Leczenie psychozy wspomagane dietą

Systematyczny przegląd prowadzony przez zespół badawczy NICM Health Research Institute na Western Sydney University, dotyczy tego czy suplementacja aminokwasami i antyoksydantami może zapewnić skuteczne wspomaganie leczenia młodych osób z psychozą. Zespół zgromadził dane z ośmiu niezależnych badań klinicznych dotyczących suplementacji u 457 młodych osób we wczesnych stadiach choroby psychotycznej, takich jak schizofrenia. Recenzja została opublikowana w ” Early Intervention in Psychiatry“. Naukowcy odkryli, że niektóre suplementy diety stosowane wraz ze standardowym leczeniem mogą wspomagać terapię młodych ludzi z psychozą. Badanie to jest pierwszą oceną skuteczności suplementacji składnikami odżywczymi w pierwszym epizodzie psychozy (FEP).

psychoza dieta

Tauryna

Jednym z badanych składników odżywczych była tauryna. Tauryna to aminokwas występujący w żywności, takiej jak skorupiaki i mięso indyka.  Badanie kliniczne przeprowadzone w Melbourne u 121 młodych pacjentów z psychozą wykazało, że 4 g tauryny dziennie zmniejszało objawy psychotyczne w ciągu zaledwie 12 tygodni.

Antyoksydanty

Niektóre antyoksydanty, takie jak n-acetylocysteina i witamina C, również mogą być skuteczne – szczególnie u pacjentów z wysokim poziomem “stresu oksydacyjnego“.

Omega-3

Badania nad korzyścią stosowania suplementów z omega-3 wykazały, że chociaż wydaje się, że poprawiają one funkcjonowanie mózgu u młodych ludzi z psychozą, dowody na faktyczne zmniejszenie objawów psychotycznych są niejednoznaczne. W tej kwestii potrzebne są dalsze badania.

Dalsze badania

Obecnie zespół dąży do rozpoczęcia jeszcze w tym roku nowego badania klinicznego w Australii, w którym wszystkie potencjalnie korzystne aminokwasy i antyoksydanty będą połączone w jeden suplement i podawane młodym ludziom z psychozą. Odpowiednia dieta dobrana do potrzeb osób podczas psychozy może zatem wesprzeć terapię tego stanu.

Źródło:

Joseph Firth, Simon Rosenbaum, Philip B. Ward, Jackie Curtis, Scott B. Teasdale, Alison R. Yung, Jerome Sarris. Adjunctive nutrients in first-episode psychosis: A systematic review of efficacy, tolerability and neurobiological mechanisms. Early Intervention in Psychiatry, 2018;

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.