Pomelo. Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne owocu szczęścia
Pomelo jest największym owocem cytrusowym należącym do rodziny Rutaceae. W sprzyjających warunkach dojrzały owoc osiąga nawet do 30 cm średnicy [1]. Pomelo możemy spotkać pod wieloma nazwami, m.in.: chiński grejpfrut, szadok, pomarańcza olbrzymia, pumelo czy pompela. W Chinach postrzegane jest jako owoc szczęścia [2].
Spis treści:
- Historia pochodzenia
- Odmiany
- Uprawa
- Wartości odżywcze
- Właściwości prozdrowotne
- Zastosowania pomelo
- Jak wykorzystać skórkę pomelo?
- Czym różni się pomelo od grejpfruta?
- Jak jeść pomelo?
- Zastosowanie w kuchni
- Pomelo w pytaniach i odpowiedziach
Historia pochodzenia owocu
Pomelo pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. W Malezji odmiana znana jako Limau Bali została wprowadzona w 1884 roku. Stało się to za sprawą Sir Hugh Low. Przywiózł on sadzonki drzew owocowych z Holenderskich Indii Wschodnich (tereny dzisiejszej Indonezji) [3]. Sadzonki zostały rozprowadzone po Malezji i posadzone w stanach Penang i Perak. Do dzisiaj miasto Tambun w regionie Perak słynie z uprawy pomelo.
Odmiany pomelo
Pomelo z Tambun charakteryzuje się kulistymi, lekko spłaszczonymi u nasady owocami i grubą skórką. Odznacza się również niską kwasowością. W zależności od odmiany miąższe różnią się smakiem (słodki do kwaśnego). Różnią się także kolorem (biały, żółtawy lub różowy). Pomelo o miąższu białym znane są pod nazwą Tambun White, a te o odcieniu różowym – Tambun Pink [4]. Pomelo Tambun White jest najpopularniejszym rodzajem ze względu na soczystość, słodycz i wyśmienity smak [5].
Odmiana chińska (Shatian) ma typowy kształt gruszki, z żółtymi lub różowymi woreczkami sokowymi i grubą skórką. Odmiana z Tajlandii wyróżnia się mniejszymi i bardziej kulistymi owocami [4].
Uprawa pomelo
Pomelo jest obecnie jednym z pięciu najczęściej uprawianych i spożywanych owoców cytrusowych, obok pomarańczy, mandarynki, cytryny oraz grejpfruta [6].
Do rozmnażania pomelo stosuje się technikę nazywaną odkładem powietrznym, w Malezji lepiej znaną jako „marcotting”. Jest to proces ukorzeniania pędów, które wciąż są przyczepione do rośliny rodzicielskiej. Pędy otacza się najczęściej torfem i owija folią. Wytwarzane przez nie korzenie są odcinane. Zasadzenie ich w gruncie powoduje dalszy samodzielny wzrost rośliny. Dzięki zastosowaniu tej techniki gałązki nowych drzew nie wytwarzają cierni i szybciej kwitną [3].
Kiedy trwa sezon na pomelo?
Drzewa mogą produkować owoce przez cały rok. Pełne rozwinięcie się owoców z pąków kwiatowych zajmuje około pięciu miesięcy. Kwiaty pomelo są duże i fioletowe. Czasami można spotkać też kwiaty białe. Hodowcy wolą przygotowywać drzewa do zbiorów na kilka tygodni przed Chińskim Nowym Rokiem i Świętem Środka Jesieni. W tych okresach pomelo są cenione jako prezenty i można je sprzedawać po najwyższych cenach.
Pielęgnacja drzew pomelo
Okresowe przycinanie 10-20% liści jest ważne dla prawidłowego rozwoju rośliny. Ma ono na celu poprawę przenikania światła słonecznego i cyrkulację powietrza w koronach. Gałęzie wystawione na więcej światła słonecznego wyprodukują więcej kwiatów.
