Młody jęczmień i jego wpływ na zdrowie
Młody zielony jęczmień w ostatnim czasie budzi coraz większe zainteresowanie. Zaczęły go stosować nie tylko osoby będące na diecie. Wszedł w nasze łaski ze względu na ,,magiczną moc’’ w przywracaniu sił, energii, witalności, oczyszczaniu organizmu oraz przeciwdziałaniu niektórym chorobom.
Młody jęczmień zaliczany jest do tzw. zielonej żywności. Możemy zakupić go w formie proszku. Przy produkcji suplementu diety powinien być wykorzystywany młody około siedmiodniowy jęczmień. Ważne jest, aby proces produkcji, wysuszenia rośliny odbywał się bardzo szybko i w odpowiedniej temperaturze, aby nie straciła ona swoich właściwości. Dzięki użyciu tak młodych pędów jęczmień nie traci także wartości odżywczych, które mogłyby zostać wykorzystane w procesie wzrostu.
Proszek z młodego jęczmienia spożywa się w postaci płynu po wymieszaniu go z wodą. Charakteryzuje się ciemnozielonym kolorem i lekkim zmętnieniem. Nie powinien zawierać żadnych sztucznych dodatków, a być całkowicie naturalny.
Właściwości młodego jęczmienia:
- Odkwaszanie organizmu
Młody zielony jęczmień odpowiedzialny jest za utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej. Odpowiednia gospodarka oraz właściwe PH jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Wzmocnienie układu krążenia
Główną rolę odgrywa w tym przypadku kolor młodego jęczmienia. Bogaty jest on bowiem
w chlorofil, który zmniejsza ryzyko anemii. Pobudza również wytwarzanie hemoglobiny we krwi, co przyczynia się do lepszego jej natlenienia. Działa wzmacniająco na tkanki – w tym serce i naczynia krwionośne.
- Działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne
Dzięki obecności chlorofilu młody jęczmień niweluje stany zapalne (np. skóry, jamy ustnej) oraz przyspiesza gojenie się ran. Wspomaga także pracę stawów.
- Uroda i młodość
Młody jęczmień usuwa wolne rodniki, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia. Jak już wcześniej wspomniałam, pomaga także w regeneracji komórek, dotlenia krew, detoksykuje organizm. Wszystko to wpływa na nasz wygląd. Poprawie ulega koloryt skóry, stan włosów i paznokci. Dzięki bogactwu aminokwasów zawartych w jęczmieniu oraz związków antyoksydacyjnych, odczuwamy mniejsze zmęczenie, senność, mamy lepsze samopoczucie, więcej energii, jesteśmy mniej podatni na stres.
- Zmniejszenie łaknienia, regulacja pracy jelit
Wysoka zawartość błonnika w młodym jęczmieniu wspomaga perystaltykę jelit, usuwa resztki pokarmu, toksyny i tym samym przyczynia się to oczyszczenia organizmu i usprawnienia przemiany materii. Błonnik pęcznieje, wypełnia żołądek, a my na dłużej czujemy sytość, co chroni przed nadmiernym podjadaniem.
Młody jęczmień polecany jest dla:
- osób na diecie redukcyjnej,
- diabetyków
- osób z anemią,
- osób ciężko pracujących, przemęczonych, osłabionych,
- osób z wysokim poziomem cholesterolu, chorobami układu krążenia (w tym chorobami serca)
Młody jęczmień przy odchudzaniu
Dzięki wysokiej zawartości błonnika i właściwościom detoksykującym, młody jęczmień przyspiesza procesy redukcji wagi. Młody jęczmień dostarcza organizmowi cennych witamin, składników mineralnych i białka. Należy jednak pamiętać, iż młody jęczmień jedynie wspomaga odchudzanie, ale nie zastąpi prawidłowo zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Produkty Zbożowe » Młody jęczmień i jego wpływ na zdrowie
Mgr Joanna Wasiluk - Doświadczony Dietetyk