5/5 (7)

Współczesny świat charakteryzuje szybkie tempo życia, wielogodzinne spędzanie czasu w pracy, brak aktywności fizycznej, przy jednoczesnym wzroście świadomości konsumenckiej. Jedzenie to nie tylko dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości energii i zaspokojenie głodu, lecz wybory bezpośrednio wpływające na nasz stan zdrowia oraz samopoczucia.

Tytuł: Zamień chemię na energię. Zdrowie i siła na wynos
Autor: Julia Bator
Wydawnictwo: ZNAK
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 208

Zamień chemię na energię. Zdrowie i siła na wynos

zamień chemię na energię okładka

Julia Bator to autorka kilku dietetycznych bestsellerów m.in. „Zamień chemię na jedzenie” oraz „Święta bez chemii. Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie”. Wychodzi naprzeciw rosnącym wymaganiom czytelników oraz ich potrzebom. Wymienia najważniejsze cechy, jakimi powinny się charakteryzować przygotowywane przez nas posiłki.

Mają być one zdrowe, bogate w składniki odżywcze oraz łatwe do spożycia w sytuacji, w której znajdujemy się poza domem. O wiele łatwiej jest sięgnąć po gotowe przekąski ze sklepowych półek niż przygotować je samodzielnie w domu, przy chronicznym braku czasu. Julia Bator podkreśla jak bardzo ważna jest świadomość kontroli nad tym co spożywamy i z jakiej jakości produktów korzystamy.

Książka jest zbiorem przepisów dostosowanych do nowoczesnego stylu życia. Podzielone one są na kategorie przekąsek słodkich, słonych, koktajle oraz przekąski proteinowe z dodatkiem białka dla osób aktywnych fizycznie, którym zależy na przyroście masy mięśniowej.

Można je zastosować jako pomysł na pierwszy posiłek dnia – śniadanie, przekąska w pracy, na wyjeździe, podczas wakacji czy między treningami. Doskonale odnajdą się w niej miłośnicy kuchni wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej oraz alergicy.

Zdrowo i smacznie

Według autorki książki, zdrowe pełnowartościowe nie musi oznaczać niesmaczne. Podpowiada gdzie i jak świadomie dokonywać zakupów. Jedzenie jest niewątpliwie jedną z najprzyjemniejszych czynności w życiu człowieka. 

W pierwszym rozdziale książki autorka przybliża charakterystykę podstawowych składników dań. Kolejny rozdział to propozycje dań i potraw. Pod każdą propozycją znajdują się dokładne wartości energetyczne w 100g gotowego produktu.

Podsumowanie

Książka „Zamień chemię na energię. Zdrowie i siła na wynos” Julii Bator jest uniwersalną książka dla czytelnika, który chciałby świadomie dokonywać żywieniowych wyborów. Poleca się ją każdej osobie bez względu na ograniczenia dietetyczne.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Marta Kraśnicka

Absolwentka studiów magisterskich na kierunku pielęgniarstwo Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Aktualnie studentka dietetyki Wyższej Szkoły Rehabilitacji w Warszawie. Pasjonatka kulinarna. Miłośniczka książek oraz muzyki techno.

Yes No