Pnie drzew są zwykle bielone wapnem gaszonym. Rozwijające się owoce są często owijane gazetami jako ochrona przed poparzeniem słonecznym i muszkami owocowymi. Wokół każdego drzewa do nawożenia umieszczane są worki z obornikiem kurzym [7].
Wartości odżywcze pomelo
Pomelo zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Jest doskonałym źródłem witaminy C. Dzięki pomelo dostarczysz do swojego organizmu również niewielkie ilości tiaminy, ryboflawiny, niacyny i witaminy B6. Głównym składnikiem mineralnym występującym w pomelo jest potas. Ten cytrus jest również źródłem fosforu, miedzi, żelaza, wapnia, magnezu oraz cynku [8].
Jedno pomelo (ok. 609 g) dostarcza 6 g błonnika. Większość ludzi powinna dążyć do spożycia co najmniej 25 gramów błonnika dziennie [9]. Spożycie pomelo przyczynia się do zaspokojenia tej potrzeby. Jedna porcja owocu ze skórką (100 g) zawiera 38 kcal.
W pomelo znajdują się także niezbędne związki bioaktywne, zwłaszczaflawonoidy. Należą do nich neohesperydyna, hesperydyna, naringenina oraz naringina. Występują one w dużych ilościach w soku owocowym [10].
Kumaryny to kolejna grupa związków bioaktywnych obecnych w tych owocach cytrusowych. Znane są przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwnowotworowych [11], przeciwzapalnych [12] oraz chroniących wątrobę [13].
W pomelo znajdziemy również kwasy fenolowe, garbniki oraz karotenoidy. Karotenoidy są odpowiedzialne za złocistożółte i różowo-czerwone kolory miąższu owoców i skórki pomelo [14]. Związki te nie tylko przyczyniają się do atrakcyjności owoców. Wykazują również działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe [15].
Właściwości prozdrowotne
Źródło antyoksydantów
Przeciwutleniacze w owocach tropikalnych obejmują polifenole, karotenoidy i witaminy. Przynoszą one korzyści zdrowotne wykraczające poza podstawowe odżywianie [16]. W pomelo znajdziemy takie antyoksydanty jak karoten i beta-karoten, kwas askorbinowy, alkaloidy, flawonoidy, glikozydy flawonowe oraz rutynę.
Karotenoidy zawarte w pomelo mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy poprzez tworzenie witaminy A. Retinol wspomaga także zdrowie oczu oraz kształtowanie kości [15].
Flawonoidy pobudzają aktywność enzymów o funkcji ochronnej w wątrobie. Zapobiegają również uszkodzeniu materiału genetycznego. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, które są kluczowym czynnikiem sprzyjającym rozwojowi nowotworów i miażdżycy [17].
Zdrowie skóry
Pomelo zawiera niezbędne aminokwasy, które pomagają budować komórki skóry. Tłumią także wszelkie zaczerwienienia i obrzęki, które mają tendencję do rozwoju na skórze narażonej na trudne warunki środowiskowe. Zawarte w nim flawonoidy pomagają zredukować trądzik, blizny i ciemne plamy oraz podrażnienia skóry [18].
Działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe
Olejki eteryczne wytwarzane ze skórki pomelo mogą pełnić rolę naturalnych środków przeciwdrobnoustrojowych do potencjalnego zastosowania w żywności. Kilka badań wykazało ich skuteczność przeciwko Staphylococcus aureus i Escherichia coli [19]. Są to jedne z najczęstszych patogenów przenoszonych przez żywność.
Zapobieganie starzeniu się
Przeciwutleniacze, w tym witamina C, mogą zapobiegać uszkodzeniom skóry powodowanym przez szkodliwe wolne rodniki. Pomagają w ten sposób zachować młodzieńczy wygląd [18].
Według raportu z 2013 r. opublikowanego w EXCLI Journal, pomelo może również zmniejszać tworzenie zaawansowanych produktów końcowych glikacji [20]. W ten sposób zapobiega powstawaniu przebarwień i plam na skórze.
