fbpx

Skóra wchłania więcej wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych niż płuca podczas

Trwa sezon grillowy. W badaniu opublikowanym w „Environmental Science & Technology” naukowcy informują, że skóra jest ważniejszą drogą do wychwytywania związków rakotwórczych powstających podczas grillowania, niż płuca podczas oddychania. Odkryli także, że ubrania nie mogą w pełni chronić przed ekspozycją na wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.

Grillowanie wytwarza duże ilości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Te rakotwórcze związki mogą powodować choroby dróg oddechowych i mutacje DNA. Spożywanie potraw z grilla jest najczęstszym źródłem WWA powstających podczas grillowania. Jednakże, zgodnie z wcześniejszymi badaniami Eddy’ego Y. Zenga i jego współpracowników, osoby znajdujące się w pobliżu grilli były narażone na znaczną ilość WWA poprzez wchłanianie przez skórę i wdychanie, nawet jeśli nie spożywały one grillowanych potraw. W oparciu o to badanie zespół dążył do dokładniejszego określenia ilościowego wychwytu WWA z dymu.

Naukowcy podzielili badanych na grupy podczas 2,5-godzinnego grilla na świeżym powietrzu, aby zapewnić im różne poziomy narażenia poprzez spożywany pokarm i ekspozycję na dym. Po przeanalizowaniu próbek moczu badanych, naukowcy doszli do wniosku, że zgodnie z oczekiwaniami żywność stanowiła największą część ekspozycji na WWA. Jednak skóra była drugą co do ilości wychwytu WWA drogą narażenia, po której sklasyfikowano oddychanie.

 

grill rakotwórczość

Badacze informują, że tłuste substancje w dymie z grilla prawdopodobnie poprawiają wychwyt WWA przez skórę. Zespół odkrył również, że podczas gdy ubrania mogą zmniejszyć narażenie skóry na WWA w krótkim okresie czasu, po tym jak odzież nasyci się dymem z grilla, skóra może pobrać z nich znaczne ilości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Naukowcy sugerują pranie odzieży wkrótce po opuszczeniu miejsca grillowania, aby zmniejszyć  poziom narażenia.

Źródło: Jia-Yong Lao, Shan-Yi Xie, Chen-Chou Wu, Lian-Jun Bao, Shu Tao, Eddy Y. Zeng. Importance of Dermal Absorption of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons Derived from Barbecue Fumes. Environmental Science & Technology, 2018;

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.