Ziołowe, warzywne, korzenne – przyprawy!

W kuchni stosujemy różnorodne przyprawy, chcąc uzyskać pożądany smak, zapach czy barwę potrawy.  Jednak przyprawy to nie tylko walory smakowe – to również działanie lecznicze, wspomagające procesy detoksykacyjne i trawienne. Przyprawy są źródłem antyoksydantów.

Kurkuma – o której ostatnimi czasy jest bardzo głośno. Posiada wiele zalet żywieniowych. O jej przyjemnym aromacie, świadczy obecność olejków eterycznych. Kurkumina, główny składnik kurkumy wykazuje aktywność antyoksydacyjną, przeciwwirusową, antybakteryjną, przeciwgrzybiczną oraz przeciwnowotworową. Powoduje wzrost poziomu glutationu, związku o właściwościach przeciwutleniających. Kurkumina działa ochronnie na przewód pokarmowy – zapobiega zaburzeniom trawienia, wykazuje działanie przeciwwrzodowe. Oczyszcza organizm. O jej świetnych właściwościach można by pisać długo, lecz jedno jest pewne – kurkumina, aktywny składnik kurkumy wykazuje działanie terapeutyczne i jest polecaną przyprawą.

Curry – pochodzi z Indii i często gości w naszej kuchni, zawiera kurkuminę, więc również ma prozdrowotne właściwości. Wspomaga spalanie tłuszczu, poprawia perystaltykę jelit i przemianę materii. Warto jej spróbować.

Cząber – nie jest przyprawą często stosowaną. Dodawany jest szczególnie do ciężkostrawnych potraw i do zup. Posiada właściwości antybakteryjne oraz odkażające. Jego zapach pomaga uporać się z bólami głowy. Ta mało używana przyprawa również reguluję perystaltykę jelit. Pomocna jest przy wzdęciach.

Cynamon – często dodawany do słodkich deserów czy ryżu. Ma intensywny, charakterystyczny zapach. Świetnie sprawdza się przy przeziębieniach, bólach mięśni, osłabieniach. Mikstury z dodatkiem cynamonu, stosujemy w stanach zapalnych, w okresach przemęczenia i wzmożonego stresu.

Imbir – rozgrzewająca przyprawa. Zawiera wapń, potas i magnez, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, leczy wzdęcia i wzmaga apetyt. Doskonale wpływa na układ trawienny. Stosowany w bólach migrenowych i bólach mięśni. Przy przeziębieniach, anginie, chorobach gardła.

Te i inne znane przyprawy powinny często gościć na naszych stołach.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Magister Dietetyk, specjalista ds. jakości żywności, audytor HACCP

Loading...
Udostępnienia