Dieta przy niedoczynności tarczycy

Avatar photo
dieta przy niedoczynności tarczycy

Funkcje i rola gruczołu tarczowego

Gruczoł tarczowy (tarczyca) jest bardzo ważnym gruczołem w naszym organizmie. Wydziela dwa rodzaje hormonów: trójjodotyroninę (T3) i tyroksynę (T4), które odpowiadają za szereg ważnych funkcji m.in. :

  • wpĹ‚ywajÄ… na przemianÄ™ wÄ™glowodanĂłw, poprzez wzmaganie wchĹ‚aniania glukozy (gĹ‚. „paliwo” kaĹĽdej komĂłrki) i galaktozy (cukier wchodzÄ…cy w skĹ‚ad cukru mlecznego – laktozy);
  • zwiÄ™kszajÄ… zuĹĽycie tlenu i wzrost energii w komĂłrkach – wpĹ‚yw na metabolizm;
  • wzmagajÄ… rozkĹ‚ad tĹ‚uszczĂłw;
  • wzmagajÄ… syntezÄ™ (powstawanie) biaĹ‚ka, a u  dzieci w wieku pokwitania, przyspieszajÄ… wzrost oraz pobudzajÄ… wydzielanie hormonu wzrostu;
  • wzmagajÄ… zuĹĽycie witamin B2, B12, C i D – dziÄ™ki nim, nasz organizm lepiej przyswaja te witaminy;
  • wpĹ‚ywajÄ… na metabolizm koĹ›ci, wapnia i fosforanĂłw.

Jak widać jest to szereg bardzo ważnych funkcji, a stan nieprawidłowej pracy hormonu tarczowego, może wywołać szereg zaburzeń w naszym organizmie.

W tym artykule zostanie omówiona dieta przy niedoczynności tarczycy oraz sam jej problem.

dieta przy niedoczynności tarczycy
Tharakorn Arunothai / 123RF

Co to jest niedoczynność tarczycy?

Niedoczynność tarczycy to zaburzenie funkcjonowania gruczołu tarczowego, którego skutkiem jest zbyt niskie wydzielanie hormonów przez tarczycę. Wyróżniamy niedoczynność pierwotną i wtórną. Z niedoczynnością pierwotną mamy do czynienia, gdy dochodzi do uszkodzenia struktury gruczołu tarczowego, następuje wówczas spadek hormonów T3(trójjodotyronina) i T4 (tyroksyna). Z niedoczynnością wtórną mamy z kolei do czynienia, gdy struktura tarczycy nie ulega uszkodzeniu, ale na skutek dysfunkcji przysadki lub podwzgórza, które „nadzorują” pracę tarczycy, dochodzi do zaburzeń. Wówczas gruczoł tarczowy wydziela niewystarczające ilości swoich hormonów.

Statystycznie najczęściej mamy do czynienia z niedoczynnością pierwotną, której przyczyną powstania może być niedobór jodu, autoimmunologiczne zapalenie – choroba Hashimoto, uszkodzenie tarczycy na drodze farmakoterapii, np. Amidaronem. Niedoczynność wtórna występuje natomiast rzadko.

Niedoczynność z niedoboru jodu

Dlaczego jod jest tak ważnym pierwiastkiem, jeśli chodzi o gruczoł tarczowy?

Pierwiastek ten jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy: tyroksyny i trójjodotyroniny. Bez niego nie jest możliwa synteza tych  hormonów, w efekcie dochodzi do niedoczynności. Jod występuje głównie w rybach morskich i roślinach, oraz w wodzie morskiej, a na jego niedobory najbardziej były narażone osoby z rejonów podgórskich i gór. Objawem niedoboru jodu, jest powstawanie wola u dorosłych, oraz kretynizm u dzieci. Dlatego dzisiaj, aby nie dochodziło do niedoborów jodu, joduje się sól kuchenną.

Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy – choroba Hashimoto

Zapalenie tarczycy Hashimoto ( choroba Hashimoto) to przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, związane z pojawieniem się przeciwciał przeciwko tyreoperoksydazie ( anty-TPO) i tyreoglobulinie (anty-TG). Często w początkowym stadium choroba ta może przebiegać z nadczynnością tarczycy ( nadmierną produkcją T3 i T4), dopiero gdy na skutek przewlekłego stanu zapalnego dochodzi do zwłóknienia i niszczenia tkanki gruczołowej, rozwija się niedoczynność. Częściej choroba ta dosięga kobiet, niż mężczyzn.

Diagnostyka choroby: nacieki limfocytarne w obrazie USG na gruczole tarczowym, a w badaniu krwi: podwyższony poziom TSH i obniżony poziom T3 i T4 ( w fazie niedoczynności choroby), oraz najważniejsze: obecność przeciwciał anty-TPO i anty-TG oraz nierzadko przeciwciał przeciwko receptorowi TSH.

Przyczyny rozwoju stanu zapalnego gruczołu tarczowego, mogą  mieć podłoże genetyczne, jak również mogą go wywołać czynniki środowiskowe, wśród których często podaje się: współistnienie innych chorób o podłożu autoimmunoagresji (cukrzyca typu 1, celiakia), niedobory selenu (pierwiastek ten wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego)[4].

Objawy kliniczne niedoczynności

Do najbardziej klasycznych objawów należą: spadek ciepłoty ciała ( uczucie zimna), spadek tempa metabolizmu ( co wiąże się ze wzrostem masy ciała), sucha i szorstka skóra, osłabienie i zaburzenia pamięciu u osób dorosłych, u dzieci niedorozwój umysłowy- kretynizm, nieregularne miesiączki u kobiet, ginekomastia (powiększenie piersi) u mężczyzn, zaparcia.

Dieta przy niedoczynności tarczycy i zalecenia dietetyczne

Niedoczynność tarczycy wymienia się na pierwszym miejscu wśród endokrynologicznych przyczyn otyłości u dzieci i dorosłych. Jest to spowodowane znacznym obniżeniem tempa metabolizmu, jak i rozregulowaniem procesów trawienia składników pokarmowych,  o których była mowa przy opisywaniu funkcji.

Zobacz rĂłwnieĹĽ

Odpowiednia dieta przy niedoczynności tarczycy i zwiększona aktywność fizyczna, są nieodłącznym elementem w procesie leczenia tego zaburzenia.

Zalecenia dietetyczne:

