Wege. Dieta roślinna w praktyce
![Avatar photo](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/05/natalia-plewa-80x80.jpg)
![](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190501_110737-1.jpg)
Diety roślinne zyskują coraz większą popularność. Jest to pozytywny trend, gdyż jak wynika z coraz nowszych publikacji naukowych, mięso i jego przetwory przyczyniają się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Jednak nieprawidłowa dieta wegetariańska nie pomoże odzyskać zdrowia. Wręcz przeciwnie, przyczyni się do powstania licznych niedoborów w organizmie.
I dlatego każdy zainteresowany dietą roślinną powinien przeczytać książkę Iwony Kibil „Wege – dieta roślinna w praktyce”. Jak przyznaje autorka, to przewodnik po diecie wegańskiej. Jest to literatura fachowa, zawierająca same istotne informacje. Czytelnie napisany poradnik, w którym z łatwością można znaleźć interesujący nas w danym momencie fragment.
Tytuł: Wege. Dieta roślinna w praktyce |
Autor: Iwona Kibil |
Wydawnictwo: PZWL |
Ilość stron: 324 |
Rok wydania: 2018 |
Wege.
![](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190501_110643.jpg)
„Wege- dieta roślinna w praktyce” to książka przeznaczona dla każdego. Wegetarianie czy weganie z długoletnim stażem mogą dzięki niej zweryfikować swój sposób żywienia. Osoby dopiero zaczynające swoją przygodę z dietą roślinną nauczą się jak prawidłowo komponować posiłki i poznają wiele interesujących przepisów. Ponadto w książce znajdziemy przykładowe jadłospisy dla konkretnych grup m.in. dla kobiety w ciąży.
Co jest w środku?
Ale po kolei… Poradnik podzielony został na 8 części. Każda z nich zawiera wyszczególnione zagadnienia. Pierwszym rozdziałem jest „wstęp”, z którego można dowiedzieć się podstawowych informacji dotyczących rodzajów i podziału diet wegetariańskich. Ponadto autorka zwraca uwagę, jak i gdzie należy szukać prawdziwych informacji dotyczących diet roślinnych. Kolejny podpunkt pierwszej części „weganizm a zdrowie” to podrozdział, w którym można wyczytać informacje pochodzące z rzetelnych badań naukowych, dotyczące wpływu diety roślinnej na poszczególne jednostki chorobowe, takie jak cukrzyca typu II, choroby krążenia czy nowotwory.
Następny rozdział zatytułowany „makroskładniki a dieta wegańska” zwraca uwagę na poszczególne makroskładniki i ich znaczenie w naszym życiu, opisując m.in. ich funkcję w organizmie człowieka. Na przykładzie konkretnych danych, autorka zaproponowała jadłospisy, podając pokrycie zapotrzebowania na poszczególne składniki, co świetnie pomaga w zrozumieniu danej problematyki. Tym sposobem opisano białko, tłuszcze i węglowodany. Szczególnie istotne kwestie zostały poruszone w osobnych podrozdziałach np. dlaczego omega-3 są takie ważne w diecie wegańskiej. Autorka przedstawiła w poradniku również tabele dotyczące zaleceń spożycia białka w Polsce czy zawartości poszczególnych aminokwasów w pożywieniu.
W trzeciej części książki „mikroskładniki a dieta wegańska” opisano dokładnie takie mikroskładniki jak witamina B12, witamina A, B2, kwas foliowy, wapń, żelazo, cynk, selen czy jod. W podrozdziałach wyróżniono takie zagadnienia jak przyczyny niedoborów, produkty wzbogacane w dany mikroskładnik, objawy i konsekwencje niedoborów, biodostępność z produktów roślinnych czy konieczna suplementacja. Na końcu rozdziału również dołączono tabele ze źródłami poszczególnych składników w diecie roślinnej. Każdy mikroskładnik został przedstawiony bardzo czytelnie, co na pewno ułatwia usystematyzowanie zdobytej wiedzy.
