycy.org.pl » Aktualności » IŻŻ łączy się z PZH
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl