Jak jeść mango, by się w nim zakochać?
Dla większości Polaków mango jest wciąż owocem egzotycznym. Niestety w naturze rośnie daleko poza granicami Polski. Szczęśliwie dzisiaj nie musisz już kupować biletu do ojczyzny tego owocu, żeby cieszyć się jego niesamowitym smakiem i tropikalnym aromatem.
Odwiedzając polskie sklepy, nie raz zobaczysz mango w różnorodnych formach: w postaci mrożonej, w puszce i na koniec świeży owoc mango. Nie jest to tania przyjemność, ale dla receptorów smakowych i ciała to prawdziwa, zdrowa uczta. Jeżeli kochasz smak tego owocu i uważasz, że warto go kupować mimo wysokich kosztów, ten artykuł jest dla ciebie! Dowiesz się w nim o tym, jak zastosować mango w swojej kuchni, nie wyjeżdżając z Polski oraz poznasz ciekawy przepis z mango, w którym na pewno się zakochasz.
Spis treści:
- Jak obrać i pokroić mango?
- Jak go przechowywać?
- Jak wybrać mango?
- Jak zastosować mango w kuchni?
- Przepis na zakochanie się w mango
- Podsumowanie
Jak jeść mango?
Jak łatwo obrać mango?
Istnieje kilka znanych metod obierania mango. Najprostsza to użycie ostrego noża do obierania skórki. Miąższ oddziela się i kroi na małe kawałki. Dojrzały owoc zazwyczaj jest soczysty i pyszny. Według drugiej metody owoc przecina się na pół wzdłuż pestki. Następnie w miąższu robi się nacięcia o kształcie krzyża, dzięki czemu skórka pozostaje nienaruszona. Połówki mango odwraca się na lewą stronę, a powstałe romby miazgi oddziela nożem. Jeśli owoc jest trochę przejrzały, to przed obraniem mango się myje i kroi na pół, a miąższ zjada się łyżką.
Jak przechowywać mango?
Pokrojone mango trzeba przechowywać w lodówce maksymalnie przez 2 dni. Całe mango przechowuje się w temperaturze 7-10℃. Nie zaleca się przechowywać mango w workach, ponieważ ten owoc potrzebuje powietrza. W razie potrzeby owoce można zamrozić. Skórka wtedy robi się czarna, ale miąższ zachowuje swoją świeżość. Jeżeli chcesz jak najdłużej cieszyć się smakiem mango, można go również suszyć.
Jak wybrać dobre mango?
Jeżeli chodzi o mango mrożone lub mango w puszce, wybór nie stanowi żadnego problemu. Natomiast wybór świeżego mango może być prawdziwym wyzwaniem. Dlatego warto wiedzieć kilka szczegółów o tym owocu, aby umieć wybrać odpowiedni dla swoich potrzeb. Od tego, jakie mango wybierzesz, zależy również twoje pierwsze wrażenie jego smaku. Wątpię, że wolisz zbyt kwaśne lub niedojrzałe owoce.
Wygląd
Trzeba zwracać uwagę, jak wygląda owoc mango. Skórka musi być gładka i błyszcząca o nasyconym odcieniu. Jednak myślenie, że im ciemniejszy jest owoc, tym on jest bardziej dojrzały. Wszystko zależy od odmiany, których istnieje kilkadziesiąt. Jeżeli widzisz na skórce ciemne plamy, trzymasz w rękach dojrzałe owoce.
Dotyk
Dotyk również musi ci podpowiedzieć, czy owoc jest gotowy do spożycia. Dojrzałe mango są suche, ciężkie i jędrne. Lekki nacisk palca na skórkę powoduje małe wgniecenie. Jeżeli wgniecenie pozostaje duże, jest to owoc przejrzały. Natomiast owoc twardy najprawdopodobniej został zebrany zbyt wcześnie i jest niedojrzały.
Zapach
Dużo powiedzieć może również zapach owocu. Jeżeli owoc swoim zapachem przypomina kwaśną nalewkę zmieszaną z alkoholem, oznacza to, że owoc zaczął psuć się i nie należy go kupować.
Miąższ
Miąższ dojrzałego mango jest stosunkowo twardy, ale nie na tyle, by chrupać w zębach. Jeśli miąższ wygląda jak kleik, mango jest przejrzałe.
Jak przyspieszyć dojrzewanie mango?
Nietrudno domyśleć, że zielony owoc to owoc niedojrzały. Nie jest to wielki problem, ponieważ można to naprawić. Wystarczy pozostawić zielony owoc mango w ciepłym miejscu przez 1-2 dni i wtedy owoc dojrzeje.
Jak zastosować mango w kuchni?
Same owoce mango stanowią niesamowity deser. Znakomity smak ma samo świeże mango. Dobre jest także mango mrożone, które po rozmrożeniu niewiele się różni smakiem od świeżych owoców, oraz mango suszone. Mango zyskało na popularności w wielu krajach, jednak wciąż nie jemy go codziennie.
Jego niepowtarzalny orzeźwiający smak i tropikalny aromat jest świetnym dodatkiem do wielu produktów. Tworzy pyszne i czasem nietypowe potrawy. Jeśli chcesz zaskoczyć wszystkich swoimi umiejętnościami kulinarnymi, musisz zapoznać się z listą potraw z mango. Mogą stać się atrakcją twojego świątecznego lub codziennego stołu.
Desery
Mango może być składnikiem wielu deserów. Jeżeli jesteś smakoszem ciast, sernik z mango jest dla ciebie. Lody z mango są nie tylko smaczne, ale również zdrowsze. Zwykle w odróżnieniu od lodów waniliowych lub czekoladowych zawierają mniej cukru i nasyconych kwasów tłuszczowych i w końcu są bardziej orzeźwiające.
Mango suszone może być świetnym dodatkiem do musli domowych, kasz, naleśników, placków i jogurtów. Jeżeli chcesz poznać mango w połączeniu z innym produktem, ale nie chcesz spędzać nad tym dużo czasu, znajdziesz milion przepisów na smoothie z mango. Zazwyczaj są to napoje o bogatym składzie witamin, zwłaszcza witaminy C. Do przygotowania smoothie świetnie nadaje się mango mrożone.
Potrawa trochę droga, ale o bardzo korzystnym wpływie na nasze zdrowie, to chia pudding z mango. Przepisów na ten pudding jest sporo. W najprostszym nasiona chia zalewa się mlekiem kokosowym i pozostawia w lodówce na noc. Za pomocą widelca miąższ mango się rozgniata i robi się purée. Purée z mango i masę z nasionami chia i mlekiem kokosowym układa się w szklance warstwami i masz smaczną fit potrawę niewymagającą dużo umiejętności kulinarnych.
Sałatki
Zaczniemy od najbardziej banalnego: każda sałatka owocowa będzie pyszniejsza, jeżeli dodasz do niej mango. Jednak istnieje dużo azjatyckich przepisów na sałatki z mango, które dla Polaków mogą się wydawać obce i niezwykłe. Dla Azjatów są to w miarę klasyczne połączenia. Sałatka z mango, awokado i serem mozzarella nawet nie wymaga sosu, ponieważ jego rolę odgrywa soczystość mango i kremowa struktura awokado.
Ciekawe, ale kurczak rewelacyjnie się łączy z mango, ponieważ soczysty owoc kompensuje trochę suchego kurczaka. Dlatego dowolna sałatka z kurczakiem i mango będzie smakowała. Indyk też będzie pasował do takiej sałatki.
Jeżeli masz dość zwykłej sałatki greckiej, dodaj do niej mango – to będzie najlepsze urozmaicenie tej sałatki. W sumie ciężko sobie wyobrazić, z czym nie można łączyć tego owocu, ponieważ ilość przepisów na sałatki z mango wydaje nigdy się nie kończyć. Można wśród nich spotkać różnego rodzaju sery, w tym pleśniowe, różne owoce i warzywa, drób i mięso, owoce morza i tak dalej. Więc nie masz tutaj żadnych ograniczeń – wszystko zależy od twoich gustów i wyobraźni, a mango do nich z łatwością się dostosuje.
Danie główne
Z daniami głównymi sytuacja jest podobna do sytuacji z sałatkami: mango łączy się prawie ze wszystkim. Jednak warto wymienić kilka tradycyjnych dań, których przepisy trafiają do nas z ulic Indii, Wietnamu i Tajlandii. Sok mango może stanowić składnik marynat do mięsa i drobiu. Kurczak posiada lekką suchość i w walce z nią sok z mango świetnie sobie radzi.
Sok z mango jest pomocny w daniach z jagnięciny, ponieważ pomaga pozbawić ten rodzaj mięsa specyficznego zapachu. Za pomocą mango nawet z kebaba można zrobić wykwintną potrawę: kebab wieprzowy staje się niezwykle miękki, jeżeli marynujesz go w purée z mango i kiwi. Owoce morza i mango to idealne połączenie w każdym daniu, a biała ryba z sosem chutney, który sporządza się właśnie z mango, zawsze było daniem królewskim w wielu krajach Azji.
Przepis na zakochanie się w mango
Spróbowałam dużo przepisów na risotto i mogę śmiało stwierdzić, że mogłabym jeść tę potrawę codziennie. Jednak kiedy zobaczyłam na Instagramie zdjęcie tego risotto, byłam niezwykle zdziwiona, ponieważ nic takiego wcześniej nie widziałam. Risotto z mango na mleku kokosowym… to nawet brzmi intrygująco! To prawdziwy sztos! Nie wymaga zbyt dużo czasu, więc serdecznie cię zachęcam do spróbowania tej potrawy u siebie w kuchni.
Składniki na 3 porcje:
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 ml wody
- 200 g ryżu arborio
- 30 g cukru
- 1 świeże mango
- W małym garnku wymieszać mleko kokosowe z wodą, zagotować.
- Dodać ryż i cukier, gotować około 20 minut, w razie potrzeby dodać trochę więcej wody.
- Gotowe risotto dekorować świeżym pokrojonym w kostkę mango i podawać.
Jak widzisz, ten przepis jest naprawdę dziecinnie prosty. Wstyd nie spróbować tej eksplozji smaków!
Podsumowanie
Wielu ludzi powstrzymują koszty przed spróbowaniem choć raz tego owocu. Ta tropikalna przyjemność w postaci świeżej może i nie jest tania, ale nie musisz zawsze kupować świeżych owoców, kiedy są dostępne mrożone. Obecnie mango jest dość powszechnie dostępne w polskich supermarketach. Co z niego przygotować nie jest dobrym pytaniem. Trudniejszym pytaniem byłoby: a czego z mango nie można przygotować?
Dietetycy.org.pl » Żywność » Owoce » Jak jeść mango, by się w nim zakochać?
Studentka 1. roku dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Swój kierunek traktuję raczej jako styl życia niż tylko studia, a zdrowe jedzenie — jako przyjemność i zabawę. Uważam, że zdrowa dieta to sposób na zakochanie się w życiu.