W SGGW powstanie nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia warte 42 mln zł
W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie powstanie nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia. Jak doniósł dzisiaj profil Rzecznika Prasowego Urzędu Marszałkowskiego „będzie to przestrzeń do prowadzenia innowacyjnych badań nad żywnością i metodami jej wytwarzania. Uczelnia przeznaczy środki unijne na zakup nowoczesnej aparatury badawczej. Wartość wsparcia – 33 mln zł„.
Polska Agencja Prasowa podaje również, że całość inwestycji wyniesie ok. 42 mln zł, wspomniana kwota wsparcia pomoże na dostosowanie istniejącego budynku do potrzeb powstania Centrum – ale także pozwoli na zakup specjalistycznego oprogramowania, sprzętu komputerowego, aparatury badawczej, która uzupełni zasoby Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.
Projekt na warszawskiej SGGW ma przybliżyć naukę do biznesu, co podkreśla rektor uczelni prof. dr hab. Wiesław Bielawski. Efektem powinna być zdrowa i bezpieczna żywność, której produkcja wymaga mniejszego zużycia zasobów. Jak podaje PAP projekt obejmie „prace na rzecz rozwoju rynku mięsa, mleka i produktów mlecznych, przetwórstwa warzyw i owoców, żywności prozdrowotnej, koncentratów spożywczych i sektora napojów„.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » W SGGW powstanie nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia warte 42 mln zł