Teraz czytasz
Dietetyczne Trendy 2019

Dietetyczne Trendy 2019

Redakcja Dietetycy.org.pl -
dietetyczne trendy 2019

Właśnie wchodzimy w nowy, ekscytujący rok dla dietetyki i dietetyków. Pamiętacie jak w zeszłym roku typowaliśmy najsilniejsze trendy tego roku? Potwierdzamy, że wszystko się sprawdziło.

I tak metody szybkiego odchudzania oraz dieta bezglutenowa w kontekście panaceum na wszystko traciły na znaczeniu, bardzo rosła popularność dietetyków klinicznych (wskazówka dla szukających specjalizacji!), olej kokosowy po wstrząsach w postaci stanowiska AHA w zeszłym roku odszedł w cień, utrzymało się zaś wzmożone zainteresowanie probiotykami i nowym superfood – moringą.

Tym samym czas przyjrzeć się trendom na nadchodzący rok. Przypominamy – w przeciwieństwie do większości zestawień w sieci, jakie możecie znaleźć na zachodnich portalach – oparte są one na realnych trendach wyszukań z ostatnich miesięcy z Polski.

1. Rok diety ketogenicznej

Dieta ketogeniczna to gwiazda ostatnich miesięcy i słychać o niej już wszędzie. Moda na nią zawitała także nad Wisłę i ten trend wciąż rośnie. Zapewne tak jak w USA moda na nią utrzyma się jeszcze kilka miesięcy i drastycznie upadnie. Jednak do tego czasu – wyzwaniem dla dietetyków może być przekonanie pacjentów bez szczególnych dolegliwości o tym, że nie jest ona zalecana w większości przypadków. Choć została już rok temu wskazana jako najgorsza dieta według U.S. News – to nie zaszkodziło to jej popularności.

Warto więc dobrze przygotować się – polecamy w szczególności artykuł dotyczący diety ketogenicznej w ciąży, a także w sporcie – oba poparte twardymi argumentami z badań naukowych ostatnich lat.

2. Wegańsko i roślinnie

Bardzo istotnym trendem ostatnich lat na Zachodzie, coraz mocniej widocznym także w Polsce jest weganizm. Choć pierwszą falę wegetarianizmu mamy za sobą to właśnie bardziej restrykcyjna dieta wegańska jest gorącym trendem dietetyki ostatnich miesięcy.

3. Pozytywnie i ekologicznie – czyli króluje zero waste!

To trend, który nas bardzo cieszy :) Zero waste to ruch, który zakłada takie wykorzystanie jedzenia, by go nie marnować. Statystyki są nieubłagane – 1/3 samych owoców i warzyw jest marnowane – a tak być nie musi. Potwierdzają to ostatnie badania – sprawdź szczegóły: https://dietetycy.org.pl/marnowanie-zywnosci-w-ue-owoce-i-warzywa/

Teraz pojawia się coraz więcej książek, programów telewizyjnych, badań naukowych, które mówią o tym problemie i świadomość społeczna rośnie.

4/5. Na naszym podwórku – zamiast Dąbrowskiej pudełka?

Polska jest dość nietypowa pod względem diet i królową diet masowych w ostatnich latach była dieta Dąbrowskiej. W ostatnich latach było o niej głośno, powstawały nowe, bestsellerowe książki z przepisami – teraz zainteresowanie wygasa.

Zobacz również
końcowe produkty glikacji grill

Ze względu, że świat nie lubi próżni, a jak wspominaliśmy już rok temu, ludzie też nie szukają tak intensywnie szybkich metod odchudzania w Internecie, pojawił się inny następca – są nimi diety pudełkowe.

Jeśli myślicie o gorącej niszy dietetycznej w 2019 roku – jest nią właśnie catering dietetyczny – choć konkurencja już jest mocna.

To są wiodące trendy na przyszły rok, jakie inne Wy typujecie? Podzielcie się nimi w komentarzu!

5/5 (2)

Proszę oceń