Spożywanie słodkich napojów w czasie ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem występowania astmy u dziecka.

Według nowych badań opublikowanych w „Annals of the American Thoracic Society” dzieci w wieku od 7 do 9 lat, które we wczesnym dzieciństwie spożywały duże ilości fruktozy lub których matki podczas ciąży konsumowały duże ilości wysoko słodzonych napojów, wykazują wyższe ryzyko zachorowania na astmę.

W badaniu udział wzięło 1068 matek i wraz z 1068 dziećmi uczestniczących w „Project Viva” – badaniu mającym na celu znalezienie sposobów na poprawę zdrowia matek i ich potomstwa. Już wcześniejsze publikacje wiązały spożycie słodzonych napojów zawierających syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy z astmą u dzieci w wieku szkolnym.

Po I i II trymestrze matki uczestniczące w badaniu wypełniły kwestionariusze dotyczące spożycia żywności i napojów, w tym napojów gazowanych i owocowych. Średnio trzy lata później matki były zobowiązane wypełnić kolejną ankietę na temat spożywania przez ich dzieci różnorodnych produktów spożywczych i napojów, w tym również napojów gazowanych i napojów owocowych. Na podstawie odpowiedzi naukowcy określili spożycie fruktozy i przeanalizowali wyniki. Według zespołu badawczego istotne jest, aby przyjrzeć się spożyciu fruktozy, ponieważ jest ona głównym czynnikiem wpływającym na całkowite spożycie cukru i może mieć określone działanie na drogi oddechowe.

Badanie wykazało, że:

– W połowie dzieciństwa (7-9 rok życia) 19% badanych dzieci miało astmę.

– Dzieci matek o najwyższym spożyciu napojów słodzonych i konsumpcji fruktozy podczas ciąży były odpowiednio o 63% i 61% bardziej narażone na występowanie astmy w dzieciństwie niż dzieci matek o najniższym spożyciu napojów słodzonych i konsumpcji fruktozy. Przy interpretacji wyników uwzględniono także takie czynniki jak: masa ciała matki przed ciążą, wiek, pochodzenie etniczne.

– Dzieci o najwyższej konsumpcji fruktozy we wczesnym dzieciństwie były o 64% bardziej narażone na występowanie astmy w dzieciństwie niż dzieci z najniższą konsumpcją. W tym przypadku uwzględniono także spożycie napojów słodzonych przez matki tych dzieci podczas ciąży.

Ograniczenia w wynikach obejmują fakt, że jest to badanie obserwacyjne bez możliwości wykazania przyczyny i skutku, a uczestnicy pochodzili głównie z bardziej zamożnych rodzin, więc wyników nie można uogólnić na rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji społeczno-ekonomicznej. Pomimo tego autorzy badania apelują o zmniejszenie spożycia słodzonych napojów w okresie ciąży i wczesnego dzieciństwa w celu prewencji astmy u dzieci.

Źródło:

Lakiea S Wright, Sheryl L Rifas-Shiman, Emily Oken, Augusto A Litonjua, Diane R Gold. Prenatal and Early-Life Fructose, Fructose-Containing Beverages, and Mid-Childhood Asthma. Annals of the American Thoracic Society, 2017.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Loading...