Nowa Jadłonomia [RECENZJA]
Marta Dymek to autorka dobrze znanego bloga Jadłonomia, który cieszy się popularnością nie tylko wśród wegan i wegetarian. Nowa Jadłonomia to jej druga książka, będąca skarbnicą roślinnych przepisów z różnych części świata.
Tytuł: Nowa Jadłonomia |
Autor: Marta Dymek |
Wydawnictwo: Marginesy |
Ilość stron: 288 |
Rok wydania: 2019 |
Podróżnicze inspiracje
Książka zaczyna się od opisu podróży autorki, z których czerpała inspirację. Kolejny rozdział to spis przypraw i produktów spożywczych, które znalazły zastosowanie w przygotowaniu potraw, których przepisy znajdziemy w książce. Dalej autorka umieściła kilka słów o potrzebnych sprzętów kuchennych, wzbogacone o ilustracje oraz rozwiązanie odwiecznej zagadki miar kuchennych, czyli chociażby ile łyżek mąki to jedna szklanka.
Część zasadnicza książki to 7 rozdziałów, czyli przepisy podzielone na konkretne posiłki. Śniadania, małe dania, zupy, duże dania, desery, napoje i przepisy podstawowe. Koniecznie trzeba tu wspomnieć o pięknych fotografiach każdego posiłku, które zachęcają do spróbowania ich w domu. Co ciekawe, większość z produktów potrzebnych do ich wykonania bez problemu znajdziemy w większych sklepach, marketach czy Internecie.
Wege znaczy ciekawie
Z punktu widzenia dietetyka warto docenić staranny dobór produktów spożywczych przez autorkę, która stosuje produkty wysokiej jakości, dbając o różnorodność i smak, ograniczając jednocześnie spożycie cukru, soli, tłuszczu. Roślinne posiłki często kojarzone są z monotonią, brakiem możliwości na przygotowanie różnorodnych dań. Marta Dymek niejednokrotnie udowadnia, że dieta wegańska nie jest nudna, a już na pewno nie jest niesmaczna. Dieta roślinna często kojarzona jest z wyrzeczeniami, trudnością w jej przestrzeganiu. Zapoznanie się z przepisami z tej książki z pewnością zmieni spojrzenie na tę dietę niejednej osoby.
Moją szczególną uwagę przykuły przepisy na jaglany paprykarz, kokosowy bekon, kultowe nuggetsy z boczniaka, falafele czy grzybowe mielone, które na stałe zagościły w mojej kuchni. Przepisy te stanowią wspaniałą alternatywę dla mięsnych potraw i na pewno zachęcą do wzbogacenia naszej diety w nowe, ciekawe smaki. Jest to także okazja do zwiększenia ilości produktów roślinnych w jadłospisie, a przecież są one doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych.
Podsumowanie
Podsumowując, Nowa Jadłonomia stanowi spis wielu ciekawych przepisów, które bez wątpienia sprzyjają różnorodności diety wegańskiej. Niemniej jednak, książkę tę polecam każdemu, kto lubi eksperymentować z nowymi, ciekawymi przepisami, także osobom, które na co dzień nie są weganami. Dla dietetyków będzie ona idealną inspiracją przy planowaniu roślinnych posiłków. Piękne wydanie książki czyni ją także idealną propozycją na prezent.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka Książki » Nowa Jadłonomia [RECENZJA]
Ukończyła dietetykę na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. Obszar zainteresowań dotyczy przede wszystkim dietetyki klinicznej, w szczególności wpływu sposobu odżywiania na występowanie i leczenie zaburzeń hormonalnych, chorób cywilizacyjnych oraz wpływu diety wegetariańskiej na zdrowie.