Ponieważ nawet w diecie roślinnej występują niepożądane składniki, rozdział czwarty poruszył zagadnienie związków antyodżywczych w diecie roślinnej. Opisano takie związki jak kwas fitynowy, szczawiany, polifenole, izoflawony, glukozynolany, lektyny czy saponiny. Autorka dołączyła do rozdziału wskazówki jak sobie radzić z konkretnym związkiem oraz obaliła mity dotyczące poszczególnych składników.
![](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190501_110656-1.jpg)
Kolejna część książki pozwala zrozumieć jak należy prawidłowo bilansować dietę roślinną. Kibil zwróciła uwagę jak ważne są warzywa i owoce, produkty z pełnego ziarna czy nasiona strączkowe. Autorka wyjaśniła również jak zacząć wdrażanie diety roślinnej w codziennym życiu oraz zaprezentowała kilka ciekawych przepisów np. na szybką sałatkę z brokułami. Następnie Kibil skupiła się na diecie roślinnej w specyficznych potrzebach żywieniowych. Opisała jak powinna wyglądać dieta wegańska kobiety w ciąży wraz z zapotrzebowaniem na poszczególne składniki oraz jak sobie radzić z dolegliwościami ciążowymi. Dalej skupiła się na diecie wegańskiej w laktacji, podając przykładowe przepisy na posiłki dla mamy karmiącej. Autorka opisała też dietę roślinną dla niemowląt i małych dzieci, wraz z podkreśleniem na co należy zwrócić szczególna uwagę. Rozprawiła się z kontrowersjami dotyczącymi mleka matki czy mleka modyfikowanego. W kolejnych podrozdziałach poruszyła temat diety roślinnej dla seniorów, osób aktywnych fizycznie, osób na wegańskiej diecie redukcyjnej czy też osób które chciałyby przytyć. Wszystko to zaprezentowano wraz z przepisami na smaczne dania.
Szósty rozdział poświęcono najczęstszym problemom związanym z wdrażaniem diety roślinnej. Autorka rzeczowo opisała kontrowersje związane z soją i jej wpływ na zdrowie człowieka, poruszyła temat jelita drażliwego i diety FODMAP. Ponadto zwróciła uwagę na bezpieczeństwo żywności i GMO, a także udzieliła porad przydatnych w kuchni np. jak gotować nasiona strączkowe. Kibil wytłumaczyła również jak należy czytać etykiety produktów spożywczych oraz jak się żywić w podróży.
Kolejny rozdział poświęcono Raw vegan diet, czyli surowej diety wegańskiej, gdzie można znaleźć kilka ciekawych przepisów np. na surową zupę pomidorową.
Część ostatnia to przykładowe jadłospisy dla poszczególnych grup ludności z różnymi potrzebami żywieniowymi. W książce znajdziemy m.in. dietę dla osoby po 60 roku życia pokrywającą 2000 kcal czy jadłospis poświęcony diecie low FODMAP ułożony na 1800kcal.
![](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190501_110737-1.jpg)
Co najważniejsze, podręcznik zawiera liczne wskazówki dla osób mieszkających w Polsce, a przepisy zawarte w poradniku oparte są na łatwo dostępnych w naszej kulturze produktach.
Podsumowanie
Podsumowując, książka Iwony Kibil „Wege- dieta roślinna w praktyce” to kopalnia rzetelnej wiedzy. Autorka wyczerpująco opisała zagadnienia diety wegańskiej, rozwiewając tym samym wiele wątpliwości dotyczących diety roślinnej. Jest to poradnik, który powinien przeczytać każdy zainteresowany dietą wege.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Wege. Dieta roślinna w praktyce
![Avatar photo](https://dietetycy.org.pl/wp-content/uploads/2019/05/natalia-plewa-172x172.jpg)
Absolwentka dietetyki na AWF w Poznaniu. Obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich. Szczególnie interesuję się żywieniem kobiet w okresie ciąży i laktacji, a także psychodietetyką i dietami wege