Uważa się, że wysoki poziom witaminy B1, cynku i innych składników odżywczych, które można znaleźć w owocach pomelo, poprawia kondycję włosów i pomaga zapobiegać łupieżowi [21].
Pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
Pomelo jest dobrym źródłem potasu, który odpowiada za prawidłowe napięcie mięśni, w tym mięśnia sercowego. Obniża ciśnienie krwi w naczyniach krwionośnych, zapewniając odpowiednie krążenie krwi i dotlenienie narządów. Potas jest odpowiedzialny również za redukcję stężenia „złego” cholesterolu LDL i naturalnie zwiększa stężenie „dobrego” cholesterolu HDL. Spożywanie pomelo zapobiega zawałom serca i udarom mózgu oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy [22].
Działanie przeciwnowotworowe
Jedno z badań na myszach wykazało, że ekstrakt ze skórki pomelo hamował wzrost guza. Dodatkowo wzmacniał układ odpornościowy i zabijał komórki rakowe [23]. Ponadto udowodniono, że naringenina obecna w pomelo zabija komórki raka prostaty i trzustki. Ten przeciwutleniacz może także hamować rozprzestrzenianie się raka płuc [24, 25, 26].
Różne zastosowania pomelo
Pomelo ze względu na bogate walory smakowe jest składnikiem wielu tradycyjnych dań kuchni azjatyckiej. W Tajlandii soczysty miąższ pomelo jest kluczowym elementem tradycyjnej sałatki yam som oh. Pomelo towarzyszy rozdrobniony kokos, krewetki, orzechy ziemne i sos tajski.
W Malezji owoc występuje w świątecznej potrawie z surowej ryby, znanej jako yee sang. W Chinach liście drzew pomelo oraz skórki owoców gotuje się i dodaje do kąpieli. Rytualne obmycie w wodzie nasączonej tymi składnikami ma oczyścić organizm i zmyć pecha.
Białe kwiaty rośliny wydzielające zapach jaśminu są zbierane przez Wietnamczyków oraz Balijczyków i wykorzystywane jako ofiary dla bóstw. W Malezji do tego celu używa się tylko owoców.
Aromatyczne kwiaty są wykorzystywane do produkcji perfum. W wielu azjatyckich domach skórki pomelo są umieszczane w kuchniach i łazienkach. Zapewniają przyjemny, odświeżający zapach [3].
Jak wykorzystać skórkę z pomelo?
Pomelo ma najgrubszą skórkę spośród wszystkich owoców cytrusowych. Stanowi ona nawet do 30% masy świeżych owoców [27]. Spożywanie pomelo powoduje nagromadzenie się dużych ilości skórek owocu. Są one usuwane jako odpad lub produkt uboczny bez uwzględnienia ich potencjalnej wartości odżywczej. Skutkuje to nieefektywnym wykorzystaniem zasobów i gruntów [28].
Skórka z pomelo znalazła zastosowanie jako adsorbent do czyszczenia układów olejowych z wytworów korozji czy produktów starzenia się oleju, takich jak żywice [29]. Przekształcenie skórki z pomelo do materiałów absorbujących pozwala również na wchłanianie barwników azowych wykorzystywanych do procesów produkcyjnych.
Zastosowanie naturalnego adsorbentu przyczynia się do ochrony zbiorników wodnych przed zanieczyszczeniem szkodliwymi substancjami odprowadzanymi przez przemysł [30].
Badania wykazały, że skórka z pomelo jest doskonałym źródłem pektyn [31]. Gąbczasta biała część skórki (albedo) może zawierać do 20% całkowitej pektyny w owocu. Pektyna ze względu na właściwości żelujące, emulgujące oraz zagęszczające ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Obecność cukrów prostych oraz wysoka zawartość pektyn sprawiają, że skórki z pomelo są atrakcyjnym surowcem do biokonwersji na etanol [32].
