Odzyskaj równowagę hormonalną – Mia Lundin, Urlika Davidsson [RECENZJA]

Avatar photo
odzyskaj równowagę hormonalną

Obecnie dużo mówi się na temat wpływu prawidłowego odżywiania na zdrowie człowieka. Wiele publikacji omawia rolę żywienia w aspektach prewencji i postępowania w chorobach przewlekłych, autoimmunologicznych, zaburzeniach metabolicznych, a także zależności między dietą a mikrobiomem. 

Stopniowo ukazują się także pozycje poradnikowe dotyczące związku między gospodarką hormonalną a sposobem żywienia. Jedną z takich publikacji jest Odzyskaj równowagę hormonalną, napisana przez dwie autorki: Mię Lundin i Urlikę Davidsson .

odzyskaj równowagę homornalną
© Dietetycy.org.pl, 2019
Tytuł: Odzyskaj równowagę hormonalną
Autorzy: Mia Lundin, Urlika Davidsson
Wydawnictwo: Zwierciadło
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 168

O autorkach

Mia Lundin jest wykwalifikowaną pielęgniarką położniczo-ginekologiczną z wieloletnim stażem, specjalizującą się w leczeniu zaburzeń hormonalnych związanych z klimakterium, PMS i depresją poporodową. Ulrika Davidsson zaś jest szwedzką dietetyczką, autorką popularnych książek kulinarnych.

odzyskaj równowagę homornalną
© Dietetycy.org.pl, 2019

Odzyskaj równowagę hormonalną

O hormonach

Książka Odzyskaj równowagę hormonalną podzielona została na dwie części. Pierwszą opracowała Mia Lundin, gdzie opisała w bardzo przystępny sposób zasady gospodarki hormonalnej kobiet, zmiany następujące w tej sferze wraz z wiekiem oraz wpływ diety i stylu życia na ogólny stan zdrowia.

Przepisy

Drugą część książki Odzyskaj równowagę hormonalną (przepisową) opracowała Ulrika Davidsson. Autorka podzieliła przepisy na śniadania, sałatki i ciepłe zupy, dania ciepłe, desery oraz zaproponowała dwutygodniowy plan żywieniowy.

Dania charakteryzują się oryginalnymi składnikami oraz finezyjnymi propozycjami podania. Kaszka z szałwią hiszpańską, mango i pomarańczą przyciąga wzrok – a użyte produkty to wysokogatunkowe superfoods.

Autorka w nietypowy sposób łączy produkty tak, by powstałe dania miały niepowtarzalne kompozycje smakowe. Co powiecie na jajecznicę z serem brie czy omlet z gruszka, serem feta i malinami?

odzyskaj równowagę homornalną
© Dietetycy.org.pl, 2019

Sałatki z Odzyskaj równowagę hormonalną zachwycą wszystkie koleżanki z biura – kolorowe, bazujące na świeżych surowych warzywach i pełnoziarnistych kaszach z dipami ziołowymi cieszą oczy i podniebienie.

Sałatka włoska z komosą ryżową i suszonymi pomidorami czy sałatka w wersji arabskiej z hummusem są łatwe w przygotowaniu i oryginalnie podane. Z zup warto wypróbować marchewkową z imbirem i bekonowymi chipsami oraz szpinakową z awokado i zielonym groszkiem. Na obiad można wypróbować sandacza zapiekanego w cytrynie z warzywami i grochowym pesto czy pieczeń ze smażonymi pomidorami. W przepisach przeważają dania mięsne, jednak z dominującym udziałem drobiu i ryb.

odzyskaj równowagę homornalną
© Dietetycy.org.pl, 2019

Plan żywieniowy

Przepisy są innowacyjne i bardzo urozmaicone. Mam jednak pewne obiekcje co do załączonego planu żywieniowego. Autorka podkreśla, że opracowała go w oparciu o zasady diety niskowęglowodanowej i zapewnia, że ułatwi on powrót do równowagi hormonalnej, a jednocześnie pozwoli zredukować masę ciała o około 2 kg w czasie trwania tej diety.

W opracowaniu tabelarycznym znalazły się jedynie informacje dotyczące dobowej energetyczności diety, brak jest informacji co do rozkładu makroskładników. Energetyczność diety w poszczególnych dniach jest bardzo rozbieżna i waha się od 548 kcal/ dobę do ponad 1930 kcal/dobę. Przez większość dni oscyluje ona w okolicach 1000-1300 kcal. Przy tak dużych wahaniach wartości energetycznej diety oraz przewagi dni o bardzo niskiej energetyczności zalecałabym ostrożność w stosowaniu tak skonstruowanego planu żywieniowego.

Podsumowanie

Moim osobistymi faworytami wśród przepisów na odzyskanie równowagi hormonalnej są kleiste ciasto czekoladowe oraz talarki czekoladowe z orzechami i suszonymi owocami. Mając je pod ręką, nie jest straszny najcięższy PMS ani najbardziej zlewne menopauzalne poty – wystarczy wziąć dokładkę a wszelkie smutki ustąpią w trymiga. Książka warta uwagi osób lubiących eksperymentować w kuchni i szukających inspiracji na atrakcyjne dania z urozmaiconymi składnikami.