Viola Urban – Czas na obiad, 100 przepisów na odżywczy posiłek

Avatar photo
czas na obiad

Tempo życia wymusza konieczność dostosowanie wielu jego dziedzin do aktualnego grafiku dnia. Codzienność wymusza pewne kompromisy, jednak najważniejsze by opierały się one o zdrowe wybory, szczególnie w aspekcie diety.

Często w natłoku obowiązków i pośpiechu, brakuje pomysłu, na wydawałoby się, prozaiczne decyzje związane z odżywianiem. Dla osób mających takie dylematy, dużym ułatwieniem są książki kulinarne, uwzględniające szybkie, łatwe a jednocześnie smaczne przepisy.

Viola Urban, w swoich książkach, od kilku lat wychodzi naprzeciw potrzebom konsumentów, którzy chcą smacznie, zdrowo, szybko przygotować domowe posiłki. Na koncie autorki są takie pozycje wydawnicze jak „Poranne inspiracje, zdrowe śniadania w 15 minut”, „Dieta na wynos, 100 przepisów na zdrowy lunch” – a od tego roku także „Czas na obiad, 100 przepisów na odżywczy posiłek”.

Wszystkie trzy książki ukazały się nakładem wydawnictwa Publicat, zaś portal Dietetycy.org.pl miał zaszczyt objąć je patronatem medialnym.

Tytuł: Czas na obiad. 100 pomysłów na odżywczy posiłek
Autor: Viola Urban
Ilość stron: 240
Wydawnictwo: Publicat
Rok wydania: 2020

Czas na obiad!

Książka „Czas na obiad, 100 przepisów na odżywczy posiłek” utrzymana jest w tym samym stylu wydawniczym – twarda oprawa, stonowane kolory i piękne, dopracowane zdjęcia wykonane przez samą autorkę.

Nie każdy potrafi dobrze zaplanować posiłki. Wiele osób w tym względzie działa spontanicznie. O tym co zjedzą na obiad, w dużej mierze decyduje przypadek lub aktualna promocja w pobliskim supermarkecie.  Viola Urban we wstępie „Czas na obiad, 100 przepisów na odżywczy posiłek” podpowiada jak zaplanować posiłki na najbliższy tydzień, usystematyzować zaopatrzenie, oraz prawidłowo zbilansować jadłospis. Osoby, które wolałyby ugotować posiłek raz i zapomnieć o gotowaniu chociaż przez jeden dzień, dowiedzą się z tej książki, jak prawidłowo przechować gotowe dania bez utraty walorów odżywczych, a przede wszystkim smaku.  

100 przepisów

Treść książki „Czas na obiad, 100 przepisów na odżywczy posiłek” autorka podzieliła na sześć rozdziałów. Pierwszy został poświęcony bulionom, sosom i marynatom. To nowatorskie propozycje które pozwolą wyczarować z kilku liści sałaty i kawałka pomidora istną ucztę dla zmysłów. Wyobrażacie sobie takie zestawienie z balsamicznym dressingiem z malinami albo cytrusowym winegretem z nasionami chia? Wśród marynat istna podróż dookoła świata – wersja bliskowschodnia, azjatycka, tajska czy grecka przywodzą na myśl egzotyczne miejsca, sprawiając że posiłek staje się przyjemnością.

Czy pierwsze danie może być tak samo sycące jak drugie? Oczywiście! Nie wierzycie? Zajrzyjcie do „Czas na obiad, 100 przepisów na odżywczy posiłek”. Zupy na bazie suchych nasion roślin strączkowych i ich przetworów dostarczają wielu składników odżywczych a przede wszystkim zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Warto więc spróbować takich dań jak bezmięsna grochówka z wędzonką z tofu, hiszpańska zupa z ciecierzycy czy włoska zupa z białą fasolą. Każda z nich została sfotografowana przez autorkę – wyglądają smakowicie.

Kolejne są propozycje dla kuchennych minimalistów czyli dania z jednego (lub dwóch) garnków. Afrykański gulasz z masłem orzechowym, kaszotto z bulguru ze szparagami i jajkiem czy pomidorowe curry z ciecierzycy i kalafiora to doskonała propozycja dla tych, którzy lubią nastawić obiad i wrócić kiedy już będzie gotowy. Dla tych samych czytelników dedykowany jest także kolejny, czwarty rozdział „Czas na obiad, 100 przepisów na odżywczy posiłek” – prosto z pieca. Proste przepisy na pieczoną doradę, zapiekanka ziemniaczana z tofu i pieczarkami oraz tartę z grzybami i dynią pozwolą urozmaicić codzienny jadłospis i cieszyć się nowymi smakami bez dużego nakładu czasu.

Zobacz również
shigella

Męska część czytelników odnajdzie wiele inspiracji w piątym rozdziale poświęconym pulpetom, klopsikom, burgerom i stekom. Nie dajcie się zwieść, że od nadmiaru mięsa rozbolą was brzuchy – Viola Urban wie jak w atrakcyjny sposób zaproponować jego roślinne zamienniki. Burgery z soczewicy i buraka, sojowe schabowe z ziemniakami i mizerią, klopsiki z tofu z makaronem paprykowym czy tureckie kofty z miętą, kolendrą i pietruszką to wspaniałe propozycje dla każdego smakosza.

Wśród przepisów znalazło się sporo dań mącznych, które zostały opisane w ostatnim rozdziale „Czas na obiad, 100 przepisów na odżywczy posiłek”. Naleśniki gryczane z twarogiem, jaglane kluski twarogowe z owocami i knedle gryczane ze śliwkami z pewnością przypadną do gustu najmłodszym konsumentom. Ci, którzy lubią dania wytrawne, powinni spróbować placków indyjskich, szpinakowych klusek z szałwią i mozzarellą czy kukurydzianych placuszków z ryby i krewetek.

Podsumowanie

Książka warta polecenia wszystkim tym, którzy lubią szybkie gotowanie smacznych potraw bez utraty jakości diety.

Dla osób chcących dowiedzieć się więcej o autorce „Czas na obiad, 100 przepisów na odżywczy posiłek” polecam wywiad: