Przepisy na kotlet z kalafiora. 6 pomysłów na obiad z kalafiorem w roli głównej

Kalafior to bardzo zdrowe warzywo, które stanowi źródło wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Zawiera również przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed stanami zapalnymi.

Ciekawostki na temat kalafiora:

  1. Nazwa kalafior wywodzi się z włoskiego caulo-fiore, co oznacza dosłownie „kapuściany kwiat”.
  2. Kalafior jest bogaty w cholinę, która pomaga w zasypianiu, nauce i zapamiętywaniu.
  3. Najpopularniejszy i najczęściej wykorzystywany w kuchni jest kalafior biały. Występują również odmiany w innych kolorach – fioletowym, żółtym oraz zielonym.

W artykule znajdziesz przepisy na:

  1. Kotlety z kalafiora z cebulką
  2. Kotlety z kalafiora z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami
  3. Wegańskie kotlety z kalafiora z siemieniem lnianym i natką pietruszki
  4. Pieczone kotlety z kalafiora z marchewką i kurkumą
  5. Zielone kotlety z kalafiora ze szpinakiem
  6. Stek z kalafiora

Kotlety z kalafiora z cebulką

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior ok. 800g
  • 2 łyżki dowolnej mąki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy/oleju rzepakowego do smażenia
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

  1. Z kalafiora wycinamy środek i kroimy go na różyczki.
  2. Różyczki gotujemy ok. 5-7 minut, od zagotowania wody.
  3. Przekładamy je do naczynia i ostudzamy.
  4. Kiedy kalafior się ostudzi, siekamy go drobno lub rozdrabniamy w malakserze.
  5. Cebulę kroimy w drobną w kostkę.
  6. Do kalafiora dodajemy cebulę, jajka, mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Z powstałej masy formujemy okrągłe kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
  8. Na patelni rozgrzewamy oliwę/olej.
  9. Na średnim ogniu smażymy kotlety, ok. 4-5 minut z każdej strony, póki się nie zarumienią.

Przygotowane w ten sposób kotlety mogą być dobrą alternatywą dla klasycznych kotletów mielonych. Podane np. z ziemniakami i mizerią sprawdzą się nawet przy niedzielnym obiedzie.

Kotlety z kalafiora z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 mniejszy kalafior ok.500g
  • 100g kaszy jaglanej (woreczek)
  • 1 jajko
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 1-2 łyżki oliwy/oleju rzepakowego do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka/ostra

Sposób przygotowania:

  1. Z kalafiora wycinamy środek i kroimy go na różyczki.
  2. Różyczki gotujemy ok. 5-7 minut, od zagotowania wody.
  3. Przekładamy je do naczynia i ostudzamy.
  4. Kiedy kalafior się ostudzi, siekamy go drobno lub rozdrabniamy w malakserze.
  5. Kaszę gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu.
  6. Pomidory kroimy w drobną kostkę.
  7. Do kalafiora dodajemy kaszę, pomidory suszone, jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  8. Z powstałej masy formujemy okrągłe kotlety.
  9. Na patelni rozgrzewamy oliwę/olej i smażymy kotlety ok. 4-5 minut z każdej strony, póki się nie zarumienią.

Kotlety możemy również upiec w piekarniku. Pieczemy je wtedy w 180 stopniach, przez ok. 30 minut. Po 15 minutach dobrze jest obrócić kotlety na drugą stronę. W ten sposób przyrządzony kalafior świetnie pasuje do przyrządzenia wegetariańskiego burgera.

Wegańskie kotlety z kalafiora z siemieniem lnianym i natką pietruszki

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior ok. 800g
  • 2 łyżki dowolnej mąki
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy/oleju rzepakowego do smażenia
  • przyprawy: pieprz, sól

Sposób przygotowania:

  1. Z kalafiora wycinamy środek i kroimy go na różyczki.
  2. Różyczki gotujemy ok. 5-7 minut, od zagotowania wody.
  3. Przekładamy je do naczynia i ostudzamy.
  4. Kiedy kalafior się ostudzi, siekamy go drobno lub rozdrabniamy w malakserze.
  5. Natkę pietruszki siekamy.
  6. Do zmielonego siemienia lnianego dodajemy wodę, dokładnie mieszamy i zostawiamy na ok. 5 minut. W tym czasie powinna powstać nam gęsta masa.
  7. Do kalafiora dodajemy masę z siemienia lnianego, mąkę, natkę pietruszki oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  8. Z powstałej masy formujemy okrągłe kotlety.
  9. Na patelni rozgrzewamy oliwę/olej i smażymy kotlety ok. 4-5 minut z każdej strony, póki się nie zarumienią.