Olejek eteryczny
Jednym z najważniejszych produktów ubocznych przetwarzania cytrusów są olejki eteryczne. Cytrusowe olejki eteryczne są bogate w aromatyczne substancje lotne i są powszechnie uznawane za bezpieczne. Mają szerokie zastosowanie w kosmetyce oraz farmacji. Są dodawane do napoi oraz używane jako aromaty spożywcze [33]. Ponadto olejki eteryczne zawierają związki bioaktywne o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwdrobnoustrojowych [34, 35].
Żywność fortyfikowana
Skórki z pomelo są również wykorzystywane do produkcji żywności fortyfikowanej. Do zbadania dobroczynnych właściwości skórki cytrusów wykorzystano wzbogacony skórką z pomelo makaron ryżowy [36]. Wykazano, że zastosowanie skórki z pomelo jest zgodne z ideą, że włączenie produktów bogatych w błonnik może zwiększyć zawartość błonnika w niektórych produktach spożywczych. Pokarm bogaty w błonnik sprzyja zdrowiu jelit poprzez stymulację wzrostu pożytecznych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym [37]. Skórka z pomelo jest wykorzystana również jako dodatek do herbaty. Produkuje się z niej również kandyzowaną skórkę owocową oraz marmoladę [38].
Czym różni się pomelo od grejpfruta?
Pomelo i grejpfrut to dwa różne owoce. Można je łatwo pomylić, biorąc pod uwagę ich podobny rozmiar, kolor i smak. Oba owoce należą do rodziny cytrusów i są dobrym źródłem witaminy C oraz przeciwutleniaczy.
Owoc pomelo jest największym ze wszystkich owoców cytrusowych. Pomelo wielkością przypomina arbuza czy kantalupę. Grejpfrut jest krzyżówką słodkiej pomarańczy i pomelo. Jest mniejszy od pomelo i rozmiarem przypomina pięść.
Owoce różnią się barwą. Grejpfrut posiada pomarańczową skórkę i różowe lub czerwonawe zabarwienie miąższu. W przypadku pomelo skórka i miąższ zwykle cechują się odcieniem jasnej zieleni lub bladej żółci. Pomelo ma również grubszą skórkę niż grejpfrut i jest od niego słodsze.
Pomelo pochodzi z Malezji, a konkretnie z Azji Południowo-Wschodniej. Natomiast grejpfruty po raz pierwszy uprawiano na terenach półtropikalnych Stanów Zjednoczonych – głównie na Florydzie i w Południowej Kalifornii [39].
Jak przygotować pomelo do zjedzenia?
Przed spożyciem owocu należy obrać go ze skórki. Za pomocą ostrego noża odcinamy „czapkę” owocu. Następnie nacinamy owoc u jego nasady i przesuwamy ostrzem ku dołowi, dzieląc skórkę na 6-8 części. Każdą część skórki odsuwamy od mięsistego wnętrza. Miąższ składa się z kilku segmentów osłoniętych błoną. Cząstki pomelo najlepiej rozdzielić palcami i zdjąć z nich białą błonkę. Warto też pozbyć się pestek. Tak obrane pomelo można pokroić na mniejsze kawałki i spożyć na surowo.
Zastosowanie w kuchni
Pomelo świetnie komponuje się z innymi owocami tropikalnymi, takimi jak banan i ananas. Możesz przyrządzić z niego sałatki owocowe i te z dodatkiem warzyw czy orzechów. Miksując miąższ z lodem, uzyskamy orzeźwiające smoothie. Pomelo można kandyzować, otrzymując w ten sposób dodatek do ciast czy deserów. Robi się z niego również marmoladę. Jest dobrym dodatkiem do dań rybnych i owoców morza. Świetnie smakuje w połączeniu z miecznikiem lub krewetkami. Z soku z pomelo można przygotować marynatę lub sos sałatkowy. Jeśli wykorzystujesz przepis, w którym znajduje się grejpfrut czy nawet pomarańcza, możesz zastąpić je pomelo.
