Teraz czytasz
Wadliwa dieta ma związek ze złym stanem psychicznym

Wadliwa dieta ma związek ze złym stanem psychicznym

Małgorzata Wilkowska
psychika fast food

Badanie wykazało, że zły stan zdrowia psychicznego jest związany z niską jakością diety – niezależnie od czynników, takich jak m.in. wiek, płeć, wykształcenie, stan cywilny i sytuacja ekonomiczna.

Badanie, opublikowane 16 lutego w „International Journal of Food Sciences and Nutrition”, ujawniło, że osoby dorosłe z Kalifornii, które spożywały więcej niezdrowej żywności, częściej zgłaszały objawy umiarkowanego lub ciężkiego stanu psychicznego niż ich rówieśnicy, którzy prowadzili zdrowszą dietę.

Dr Jim E. Banta, MPH, profesor nadzwyczajny w Loma Linda University School of Public Health (USA)  i główny autor badania, powiedział, że wyniki są podobne do poprzednich przeprowadzonych w innych krajach, które znalazły związek między chorobą psychiczną a niezdrowymi wyborami żywieniowymi (link 1) (link 2) . Stwierdzono, że na przykład, w związku z chorobą afektywną dwubiegunową zauważono zwiększone spożycie cukru, a konsumpcja żywności smażonej lub zawierającej duże ilości cukru i produktów zbożowych wysoko przetworzonych wiązała się z depresją.

Banta ostrzegł, że związek między wadliwym odżywianiem a chorobą psychiczną nie jest związkiem przyczynowym. Mimo to, powiedział, że odkrycia z Kalifornii opierają się na wcześniejszych badaniach i mogą wpłynąć na przyszłe analizy. Zaznaczył jednak, że potrzebne są dalsze badania.

Badanie

W swoim badaniu Banta i jego zespół przeanalizowali dane z ponad 240 000 badań telefonicznych przeprowadzonych w latach 2005-2015 w ramach California Health Interview Survey (CHIS). Zbiór danych CHIS zawiera obszerne informacje na temat społeczno-demograficzny, stanu zdrowia i zachowań zdrowotnych. Został zaprojektowany w celu przybliżenia stanu sytuacji dla regionów w Kalifornii i dla różnych grup etnicznych.

Wyniki

Badanie wykazało, że prawie 17% dorosłych osób w Kalifornii cierpi na choroby psychiczne – 13,2% z umiarkowanym zaburzeniem psychicznym i 3,7% z ciężkim zaburzeniem psychicznym. Zauważono, że z umiarkowanym i ciężkim zaburzeniem psychicznym wiąże się niższe spożycie owoców, warzyw, a za to wyższe napojów gazowanych czy frytek i ogólnie dań typu fast food.

Zobacz również

Podsumowanie

Badanie wykazało, że ustalenia zespołu dostarczają dodatkowych dowodów na to, że polityka publiczna i praktyka kliniczna powinny wyraźnie zmierzać do poprawy jakości diety wśród osób zmagających się z zaburzeniami psychicznymi.

Źródło: Jim E. Banta, Gina Segovia-Siapco, Christine Betty Crocker, Danielle Montoya, Noara Alhusseini. Mental health status and dietary intake among California adults: a population-based survey. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2019; 1

5/5 (2)

Proszę oceń

wadliwa-dieta-ma-zwizek-ze-zym-stanem-psychicznym-dietetycy-org-pl