Papryka – sÅ‚owo o papryce jako przyprawie

Avatar photo
suszona papryka przyprawa

Papryka poprawia apetyt i pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz śliny. Suszona papryka wykorzystywana jest w wielu różnych potrawach dla dodania ostrości smaku.

Jak powstaje przyprawa z papryki?

Owoce papryki w zależności od sposobu obróbki będą mogły dać ostrą lub lekką (słodką) przyprawę. Suszone owoce papryki (capsicum annuum) pozbawia się ścianek oraz skóry aby była słodka. Te bowiem zawierają kapsaicynę, która nadaje papryce charakterystyczny ostry smak. Tak naprawdę istnieje wiele bardzo różnych odmian przyprawy paprykowej w zależności od stopnia ostrości i sposobu przygotowania.

Przeciwwskazania a zalety

Należy pamiętać, że ze względu na swoją ostrość przyprawa ta nie powinna być stosowana przez osoby cierpiące na choroby żołądka, hemoroidy. Do zalet stosowania przypraw paprykowych należy duża zawartość witaminy C i antyoksydantów. Oczywiście w procesie obróbki częściowo te składniki tracą pełną moc.

Zobacz również
cynamon

Do czego stosować?

PrzyprawÄ™ z paprykÄ… należy stosować do potraw miÄ™snych, rybnych, daÅ„ z ryżu, fasoli, kieÅ‚bas, gulaszu i sosów Å›mietanowych. PaprykÄ™ sÅ‚odkÄ… bardzo chÄ™tnie stosuje siÄ™ w kuchni meksykaÅ„skiej, wÅ‚oskiej oraz wÄ™gierskiej. Nic dziwnego – sÅ‚owo papryka pochodzi od wÄ™gierskiego paprika (co oznaczaÅ‚o pieprz).