Przepis na sałatkę z jarmużu, komosy ryżowej i pomelo
Składniki:
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka syropu klonowego
- sól i pieprz
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 2 szklanki wody
- 65 g posiekanych migdałów
- 1 mała czerwona cebula
- 1 pomelo
- ok. 500 g jarmużu
- 120 g pokruszonego sera feta
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sos sałatkowy. Wlej sok z cytryny, oliwę z oliwek i syrop klonowy do małej miski. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ugotuj komosę ryżową. Wsyp komosę ryżową do garnka i zalej ją wodą. Gotuj na dużym ogniu do momentu wrzenia. Następnie zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie komosa ryżowa powinna wchłonąć całą wodę. Pozostaw do ostygnięcia.
- Rozgrzej małą patelnię i upraż na niej migdały. Proces prażenia powinien trwać 3 do 5 minut. Na koniec odstaw do wystygnięcia.
- Posiekaj drobno czerwoną cebulę i jarmuż. Pomelo obierz i pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki wsyp do miski. Dodaj ugotowaną komosę ryżową, uprażone migdały i pokruszony ser feta. Dokładnie wymieszaj i całość polej wcześniej przygotowanym dressingiem. Gotową sałatkę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni. Smacznego!
Pomelo w pytaniach i odpowiedziach
Pomelo najczęściej spożywa się na surowo po obraniu z grubej i gorzkiej skórki. Można je łączyć z innymi owocami i przygotowywać sałatki owocowe lub koktajle. Są również dobrym dodatkiem do sałatek na słono i dań rybnych oraz owoców morza. Przyrządza się z nich marmoladę lub kandyzowane owoce.
Za pomocą ostrego noża odcinamy „czapkę” owocu. Następnie nacinamy owoc, zaczynając od góry i przesuwamy ostrze ku dołowi, dzieląc skórkę na 6-8 części. Każdą część skórki odsuwamy od mięsistego wnętrza. Miąższ rozdzielamy za pomocą palców na mniejsze cząstki. Przed spożyciem należy zdjąć z nich białą błonę o gorzkim smaku i usunąć pestki.
Owoc pomelo jest słodki i soczysty. Gorzki smak pojawia się jedynie wtedy, gdy nie przyłożymy się do jego obrania. To błona osłaniająca cząstki owocu jest gorzka i niesmaczna, dlatego należy dokładnie oddzielić ją od miąższu.
Folia okrywająca owoc zabezpiecza go głównie przed wysychaniem. Dzięki temu pomelo, które leżakuje na sklepowych półkach, zatrzymuje niezbędną wilgoć i w spokoju dojrzewa.
Dzięki siatce lepiej jest chwytać i przenosić owoce pomelo. Sprawia ona również, że foliowa osłonka zabezpieczona jest przed otarciami lub innymi mechanicznymi uszkodzeniami w czasie transportu.
Pomelo rośnie na kwitnących drzewach i krzewach. Kwitnie nawet 4 razy w roku i wydaje największe w świecie cytrusów owoce. Uprawia się je w klimacie ciepłym, szczególnie w Malezji, Chinach, Tajlandii i Indiach.
Bibliografia:
- Duan, P., Xu, X., Shang, Y., Gao, B., Li, F. (2017). Amine-crosslinked Shaddock Peel embedded with hydrous zirconium oxide nano-particles for selective phosphate removal in competitive condition. J. Taiwan Inst. Chem., 80, 650–662.
- Puglisi, I., De Patrizio, A., Schena, L., Jung, T., Evoli, M., Pane, A., Cacciola, S.O. (2017). Two previously unknown Phytophthora species associated with brown rot of Pomelo (Citrus grandis) fruits in Vietnam. PLoS One, 12(2), e0172085.
- Ng, C. (2015). Pomelo-Citrus maxima-the indigenous mega-citrus of South-East Asia. UTAR Agriculture Science Journal (UASJ), 1(3).
- Mabberley, D.J. (1997). A classification for edible Citrus (Rutaceae). Telopea, 7(2), 167-172.