  • codzienna aktywność fizyczna (bieganie, jazda na rowerze, spacery, basen, itp.), skutecznie zwiÄ™ksza przemianÄ™ materii. Sama dieta przy niedoczynnoĹ›ci tarczycy, czÄ™sto to za maĹ‚o, bo wprowadzajÄ…c jedynie bardzo niskokalorycznÄ… dietÄ™, bez zwiÄ™kszonej aktywnoĹ›ci fizycznej, doprowadzimy do bardzo powaĹĽnych niedoborĂłw w naszym organizmie, ale nie zdoĹ‚amy zwiÄ™kszyć tempa metabolizmu, wrÄ™cz przeciwnie moĹĽemy je jeszcze bardziej rozregulować. Tylko codzienna aktywność fizyczna, w poĹ‚Ä…czeniu z racjonalnym ĹĽywieniem daje zamierzone efekty.
  • regularność posiĹ‚kĂłw- osoby z niedoczynnoĹ›ciÄ… powinny spoĹĽywać 4-5 posiĹ‚kĂłw dziennie, co 3-4 godziny. Czyli je siÄ™ częściej a mniejsze porcje.
  • dieta przy niedoczynnoĹ›ci tarczycy powinna być indywidualna dostosowana do potrzeby osoby chorej. Dlatego warto zwrĂłcić siÄ™ o poradÄ™ do dietetyka, ktĂłry uĹ‚oĹĽy jÄ… wedle naszych potrzeb.
  • ograniczanie spoĹĽywania alkoholu– wiadome sÄ… skutki nadmiaru w naszym organizmie, ponadto alkohol jest dość kaloryczny ( 1g czystego alkoholu etylowego dostarcza 7 kcal energii).
  • dieta bogata w biaĹ‚ko peĹ‚nowartoĹ›ciowe, pochodzÄ…ce z chudego miÄ™sa (drĂłb, indyk, krĂłlik, cielÄ™cina, chuda wieprzowina), przetworĂłw mlecznych (kefiry, jogurty naturalne, maĹ›lanka, sery twarogowe). BiaĹ‚ko powinno dostarczać 15-20% dziennej podaĹĽy energii. PeĹ‚nowartoĹ›ciowe biaĹ‚ko jest ĹşrĂłdĹ‚em tyrozyny, aminokwasu niezbÄ™dnego do syntezy hormonĂłw tarczycy.
  • ograniczenie spoĹĽycia tĹ‚uszczu,  zastÄ…pienie  nasyconych kwasĂłw tĹ‚uszczowych (obecnych w tĹ‚uszczach zwierzÄ™cych: sĹ‚onina, smalec, Ĺ‚Ăłj), kwasami nienasyconymi, a w szczegĂłlnoĹ›ci kwasami omega-3. Ich ĹşrĂłdĹ‚em sÄ… : olej lniany, olej rzepakowy, ryby morskie. Kwasy te peĹ‚niÄ… szczegĂłlnÄ… rolÄ™ zwĹ‚aszcza w ch. Hashimoto, gdyĹĽ wspomagajÄ… pracÄ™ ukĹ‚adu odpornoĹ›ciowego, ponadto w wÄ…trobie pobudzajÄ… przemianÄ™ T4 w formÄ™ aktywnÄ…- T3.
  • spoĹĽywanie wÄ™glowodanĂłw o niskim indeksie glikemicznym, czyli gĹ‚Ăłwnie wÄ™glowodanĂłw zĹ‚oĹĽonych, ktĂłre sÄ… rĂłwnieĹĽ ĹşrĂłdĹ‚em bĹ‚onnika pokarmowego. Jednymi sĹ‚owy dieta bogata w warzywa i owoce oraz produkty zboĹĽowe . Produkty bÄ™dÄ…ce ĹşrĂłdĹ‚em wÄ™glowodanĂłw zĹ‚oĹĽonych sÄ… rĂłwnieĹĽ bogatsze w mineraĹ‚y i witaminy, a zawarty w nich bĹ‚onnik pokarmowy reguluje funkcje trawienne i zapobiega wystÄ™powaniu zaparć.
  • zapewnienie odpowiedniej podaĹĽy jodu. Jego znaczenie dla funkcji gruczoĹ‚u tarczowego zostaĹ‚o wczeĹ›niej omĂłwione. Jego ĹşrĂłdĹ‚em sÄ… gĹ‚Ăłwnie ryby morskie, jodowana sĂłl.
  • dostarczenie wraz z dietÄ… odpowiedniej iloĹ›ci  selenu. NiedobĂłr selenu obniĹĽa syntezÄ™ T3 w tkankach, a takĹĽe wpĹ‚ywa na obniĹĽenie mechanizmĂłw odpornoĹ›ciowych. ĹąrĂłdĹ‚em tego pierwiastka w ĹĽywnoĹ›ci sÄ…: produkty zboĹĽowe, ryby, cebula i czosnek, drĂłb i podroby, nasiona sĹ‚onecznika.
  • dostarczanie odpowiedniej iloĹ›ci cynku i witaminy E. Cynk  podobnie jak selen, rĂłwnieĹĽ odpowiada za mechanizmy odpornoĹ›ciowe, a takĹĽe reguluje tempo metabolizmu. Razem z witaminÄ… E, ktĂłra jest naturalnym przeciwutleniaczem, zwiÄ™kszajÄ… przyswajanie jodu w organizmie. ĹąrĂłdĹ‚em cynku sÄ… miÄ™so, podroby, ryby i owoce morza, w witaminy E :oleje roĹ›linne, kieĹ‚ki i ziarna zbóż.
  • picie odpowiedniej iloĹ›ci pĹ‚ynĂłw, zaleca siÄ™ picie do 2 l pĹ‚ynĂłw dziennie, w postaci herbat (zielonej, zioĹ‚owych), wĂłd mineralnych (dla osĂłb z niedoborem jodu, wĂłd wzbogaconych o ten pierwiastek).
  • ograniczenia spoĹĽycia warzyw z rodziny krzyĹĽowych m.in., kapusty, kalafiora, kalarepy, gdyĹĽ zawarte w nich substancje goitrogenne (wolotwĂłrcze), ograniczajÄ… wykorzystanie jodu, a w konsekwencji zaburza to pracÄ™ tarczycy i powstajÄ… wola (gotowanie w duĹĽej iloĹ›ci wody obniĹĽa zawartość substancji wolotwĂłrczych).
  • ograniczenie spoĹĽycia soi, gdyĹĽ zawarte w niej fityniany, utrudniajÄ… wchĹ‚anianie wapnia, magnezu, ĹĽelaza oraz cynku w naszym organizmie, a obecne izoflawony, ograniczajÄ… wchĹ‚anianie jodu.
  • dieta przy niedoczynnoĹ›ci tarczycy powinna być bogata w warzywa i owoce, bÄ™dÄ…ce ĹşrĂłdĹ‚em witamin i skĹ‚adnikĂłw mineralnych oraz bĹ‚onnika pokarmowego. Powinny być spoĹĽywane codziennie.
  • w obrĂłbce kulinarnej stosowanie techniki gotowania, gotowania na parze, pieczenia w folii, by posiĹ‚ki byĹ‚y lekkie, a nie ociekajÄ…ce tĹ‚uszczem.

Ponadto badania naukowe donoszą…

Dieta beglutenowa  u osób chorujących  na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, może zapobiec innym chorobom o podłożu autoimmunologicznym i znacznie poprawić stan chorych[6]. Coraz częściej w literaturze naukowej i nie tylko, można się spotkać z pozytywnymi rezultatami stosowania tej diety eliminacyjnej u chorych na Hashimoto.

Bardzo często osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy, mają niedobór witaminy D (nieprawidłowe funkcjonowanie gospodarki wapniowej, stany depresyjne), co sugeruje jej udział w patogenezie[7].

Podsumowanie

Odpowiednia dieta przy niedoczynności tarczycy i aktywny styl życia to niezbędne elementy w leczeniu schorzeń gruczołu tarczowego, dzięki którym można wyeliminować negatywne skutki, m.in. problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, senność, osłabienie.

Zminimalizowanie bądź całkowita eliminacja skutków choroby, wpływa z pewnością pozytywnie na życie chorego. Warto podkreślić, że z tego typu zaburzeniami mamy do czynienia coraz częściej, czemu sprzyja m.in.: stres, pęd życia, zanieczyszczenia, palenie tytoniu, złe nawyki żywieniowe.

Bibliografia:

  1. Thor, Podstawy patofizjologii człowieka, wyd. Uniwerystetu Jagiellońskiego, Kraków 2009, str. 240-244
  2. Ciborowska, H. Rudnicka. Dietetyka. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. PZWL, Warszawa 2010, str.
  3. Krekora-Wolny. Niedoczynność tarczycy a otyłość. Wybrane Problemy Medyczne. Via Medica 2010
  4. Tarcisio. Celiakia a autoimmunologiczne choroby tarczycy. Digestive Diseases and Sciensec, 2000, 45: 403-406
  5. Przyblik- Mazurek. Niedoczynność tarczycy na tle autoimmunologicznym. Prace poglądowe
  6. Borawska, M. Dziemianowicz i wspł. Ocena żywienia sposobu żywienia pacjentek z chorobą Hashimoto. Bromat. Chem. Toksykol. 2011,3, str. 428-433