Zdrowe przekąski – Monika Mrozowska

Avatar photo
książka zwierciadło

Dzisiaj premierę ma nowa książka Moniki Mrozowskiej „Zdrowe przekąski”. Zapraszamy do zapoznania się z recenzją oraz do konkursu, w którym do wygrania są 3 książki!

Tytuł: Zdrowe przekąski. Szkoła. Praca. Podróż
Autor: Monika Mrozowska
Wydawnictwo: Zwierciadło
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 224

Nowa książka Moniki Mrozowskiej

zdrowe przekąski mrozowska
© Dietetycy.org.pl / 2019

To kolejna książka kulinarna tej autorki, tym razem obejmująca aż 70 przepisów. Wszystkie z nich są bezmięsne, sporo zaś zawiera dodatek jajek czy masła. Dla osób chcących podążać za najnowszymi trendami w dietetyce i przy okazji zwracają uwagę na problematykę ochrony środowiska ta książka będzie prawdziwą skarbnica pomysłów na urozmaicone dania.

książka zwierciadło
© Dietetycy.org.pl / 2019

Wygodne przepisy

Autorka opracowała przepisy tak, by powstałe dania były łatwe do spakowania i zabrania ze sobą. Osoby znudzone dotychczasowymi potrawami zabieranymi do pracy znajdą w „Zdrowych przekąskach” sporo pomysłów wytrawnych i słodkich oraz tych dobrze smakujących na zimno i tych wymagających podgrzania.

Dobór składników jest niezwykle różnorodny – wiele przepisów bazuje na suchych nasionach roślin strączkowych oraz ich przetworach, chociażby tofu. Autorka do wielu przepisów proponuje dodatek orzechów, wodorostów czy grzybów. W „Zdrowych przekąskach” pojawiają się różnorodne kasze gruboziarniste oraz nasiona i pestki w umiejętny sposób połączone z sezonowymi warzywami i owocami.

Przepisy, które zwracają uwagę to kasza orkiszowa z papryką, kasza gryczana z soczewicą czy kotleciki z fasoli. Dla tych, którzy lubią potrawy mączne autorka podała kilka przepisów na calzone, babeczki z różnymi dodatkami, tarty i tartaletki oraz cebularze.

Zobacz również
co pobudza apetyt u dzieci

zdrowe przekąski przepis
© Dietetycy.org.pl / 2019

Do pracy, szkoły, w podróż

Wśród przepisów znalazło się sporo propozycji na kanapki, humusy i sałatki, które z powodzeniem można zabrać do pracy, szkoły czy w podróż. Własnoręcznie przygotowane przekąski to bardzo dobre rozwiązanie, by móc uniezależnić się od przygodnych jadłodajni i być pewnym jakości tego co się zje.

Książka Moniki Mrozowskiej „Zdrowe przekąski” jest bogato i atrakcyjnie ilustrowana, bardzo przejrzysta dzięki czemu osoby mniej aktywne kulinarnie mogą przekonać się do wykonania tych przepisów.