- Department of Agriculture Malaysia (2013). Fruit Crops Statictics. Putrajaya, Malaysia.
- Tocmo, R., Pena-Fronteras, J., Calumba, K.F., Mendoza, M., Johnson, J.J. (2020). Valorization of pomelo (Citrus grandis Osbeck) peel: A review of current utilization, phytochemistry, bioactivities, and mechanisms of action. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 19, 1969–201.
- Niu, J.Z., Hull-Sanders, H., Zhang, Y.X., Lin, J.Z., Dou, W., Wang, J.J. (2014). Biological control of anthropod pests in citrus orchards in China. Biological Control, 68, 15-22.
- U.S. Department of Agriculture (2019). Pummelo, raw. Pobrano z https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167754/nutrients
- Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego- Państwowy Zakład Higieny (2020). Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Pobrano z https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf
- Xu, G., Liu, D., Chen, J., Ye, X., Ma, Y., Shi, J. (2008). Juice components and antioxidant capacity of citrus varieties cultivated in China. Food Chem, 106, 545-551.
- Ito, C., Fau, I. M., Ju-ichi, M., Sakamoto, N., Tokuda, H., Nishino, H., Furukawa, H. (2005). Antitumor-promoting activity of coumarins from citrus plants. Planta Medica, 71(1), 84–87.
- Kirsch, G., Abdelwahab, B. A., & Chaimbault, P. (2016). Natural and synthetic coumarins with effects on inflammation. Molecules, 21(10), 1322.
- Tian, D., Wang, F., Duan, M., Cao, L., Zhang, Y., Yao, X., Tang, J. (2019). Coumarin analogues from the Citrus grandis (L.) Osbeck and their hepatoprotective activity. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 67(7), 1937–1947.
- Xu, C.-J., Fraser, P. D., Wang, W.-J., Bramley, P. M. (2006). Differences in the carotenoid content of ordinary citrus and lycopene-accumulating mutants. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(15), 5474–5481.
- Fiedor, J., Burda, K. (2014). Potential role of carotenoids as antioxidants in human health and disease. Nutrients, 6(2).
- Yi, L., Ma, S., Ren, D. (2017). Phytochemistry and bioactivity of Citrus flavonoids: a focus on antioxidant, anti-inflammatory, anticancer and cardiovascular protection activities. Phytochemistry Reviews, 16(3) , 479–511.
- Hung, D.J., Ku, S.C., Tsan, C.C. and Chuan, L.H. (2010). Antioxidant potentials of buntan pumelo (Citrus grandis Osbeck) and its ethanolic and acetified fermentation products. Food Chemistry, 118, 554-558.
- Carr, A.C., Maggini, S. (2017) Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 9(11), 1211
- Aumeeruddy-Elalfi, Z., Gurib-Fakim, A., Mahomoodally, M.F. (2016). Chemical composition, antimicrobial and antibiotic potentiating activity of essential oils from 10 tropical medicinal plants from Mauritius. Journal of Herbal Medicine, 6(2), 88–95.
- Farrar, M.D. (2016). Advanced glycation end products in skin ageing and photoageing: what are the implications for epidermal function? Exp Dermatol, 25(12), 947-948.
- Almohanna, H.M., Ahmed, A.A., Tsatalis, J.P., Tosti, A. (2019). The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb), 9(1), 51-70.
- Czech, A., Zarycka, E., Yanovych, D., Zasadna, Z., Grzegorczyk, I., Kłys, S. (2020). Mineral Content of the Pulp and Peel of Various Citrus Fruit Cultivars. Biol Trace Elem Res, 193(2), 555-563.
- Yu, J., Ji, H., Liu, A. (2018). Preliminary Structural Characteristics of Polysaccharides from Pomelo Peels and Their Antitumor Mechanism on S180 Tumor-Bearing Mice. Polymers (Basel), 10(4), 419.
- Chang, H.L., Chang, Y.M., Lai, S.C., Chen, K.M., Wang, K.C., Chiu, T.T., Chang, F.H., Hsu, L.S. (2017). Naringenin inhibits migration of lung cancer cells via the inhibition of matrix metalloproteinases-2 and -9. Exp Ther Med., 13(2), 739-744.
