Syrop klonowy – czy warto?

Avatar photo

Obecnie na rynku dostępny jest szeroki wachlarz produktów, mających na celu zastąpić cukier lub miód. Jednym zdaniem – nadać słodki smak. Stojąc przed wyborem jednego produktu, ciężko podjąć dobrą decyzję. Syrop klonowy cieszy się dość dużą popularnością, choć nie wszyscy zdają sobie sprawę z jego właściwości.

Po pierwsze – kaloryczność

Syrop klonowy w 100 g dostarcza ok. 280 kcal, czyli, w przybliżeniu, 25% mniej kcal niż cukier. Warto jednak zaznaczyć, że jest bardzo bogaty w sacharozę i ma wysoki indeks glikemiczny (ok. 65). Dlatego też osoby chorujące na cukrzycę, odchudzające się, chore na PCOS (Zespół Policystycznych Jajników) czy z kandydozą nie powinny po niego sięgać.

Po drugie – składniki mineralne i witaminy

Tak zwane „kanadyjskie płynne złoto” dostarcza głównie cynku, magnezu, wapnia, fosforu, sodu, potasu, manganu oraz witamin z grupy B (zwłaszcza ryboflawiny).  Badania wykazały, iż ¼ szklanki, czyli ok. 80 g syropu klonowego, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan w 94,5%, natomiast na ryboflawinę w 42%. To jego zdecydowana zaleta w porównaniu z miodem czy cukrem, zarówno brązowym jak i białym.

ⓒ David Kadlec/123RF

Po trzecie – działanie przeciwnowotworowe syropu klonowego

W skład syropu wchodzą liczne związki antymutagenne oraz 54 związki antyoksydacyjne, które hamują kancerogenezę. Badania przeprowadzone w warunkach in vitro wykazały, iż dotyczy to zwłaszcza przypadków nowotworów płuc i prostaty.

Po czwarte – działanie antybakteryjne

Syrop klonowy stosowany razem z antybiotykiem cyprofloksacyną lub karbenicyliną znacząco wzmacnia ich działanie. Badania wykazują, iż taka równoczesna podaż, umożliwia nawet dziesięciokrotne zmniejszenie dawki antybiotyku. Dotyczy to głównie bakterii E.coli lub Proteus mirabilis. Wyciąg syropu zwiększa przepuszczalność ściany komórkowej bakterii, co pozwala na efektywniejsze wniknięcie antybiotyku do jej wnętrza. Istnieją też doniesienia, iż uszkadza działanie pomp błonowych bakterii.

Po piąte – syrop klonowy i cukrzyca

Działanie przeciwcukrzycowe syropu przypisuje się głównie polifenolom oraz kwasowi abscysynowemu. Polifenole hamują funkcjonowanie enzymów konwertujących węglowodany złożone do glukozy. Natomiast kwas abscysynowy stymuluje trzustkowe wydzielanie insuliny, uwrażliwia adipocyty na insulinę oraz zwiększa wykorzystanie glukozy przez tkankę mięśniową. Jednakże, ze względu na wysoki indeks i zawartość sacharozy, nadal lepszym wyborem dla diabetyka będzie erytrytol czy ksylitol.

Zobacz również
cynk w diecie mężczyzn

Po szóste – korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby

Przeprowadzono badanie na dwóch grupach szczurów. Jednej z nich podawano 20% roztwór cukru, a drugiej roztwór syropu klonowego o tym samym stężeniu. Trwało to 11 dni. Po tym czasie wykazano, iż szczury przyjmujące syrop klonowy odznaczały się znacznie obniżonym poziomem enzymów AST i ALT oraz LDH (aminotransferazy asparaginianowej, alaninowej i dehydrogenazy mleczanowej). Dodatkowo syrop klonowy wpływa na zmniejszenie ekspresji genów odpowiedzialnych za syntezę amoniaku w wątrobie.

Jak wykorzystać syrop klonowy w kuchni?

ⓒ David Kadlec/123RF

Jeśli zdecydowałeś się na wybór właśnie syropu klonowego to warto wiedzieć jak zastosować go w praktyce!

  • Dodawaj go do koktajli, owsianek czy ciast i babeczek
  • Możesz skropić nim gofry oraz placki np. w wersji fit z płatków owsianych
  • Pamiętaj,  by zastępować cukier syropem w proporcji – 1 łyżka cukru to ¾ syropu
  • Ze względu na płynną konsystencję analogicznie zmniejsz zawartość produktów płynnych w cieście
  • Jeśli pieczesz ciasto z syropem zamiast cukru wydłuż czas pieczenia, a zmniejsz temperaturę

Bibliografia:

  1. Tufenkji N. i in., 2015 – Polyphenolic extract from maple syrup potentiates antibiotic susceptibility and reduces biofilm formation of pathogenic bacteria
  2. Mzyk K., 2016 – Zamienniki cukru. Czym zastąpić cukier?
  3. Theriaul M. i in., 2006 –  “Antioxidant, antiradical and antimutagenic activities of phenolic compounds present in maple products,”
  4. Owińska – Sołtysiak P., 2017 – Syrop klonowy – słodycz z potencjałem