
Utrata słuchu związana z wiekiem dotyczy wielu naszych bliskich. Początki są dość niewinne – chory coraz częściej prosi innych, by powtórzyli, co właśnie powiedzieli. Telewizor musi grać głośniej, a głosy ludzi wydają się jej przytłumione, jakby docierały zza szklanej ściany. Diagnoza? Postępująca, związana z wiekiem utrata słuchu – presbycusis. Czy dieta i zalecenia dietetyczne mogą w jakikolwiek sposób pomóc pacjentom zatrzymać ten proces? Zobaczmy, co na ten temat mają do powiedzenia badacze.
Czy dieta może pomóc wspierać narząd słuchu?
Na to pytanie starali się odpowiedzieć naukowcy w badaniu przekrojowym [1] opublikowanym w American Journal of Lifestyle Medicine. W badaniu wzięły udział 654 osoby starsze w wieku od 60 do 97 lat. Ocena audiologiczna została przeprowadzona za pomocą badań audiometrii tonalnej i słownej. Najczęściej występującym typem niedosłuchu był niedosłuch odbiorczy o umiarkowanym stopniu nasilenia. Nawyki żywieniowe oceniano w zgodności z tymi, które są rekomendowane dla Brazylijczyków. Co zauważyli badacze?
Osoby, które spożywały więcej herbaty, chudego mięsa, ryżu, ryb oraz owoców, miały lepszy słuch w porównaniu do uczestników, których spożycie tych produktów było niższe.
Obserwacje wskazały więc, że większe spożycie produktów bogatych w substancje przeciwzapalne i przeciwutleniacze może zmniejszać ryzyko utraty słuchu związanej z wiekiem. Oszacowano ten efekt nawet na 50%. Wyniki te wskazują również na hipotezę, że dieta prozapalna może zwiększać ryzyko niedosłuchu.
Co jeść, by dbać o słuch?
Nie istnieją żadne oficjalne wytyczne, które pomagałyby dbać o słuch, natomiast powyższe badanie daje nam pewien trop. Otóż dieta przeciwzapalna oraz bogata w antyoksydanty nie jest niczym innym, jak dietą bogatą w warzywa i owoce, z ograniczeniem żywności przetworzonej, czerwonego mięsa. Odpowiednim modelem odżywiania będzie więc ten przedstawiony w piramidzie żywienia dla osób starszych.
Rola dietetyka w zahamowaniu utraty jakości słuchu
Dietetyk, korzystając z powyższych obserwacji może zalecać pacjentom wzbogacanie diety w przeciwutleniacze. W tym sensie polecaną dietą może okazać się ta, która będzie optymalna również w celu ochrony organizmu przed chorobami neurodegeneracyjnymi, chorobami cywilizacyjnymi.
Przykładami takich diet mogą być:
Kluczowe wydaje się osłabianie stresu oksydacyjnego. Przeciwutleniacze neutralizują szkodliwe działanie reaktywnych form tlenu. Mogą być zatem skuteczne w leczeniu chorób związanych ze stresem oksydacyjnym, w tym także ubytku słuchu.
Bibliografia:
- Gonçalves LF, de Paiva KM, Machado MJ, Fontanelli RCF, Cigana LB, Haas P. Association of Hearing Loss and Eating Habits in the Older Population. Am J Lifestyle Med. 2023 Dec 1;19(3):361-367. doi: 10.1177/15598276231216392. PMID: 40041310; PMCID: PMC11873865.
