Auriel Willette, profesor nadzwyczajny i jego zespół badaczy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywienia Człowieka Iowa State University (USA), odkryli hormon sytości, którego wyższy poziom może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera. Artykuł przedstawiający wyniki ich badań został niedawno przyjęty do publikacji w „Neurobiology of Aging”.

Badanie

Korzystając z danych pochodzących z Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative (ADNI), naukowcy przyjrzeli się hormonowi sytości, cholecystokininie (CCK), u 287 osób. CCK występuje zarówno w jelicie cienkim, jak i w mózgu. W mózgu CCK znajduje się w hipokampie, które jest nazywany mózgowym obszarem pamięci.  

Wnioski

Naukowcy stwierdzili, że dla osób, które mają wyższe poziomy CCK ryzyko występowania łagodnych zaburzeń poznawczych, stanu początkowego choroby Alzheimera, zmniejszyło się o 65%.

Miejmy nadzieję, że pomoże to rzucić więcej światła na to, jak hormony sytości we krwi i mózgu wpływają na funkcjonowanie mózgu

prof. Willette

Choroba Alzheimera AD

Choroba Alzheimera (Alzheimer’s disease, AD) jest jedyną z najczęstszych przyczyn występowania otępienia w starszym wieku. Symptomy schorzenia to stopniowo postępująca i nieodwracalna neurodegeneracja mózgu, obniżenie poziomu funkcji poznawczych, behawioralnych i pogorszenie jakości codziennego funkcjonowania. Badania prowadzone na zwierzętach już dawniej udowodniły, że dieta oraz hormony takie jak cholecystokinina i grelina mogą przyczyniać się do zwiększania zdolności poznawczych.

Naukowcy chcieli sprawdzić, czy istnieje związek między poziomami CCK a stanem pamięci i poziomem istoty szarej w hipokampie i innych ważnych obszarach. Przyjrzano się również białkom  tau i p-tau, które są uważane za toksyczne dla mózgu, aby zobaczyć, jak mogą one wpływać na poziom CCK i pamięć. Okazało się, że wraz ze wzrostem poziomów tau, wyższa wartość CCK nie była już związana z mniejszym spadkiem umiejętności poznawczych.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Choroba Alzheimera - wpływ składników żywności na rozwój choroby

Podsumowanie

Naukowcy mają nadzieję, że to badanie zachęci innych do przyjrzenia się aspektowi żywieniowemu diet, a nie tylko skupianiu się na spożyciu kilokalorii. Badacze już analizują, w jaki sposób dieta wpływa na poziom CCK danej osoby, badając stężenia glukozy i ciał ketonowych na czczo. „Patrząc na aspekt żywieniowy, możemy stwierdzić, czy określona dieta może zapobiec chorobie Alzheimera lub przeciwdziałać postępowi choroby” .

Regulacja, kiedy i ile jemy może mieć związek z tym, jak dobra jest nasza pamięć”- dodają badacze. „Podsumowując: to, co jemy i co robi z tym organizm wpływa na nasz mózg”.

Źródło:

1. Alexandra Plagman, Siobhan Hoscheidt, Kelsey E. McLimans, Brandon Klinedinst, Colleen Pappas, Vellareddy Anantharam, Anumantha Kanthasamy, Auriel A. Willette. Cholecystokinin and Alzheimer’s Disease: A Biomarker of Metabolic Function, Neural Integrity, and Cognitive Performance. Neurobiology of Aging, 2019;

2. Robert Dudkowiak, Anna Gryglas , Andrzej Poniewierka, Elżbieta Poniewierka, Rola wybranych czynników ryzyka w etiopatogenezie i przebiegu choroby Alzheimera, Aktualności Neurologiczne 2013, 13 (2), p. 109–118.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.