Liczi – król owoców
Król owoców wywodzi się z Azji Południowo – Wschodniej a przede wszystkim z południowych Chin. Liczi bo to ono otrzymało ten zaszczytny tytuł od tubylców, to owoc rosnący na majestatycznych, symetrycznych i wiecznie zielonych koronach drzew Litchi chinensis, w kiściach od trzech do kilkudziesięciu owoców [1].
Uprawa liczi
Liczi uprawia się głownie Indiach, Chinach, Afryce Południowej na Florydzie i w obszarach o gorącym, wilgotnym klimacie i długim lecie. Drzewo źle znosi długotrwałe upały jak i przymrozki [2].
Zbiory owoców przypadają na koniec czerwca i początek lipca. Owoce są bardzo nietrwałe dlatego najlepiej spożywać je surowe „prosto z drzewa”. Niska trwałość przyczynia się do tego, że dostawcy muszą zachowywać szczególna ostrożność w czasie transportu, gdyż skórka liczi łatwo ulega zbrązowieniu, a owoc traci na jakości [1].
Jak wygląda owoc?
Owoce liczi kształtem przypominają maliny, z tym że są nieco większe i pokrywa je chropowata, najczęściej czerwona, twarda skórka. Po usunięciu skórki widać jędrny, białawy, jadalny owoc, w którego centrum znajduje się ciemnobrązowa pestka wielkości fasoli [1].
Jakie owoce kupować?
W sklepie najlepiej wybrać owoce o wyrazistym czerwonym, żółtym lub różowym kolorze, zależnie od odmiany. Dojrzałe owoce łatwo oddzielić od skorupki. Po zakupie najlepiej przechowywać je w lodówce maksymalnie do 7-10 dni. Owoce można również zamrażać w całości ze skórką do późniejszego użytku [1, 2].
Co cennego skrywa owoc?
Liczi jest bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dodatkowo 100 gram owoców zawarte jest jedynie 66 kcal [3].
Składnik | Ilość | Jednostka |
Woda | 81.76 | g |
Energia | 66 | kcal |
Białko | 0.83 | g |
Tłuszcz | 0.44 | g |
Węglowodany ogółem | 16.53 | g |
Błonnik | 1.3 | g |
Cukry | 15.23 | g |
Wapń | 5 | mg |
Żelazo | 0.31 | mg |
Magnez | 10 | mg |
Fosfor | 31 | mg |
Potas | 171 | mg |
Sód | 1 | mg |
Cynk | 0.07 | mg |
Miedź | 0.148 | mg |
Selen | 0.6 | µg |
Witamina C | 71.5 | mg |
Tiamina | 0.011 | mg |
Ryboflawina | 0.065 | mg |
Niacyna | 0.603 | mg |
Witamina B6 | 0.1 | mg |
Foliany | 14 | µg |
Cholina | 7.1 | mg |
Witamina B12 | 0 | µg |
Witamina E | 0.07 | mg |
Witamina K | 0.4 | µg |
Ponadto liczi jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, wymienionej wcześniej witaminy C oraz polifenoli. Przeciwutleniacze zwalczają m.in. takie choroby jak: nowotwory, miażdżyca i choroby neurodegeneracyjne. Oddziałują na związki czynne biologicznie chroniąc je przed reaktywnymi formami tlenu. Przeciwutleniacze przerywają rodnikowe reakcje łańcuchowe, redukują wolne rodniki, wygaszają tlen singletowy oraz chelatują jony metali przejściowych [4].
Jak najsmaczniej?
Tak jak wcześniej wspomniano owoc najlepiej spożywać surowy, miąższ jest wówczas słodki, mięsisty z lekko kwaśnym posmakiem. Wielbicieli deserów ucieszy fakt, że świetnie komponują się z bitą śmietaną i lodami. Liczi można również użyć przy komponowaniu sałatek [5].
W gastronomi można spotkać się z przepisami na wieprzowinę i kurczaka z owocami liczi, grillowanego tuńczyka czy nawet kaczkę w curry z tym owocem [6].
Na rynku możemy znaleźć m.in. takie przetwory z liczi jak: preparowane owoce, dżemy, syropy, soki, sosy oraz herbaty [1].
Podsumowanie
Z czystym sumieniem króla owoców można zaliczyć jako posiłek, tudzież dodatek do dań w zdrowej, zbilansowanej diecie. Wysoka zawartość związków przeciwutleniających i potasu jest jego dużym atutem. Ale nie zapomnijmy o najważniejszym liczi przed wszystkim jest smaczne.
Bibliografia
[1] Roycewicz A. (2005): Warto poznac-liczi. Działkowiec 11: 46.
[2] Brejwo B. (1999): Poznajemy owoce egzotyczne. Granat. Liczi. Zielonogórski Informator Rolniczy 03: 38.
[3] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/786694/nutrients
[4] Ciecierska M., Derewiaka D., Drużyńska B., Kowalska J., Majewska E., Szymańska J (2014): Składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe wybranych owoców egzotycznych. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna 2: 169-174.
[5] Deren D. (2010): Liczi, pitaja i spółka. Mój Piękny Ogród 05: 92-93.
[6] Czerwinska D. (2011): Słodka egzotyka. Charakterystyka i zastosowanie owoców z dalekich krajów. Przegląd Gastronomiczny 65: 07-08.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Liczi – król owoców
Studentka trzeciego roku Uniwersytetu Przyrodniczego na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Pasjonująca się trendami żywieniowymi i aktywnością fizyczną, w szczególności wrotkarstwem szybkim.