Pestki arbuza. Do czego mogą się przydać?

Avatar photo
pestki arbuza

Nie jedz pestek, bo Ci w brzuchu wyrośnie arbuz„. Każdy z nas w dzieciństwie słyszał to powiedzenie. Czy słusznie powinniśmy zrezygnować z ich jedzenia? Jakie wartości odżywcze zawierają? Czy wiesz, że w krajach Afryki tłoczony jest z nich olej?

Arbuz to roślina z rodziny dyniowatych. Nazywany również kawonem. Pochodzi z południowej Afryki [1]. Istnieje kilkaset odmian tego owocu. Różnią się wielkością, kolorem miąższu, skórki i smakiem, a także porą dojrzewania i wymaganiami co do temperatury. 

pestki z arbuza

Wartości odżywcze pestek z arbuza

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie prowadził badania na temat pestek arbuza. Stwierdzono, że są one dobrym źródłem białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych [2], które stanowią łącznie 75% ich masy.

Pestki arbuza zawierają witaminy z grupy B, fosfor, magnez, mangan, cynk, potas i wapń. Wartości odżywcze pestek znacznie przewyższają te zawarte w miąższu. Pewnie dlatego zostały określone mianem superfoods. Zestawienie wartości odżywczych pestek arbuza w porównaniu do jego miąższu przedstawiłam w tabeli poniżej. 

Tabela nr 1: Porównanie wartości odżywczych pestek i miąższu arbuza [3,4].

 MIĄŻSZ ARBUZA 100 G [3]PESTKI ARBUZA, SUSZONE 100 G [4]
KCAL30557 KCAL
BIAŁKO0,6128 G
TŁUSZCZ0,1547 G
WĘGLOWODANY7,6 g15 g
WIELONIENASYCONE0,05 g28 g
JEDNONIENASYCONE0,037 g7,4 g
NASYCONE0,016 g9,8 g
WIT B10,033 mg0,19 mg
B20,021 mg0,15 mg
B50,22 mg0,35 mg
WAPŃ7 mg54 mg
ŻELAZO0,24 mg7,3 mg
MAGNEZ10 mg515 mg
FOSFOR11 mg755 mg
POTAS112 mg648 mg
CYNK0,1 mg10 mg
MIEDŹ0,042 mg0,69 mg
pestki arbuza na żółtym tle

Właściwości prozdrowotne

Właściwości prozdrowotne pestek arbuza [5].

  • Ze względu na zawartość argininy, poleca się je osobom cierpiącym na nadciśnienie i choroby wieńcowe.
  • Włączenie ich do diety sportowców przyspiesza regeneracje komórek mięśniowych. 
  • Zawartość tryptofanu, kwasu glutaminowego i lizyny regeneruje pracę układu nerwowego.
  • Zmniejsza zmęczenie u osób o wytężonej pracy intelektualnej.
  • Żelazo, cynk, miedź i witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy.
  • Związki przeciwutleniające natomiast zmniejszają ryzyko zapadalności na nowotwory i cukrzycę.

Zastosowanie i produkty

Pestki arbuza są wykorzystywane na całym świecie w różny sposób. Można z nich otrzymać:

Masło z pestek arbuza

Masło do rozsmarowywania na kanapkach, którego konsystencja jest przyjemna i kremowa. Świetnie zastąpi jego orzechową wersję. Najlepiej smakuje na tostach.

Olej z pestek arbuza [6]

Na podstawie badań stwierdzono, że olej z pestek arbuza wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Wpływa również ochronnie na komórki wątroby. Polecany jest w szczególności osobom chorującym na nerki. Olej ten jest zimnotłoczony. W kuchni sprawdzi się jako dodatek do sałatek i deserów.

Mąka z pestek arbuza

W sklepach dostępna jest również mąka z pestek arbuza. Ma ciemny kolor i delikatny smak pestek. Można jeść ją na surowo jako dodatek do jogurtów, płatków lub sałatek. Sprawdzi się również jako dodatek do wypieków (nie więcej niż 10% objętości). 

Prażone pestki arbuza

Najbardziej popularne jest jednak jedzenie pestek prażonych.

Przepis na prażone pestki arbuza

SKŁADNIKI:

  • pestki arbuza (ilość według uznania);

WYKONANIE:

Zobacz również
warzywa krzyżowe

  1. Na blachę rozłóż papier do pieczenia.
  2. Wysyp cienką warstwę pestek.
  3. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 15 minut.
  4. Opcjonalnie możesz przyprawić papryką lub solą. Jeżeli wolisz słodszą wersję, dodaj cynamon i cukier.
pestki z arbuza
92602949 – close up of dried watermelon seed on wooden plate

Podsumowanie

Pestki arbuza należą do grupy superfood. Pomimo wysokiej kaloryczności zawierają bardzo duże ilości witamin i innych składników mineralnych. Najczęściej spożywane są w formie prażonej. To świetna alternatywa dla chipsów i innych słonych przekąsek. Z nasion arbuza można otrzymać olej, mąkę, a nawet masło. Właściwości prozdrowotne i wzmacniające organizm powinny przekonać Cię do ich jedzenia.

Najczęstsze pytania

Jak jeść pestki z arbuza?

Najbardziej popularne jest zjadanie prażonych pestek. Powinno się je obrać z łupiny, chociaż nie jest to konieczne. Jeżeli zdecydujemy się na jedzenie ich w całości, należy pamiętać o dokładnym gryzieniu. W ten sposób wartości odżywcze łatwiej się uwalniają.

Czy można jeść białe pestki z arbuza?

Tak, białe pestki arbuza również są jadalne. Nie jest to nic nadzwyczajnego. Oznacza to bowiem, że owoc był zebrany zbyt wcześnie [7].

Czy jedzenie pestek arbuza jest zdrowe?

Jedzenie pestek jest bardzo zdrowe. Ze względu na wartości odżywcze produkt ten należy do grupy superfoods.

Czy pestki arbuza zawierają cyjanek?

Pod wpływem enzymów powstaje co prawda cyjanek, ale występuje w bardzo niewielkiej ilości. Pod wpływem prażenia lub gotowania jest całkowicie neutralizowany. 

Czy pestki z arbuza są trawione?

Pestki arbuza są trawione, jeżeli wcześniej je uprażymy lub ugotujemy.

Bibliografia:

  1. Rodzaje arbuzów Nazwy i odmiany owoców (goodandgreenguides.com)
  2. MONOGRAFIAt1.pdf (pttzm.org)
  3. Tabela Kalorii (ile-kalorii.pl)
  4. Tabela Kalorii (ile-kalorii.pl)
  5. Czy pestki arbuza są bezpieczne i korzystne dla zdrowia? (poradnikzdrowie.pl)
  6. Nowe oleje pochodzenia roślinnego w kosmetykach – właściwości pielęgnacyjne i lecznicze (uj.edu.pl)
  7. Dlaczego arbuz ma białe pestki? (dompelenpomyslow.pl)