Wszystko o kaloriach – Film ACS
Co tak naprawdę wiemy na temat kalorii – czym tak naprawdę są, kto i kiedy opracował ich pojęcie. W jaki sposób stwierdza się skład pożywienia, który potem znajdujemy na opakowaniach produktów w sklepie? Te podstawowe, dietetyczne kwestie w przystępny sposób tłumaczy krótki film ACS dostępny na YouTube „ChemMatters: The Science Behind Calories and Nutrition Facts Labels„.
Korzenie naszej wiedzy o kaloriach to koniec XIX wieku i badania chemika Wilbura Atwatera, który swoje doświadczenia wykonywał w potężnej maszynie wielkością pozwalającą wejść do środka człowiekowi. Na podstawie swoich badań wskazał przeliczniki gramów węglowodanów, białek i tłuszczów na kalorie, obowiązujące aż do dnia dzisiejszego.
Poniżej pełny film w wersji oryginalnej (angielskiej) wyprodukowany przez American Chemical Society (ACS), stworzone przez Seana Parsonsa i Adama Dylewskiego.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Wszystko o kaloriach – Film ACS