- Lim, W., Park, S., Bazer, F.W., Song, G. (2017). Naringenin-Induced Apoptotic Cell Death in Prostate Cancer Cells Is Mediated via the PI3K/AKT and MAPK Signaling Pathways. J Cell Biochem., 118(5), 1118-1131.
- Park, H.J., Choi, Y.J., Lee, J.H., Nam, M.J. (2017). Naringenin causes ASK1-induced apoptosis via reactive oxygen species in human pancreatic cancer cells. Food Chem Toxicol., 99, 1-8.
- Zain, N.F.M., Yusop, S.M., Ahmad, I. (2013). Preparation and characterization of cellulose and nanocellulose from pomelo (Citrus grandis) albedo. Journal of Nutrition & Food Sciences, 5(1), 1–4.
- Zarina, Z., Tan, S. (2013). Determination of flavonoids in Citrus grandis (Pomelo) peels and their inhibition activity on lipid peroxidation in fish tissue. International Food Research Journal, 20(1), 313–317.
- Chai, W., Liu, X., Zou, J., Zhang, X., Li, B.,Yin, T. (2015). Pomelo peel modified with acetic anhydride and styrene as new sorbents for removal of oil pollution. Carbohydr. Polym., 132, 245–251.
- Argun, M.E., Güclü, D., Karatas, M. (2014). Adsorption of reactive Blue 114 dye by using a new adsorbent: pomelo peel. Journal of Industrial and Engineering Chemistry, 20(3), 1079–1084.
- Chavan, P., Singh, A.K., Kaur, G. (2018). Recent progress in the utilization of industrial waste and by-products of citrus fruits: A review. Journal of Food Process Engineering, 41(8), e12895.
- Marín, F.R., Soler-Rivas, C., Benavente-García, O., Castillo, J., Pérez-Alvarez, J.A. (2007). By-products from different citrus processes as a source of customized functional fibres. Food Chemistry, 100(2), 736–741.
- Palazzolo, E., Laudicina, V.A., Germanà, M.A. (2013). Current and potential use of citrus essential oils. Current Organic Chemistry, 17, 3042–3049.
- Amorim, J.L., Simas, D.L.R., Pinheiro, M.M.G., Moreno, D.S.A., Alviano, C.S., da Silva, A.J.R., Fernandes, P.D. (2016). Antiinflammatory properties and chemical characterization of the essential oils of four citrus species. PLoS One, 11(4), e0153643.
- Mancuso, M., Catalfamo, M., Laganà, P., Rappazzo, A.C., Raymo, V., Zampino, D., Zaccone, R. (2019). Screening of antimicrobial activity of citrus essential oils against pathogenic bacteria and Candida strains. Flavour and Fragrance Journal, 34(3), 187–200.
- Wandee, Y., Uttapap, D., Puncha-arnon, S., Puttanlek, C., Rungsardthong, V., Wetprasit, N (2014). Enrichment of rice noodles with fibre-rich fractions derived from cassava pulp and pomelo peel. International Journal of Food Science & Technology, 49(11), 2348–2355.
- Slavin, J. (2013). Fiber and prebiotics: Mechanisms and health benefits. Nutrients, 5(4), 1417–1435.
- Ihishara, M., Hikaru, T., Nobuyoshi, S., Takafumi, O. (2011). Furanocoumarins contents and cytochrome P450 3A(CYP3A) inhibitory activities of various processed fruit peel products: Outflow of 6′,7′-dihydroxybergamottin during processing treatment of peel. Yakugaku Zasshi, 131(5), 679–684.
- Staughton, J. (2021). Pomelos: Benefits & How To Eat Them (Pummelo). Pobrano z https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/pomelo.html
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Pomelo. Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne owocu szczęścia
Studentka Dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Zainteresowania: dietetyka sportowa oraz wizaż.