IŻŻ łączy się z PZH

Avatar photo

Fuzja Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH i Instytutu Żywności i Żywienia

Na początku kwietnia tego roku Ministerstwo Zdrowia wydało zarządzenie o przyłączeniu Instytutu Żywności i Żywienia do Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. Ministerstwo powołało zespół ekspercki mający przygotować opinię dotyczącą warunków i działań usprawniający fuzję obu instytutów. Opinia ma być gotowa w przeciągu dwóch miesięcy od daty powołania komisji – to jest w połowie czerwca 2019.

Kiedy miałoby nastąpić pełne połączenie obu instytucji – w kontekście konkretnej daty jeszcze oficjalnie nie wiadomo.

Nowy, wspólny dyrektor

Obecnie nastąpiła już unia personalna Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH i Instytutu Żywności i Żywienia. Funkcję obecnego dyrektora IŻŻ objął dr Grzegorz Juszczyk, który od 2017 roku zarządza NIZP-PZH.

Dr Grzegorz Juszczyk

Nowy dyrektor IŻŻ jest specjalistą zdrowia publicznego i pracownikiem naukowym Zakładu Zdrowia Publicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego od 2003 r.

Dr Juszczyk był zaangażowany w prace reaoganizacyjne w podległej mu jednostce, których celem była stabilizacja sytuacji finansowej NIZP-PZH i zwiększone zaangażowanie w realizację celów Narodowego Programu Zdrowia oraz wsparcie merytoryczne Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Przypomnijmy, że IŻŻ funkcjonował jako jednostka autonomiczna od ponad 55 lat. Został powołany w 1963 roku  jako instytut naukowo-badawczy.

Wasza opinia

Piszcie w komentarzu jak zapatrujecie się na tę zmianę. Co to dla nas, dietetyków – oznacza?