5/5 (2)

Badanie wykazało, że zły stan zdrowia psychicznego jest związany z niską jakością diety – niezależnie od czynników, takich jak m.in. wiek, płeć, wykształcenie, stan cywilny i sytuacja ekonomiczna.

Badanie, opublikowane 16 lutego w „International Journal of Food Sciences and Nutrition”, ujawniło, że osoby dorosłe z Kalifornii, które spożywały więcej niezdrowej żywności, częściej zgłaszały objawy umiarkowanego lub ciężkiego stanu psychicznego niż ich rówieśnicy, którzy prowadzili zdrowszą dietę.

Dr Jim E. Banta, MPH, profesor nadzwyczajny w Loma Linda University School of Public Health (USA)  i główny autor badania, powiedział, że wyniki są podobne do poprzednich przeprowadzonych w innych krajach, które znalazły związek między chorobą psychiczną a niezdrowymi wyborami żywieniowymi (link 1) (link 2) . Stwierdzono, że na przykład, w związku z chorobą afektywną dwubiegunową zauważono zwiększone spożycie cukru, a konsumpcja żywności smażonej lub zawierającej duże ilości cukru i produktów zbożowych wysoko przetworzonych wiązała się z depresją.

Banta ostrzegł, że związek między wadliwym odżywianiem a chorobą psychiczną nie jest związkiem przyczynowym. Mimo to, powiedział, że odkrycia z Kalifornii opierają się na wcześniejszych badaniach i mogą wpłynąć na przyszłe analizy. Zaznaczył jednak, że potrzebne są dalsze badania.

Badanie

W swoim badaniu Banta i jego zespół przeanalizowali dane z ponad 240 000 badań telefonicznych przeprowadzonych w latach 2005-2015 w ramach California Health Interview Survey (CHIS). Zbiór danych CHIS zawiera obszerne informacje na temat społeczno-demograficzny, stanu zdrowia i zachowań zdrowotnych. Został zaprojektowany w celu przybliżenia stanu sytuacji dla regionów w Kalifornii i dla różnych grup etnicznych.

Wyniki

Badanie wykazało, że prawie 17% dorosłych osób w Kalifornii cierpi na choroby psychiczne – 13,2% z umiarkowanym zaburzeniem psychicznym i 3,7% z ciężkim zaburzeniem psychicznym. Zauważono, że z umiarkowanym i ciężkim zaburzeniem psychicznym wiąże się niższe spożycie owoców, warzyw, a za to wyższe napojów gazowanych czy frytek i ogólnie dań typu fast food.

Podsumowanie

Badanie wykazało, że ustalenia zespołu dostarczają dodatkowych dowodów na to, że polityka publiczna i praktyka kliniczna powinny wyraźnie zmierzać do poprawy jakości diety wśród osób zmagających się z zaburzeniami psychicznymi.

Źródło: Jim E. Banta, Gina Segovia-Siapco, Christine Betty Crocker, Danielle Montoya, Noara Alhusseini. Mental health status and dietary intake among California adults: a population-based survey. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2019; 1

Proszę oceń

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.