W ten sposób przygotowane siemię lniane z powodzeniem zastąpi nam jajko np. kotletach lub ciastach. Sprawi, że składniki dobrze się połączą. Jest to dobry sposób, aby wykonać kotlety w wersji wegańskiej. Dodatkowo porcja natki pietruszki jest źródłem witaminy C.

Pieczone kotlety z kalafiora z marchewką i kurkumą

Składniki:

  • 1 mniejszy kalafior ok. 500g
  • 3/4 duże marchewki
  • 2 łyżki dowolnej mąki
  • 2 jajka
  • przyprawy: pieprz, sól, kurkuma

Sposób przygotowania:

  1. Z kalafiora wycinamy środek i kroimy go na różyczki.
  2. Różyczki gotujemy ok. 5-7 minut, od zagotowania wody.
  3. Przekładamy je do naczynia i ostudzamy.
  4. Kiedy kalafior się ostudzi, siekamy go drobno lub rozdrabniamy w malakserze.
  5. Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach.
  6. Do kalafiora dodajemy marchewkę, mąkę, jajka oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Z powstałej masy formujemy okrągłe kotlety i układamy na blaszce.
  8. Kotlety pieczemy w 180 stopniach, przez ok. 30 minut. Po 15 minutach dobrze jest obrócić kotlety na drugą stronę.

Tak przygotowane kotlety również stanowią świetną alternatywę dla tych mięsnych. Dodatek kurkumy w kotletach zwiększa ich wartość odżywczą. Zawarta w kurkumie kurkumina działa m.in. antywirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie na nasz organizm. Dodatkowo nadaje piękną, pomarańczową barwę.

Zielone kotlety z kalafiora ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior ok. 800g
  • 2 łyżki dowolnej mąki
  • 2 jajka
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 2,5 łyżki oliwy/oleju rzepakowego do smażenia
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

  1. Z kalafiora wycinamy środek i kroimy go na różyczki.
  2. Różyczki gotujemy ok. 5-7 minut, od zagotowania wody.
  3. Przekładamy je do naczynia i ostudzamy.
  4. Kiedy kalafior się ostudzi, siekamy go drobno lub rozdrabniamy w malakserze.
  5. Cebulę i czosnek drobno kroimy.
  6. Na patelni rozgrzewamy pół łyżki oliwy/oleju i podsmażamy cebulę oraz czosnek. Po ok. 2 minutach dodajemy szpinak i smażymy do zmniejszenia objętości w przypadku świeżego szpinaku. Używając mrożonego, smażymy do całkowitego rozmrożenia.
  7. Do kalafiora dodajemy mąkę, jajka, szpinak oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  8. Z powstałej masy formujemy okrągłe kotlety.
  9. Na patelni rozgrzewamy oliwę/olej i smażymy kotlety ok. 4-5 minut z każdej strony, póki się nie zarumienią.

Takie kotlety nie tylko są źródłem witamin i składników mineralnych, ale również świetnie wyglądają. Szpinak zapewni kotletom zielony kolor. Jest to dobry sposób, aby zapewnić porcję warzyw w diecie dziecka.

Stek z kalafiora

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior ok.800g
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka wędzona

Sposób przygotowania:

  1. Surowego kalafiora kroimy na pół. Od wewnętrznej strony kroimy go na ok. 2 cm plastry.
  2. W naczyniu łączymy oliwę, syrop klonowy, sos sojowy oraz przyprawy. Całość mieszamy.
  3. Plastry kalafiora smarujemy przygotowaną marynatą z obu stron i układamy na blaszce.
  4. Steki pieczemy w 180 stopniach, przez ok. 20 minut. Po 10 minutach dobrze jest obrócić kotlety na drugą stronę.

W ten sposób przygotowany kalafior jest bardzo ciekawą propozycją jego przyrządzenia. Możemy zjeść go np. z ziemniakami i surówką lub sałatką.

Podsumowanie 

Kalafior stanowi bogactwo składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Oprócz tego możemy go przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Kotlety, których bazą jest właśnie kalafior to idealne rozwiązanie na przygotowanie go w smaczny sposób. Jest to również dobra metoda na zwiększenie ilości warzyw w naszej diecie.