Suplementy z bakteriami flory jelitowej w walce z nadmiernym apetytem
Suplementy diety zawierające bakterie flory jelitowej hamują apetyt na wysokokaloryczne produkty żywnościowe.
Czasami mamy ochotę na niezdrową przekąskę jak chipsy, czekoladki, wafelki czy pizza – okazjonalne włączanie do diety tych produktów nie niesie zbytniej szkody dla organizmu. Jednak co zrobi,ć by ochota na nie stała się częstsza? Odpowiedz znajdziemy w najnowszym wydaniu The American Journal of Clinical Nutrition – gdzie opublikowano wyniki badań nad wpływem suplementów diety zawierających bakterie flory jelitowej na obniżenie łaknienia na wysokokaloryczne przekąski.
Wyniki badania
Badanie przeprowadzono wśród 20 dorosłych mężczyzn o prawidłowej masie ciała. Mężczyźni z grupy badanej otrzymywali napoje mleczne z dodatkiem estru propionianowego inuliny, natomiast panowie z grupy kontrolnej spożywali napoje mleczne wzbogacone jedyni inuliną. Następnie obu grupom zaoferowano makaron z sosem pomidorowym i zbadano jaką ilość tej wysokokalorycznej potrawy spożyli badani. Panowie, którym podawano propionian inuliny spożyli o 10% mniej zaoferowanego dania w porównaniu do tych z grupy kontrolnej, otrzymującej napoje z samą inuliną.
Wniosek płynący z badania dotyczy komunikacji na linii jelita-mózg – prawidłowa mikroflora jelitowa wspomagana odpowiednią podażą błonnika w tym inuliny i jej pochodnych wzmacnia sygnał sytości odbierany przez mózg, a tym samym wpływa na ograniczenie podaży pożywienia.
Badacze na podstawie przeprowadzonego eksperymentu rekomendują modyfikację diety tak, by zapewnić zalecaną ilość błonnika pokarmowego z dietą, a w przypadku, gdy jest to utrudnione, sięgnięcie po suplementy diety, zawierające inulinę lub jej ester propionianiowy o bardziej stymulującym działaniu na rozwój bakterii symbiotycznych niż sama inulina.
Źródło: medicalnewstoday.com
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Suplementy z bakteriami flory jelitowej w walce z nadmiernym apetytem
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl