Zrozumieć insulinooporność – Maciej Jędrzejowski [Recenzja]
Insulinooporność to zaburzenie, z którym we współczesnym świecie spotykamy się coraz częściej. Ta nieprawidłowość metaboliczna to także często codzienność w pracy każdego dietetyka. Nic więc dziwnego, że w ostatnich kilku latach w księgarniach pojawiło się wiele książek na ten temat. Kolorowe okładki zachęcają do kupna, a książki proponują gotowe jadłospisy i przepisy dla insulinoopornych. Wśród tych pozycji znaleźć można jedną „szarą myszkę” o bardzo przeciętnej okładce i prostym tytule „Zrozumieć insulinooporność. Poradnik dla pacjentów z insulinoopornością, otyłością i zespołem metabolicznym”. Autorem jest dr nauk medycznych Maciej Jędrzejowski, praktykujący endokrynolog. Spodziewać by się można, że książka będzie napisana trudnym medycznym językiem. Tak jednak nie jest! Język jest prosty i zrozumiały dla każdego, nawet w części opisującej metabolizm.
Tytuł: Zrozumieć insulinooporność |
Autor: dr n. med. Maciej Jędrzejowski |
Wydawnictwo: Zwierciadło |
Rok wydania: 2021 |
Ilość stron: 264 |
O książce
Książka jest podzielona na trzy części.
W pierwszej znajdziemy podstawowe informacje na temat insulinooporności. W Polsce problem ten dotyczy nawet kilku milionów osób. Osoby te najczęściej nawet o tym nie wiedzą, bagatelizują ewidentne objawy. Do najczęstszych należą senność po posiłkach, zmęczenie i napady głodu. Bywa, że insulinooporni pacjenci nadmiar tkanki tłuszczowej na brzuchu wstydliwie chowają pod koszulkami over-size. Chcąc wdrożyć odpowiednie postępowanie przeciwdziałające nasileniu się tego zaburzenia, trzeba je lepiej poznać. Okazję do tego daje książka Macieja Jędrzejowskiego „Zrozumieć insulinooporność”. Autor omawia rolę insuliny, przyczyny insulinooporności i jej naturalny przebieg, doprowadzający do powstania zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2.
Podaje również podstawowe zalecenia dietetyczne dla pacjentów:
- mniej szybko trawionych węglowodanów,
- mniej nasyconych kwasów tłuszczowych,
- więcej błonnika.
Autor podkreśla też rolę wysiłku fizycznego. W prosty sposób tłumaczy, dlaczego jest on niezbędny do poprawienia insulinowrażliwości organizmu. Dodatkowo przedstawia informacje o metforminie – najpopularniejszym leku zalecanym podczas leczenia początkowej fazy cukrzycy typu II.
I tu w zasadzie książka mogłaby się zakończyć jak większość tego typu pozycji na rynku. Spodziewać by się można, że resztę książki stanowić będą propozycje jadłospisów i konkretnych przepisów dla insulinoopornych.
W tej książce jednak – najciekawsze dopiero przed nami.
W części drugiej Maciej Jędrzejowski omawia dokładnie konsekwencje insulinooporności. Zaliczają się do nich zespół metaboliczny, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, dyslipidemia aterogenna czy PCOS. Te rozdziały nie zawierają ani jednej zbędnej informacji. Nie znajdziemy tam rozbudowanych tabel z normami, wyników badań laboratoryjnych, z których nic dla czytelnika nie wynika (choć jest tabela z interpretacją doustnego testu obciążenia glukozą). Wszystkie informacje dotyczące chorób podane są przystępnym językiem i okraszone przykładami z praktyki lekarskiej autora.
Trzecia część książki to gratka dla osób, które lubią wiedzieć więcej.
Autor dokładnie opisuje mechanizmy powstawania insulinooporności i chorób zależnych na poziomie komórkowym. Przeczytamy o rodzaju lipoprotein i ich wpływie na miażdżycę naczyń krwionośnych. Poznamy mechanizm stłuszczenia wątroby, „podwójne życie” kwasu moczowego i wreszcie rolę hormonów.
A co najlepsze – autor przedstawia wszystko w skrócie i prostym językiem, który nie przypomina tego z podręczników biochemii. Dołącza też ryciny, które pozwalają lepiej zrozumieć wszystkie opisywane procesy.
Na końcu książki… wisienka na torcie.
Myślicie, że przepisy lub gotowe jadłospisy? Nie! Coś znacznie lepszego.
Autor opisuje wszystkie popularne diety: „low-carb”, ketogeniczną, DASH, środziemnomorską, Montignaca (czyli „low IG”), wegetariańską, paleo, Dukana i post przerywany. Wymienia wszystkie wady i zalety diet w kontekście ich wpływu na insulinooporność. Która dieta jest najlepsza? Każdy z czytelników będzie mógł wyciągnąć własne wnioski.
Podsumowanie
Książka doktora Macieja Jędrzejowskiego stanowi świetne kompendium na temat insulinooporności. Autor przedstawia aktualny stan wiedzy na ten temat. Minusem jest jednak brak bibliografii i odsyłaczy do opisywanych badań. Nie przekazuje jednak żadnej „wiedzy tajemnej” ani „rewolucyjnej metody wyjścia z insulinooporności w trzy tygodnie”, a klasyczną wiedzę podręcznikową.
Niewątpliwą zaletą książki jest ogrom wiedzy w niej zawartej i logicznie poukładane przez autora informacje. Dużym plusem jest bardzo przystępny język.
„Szara myszka” wśród książek o insulinooporności jest naprawdę perełką. To must have dla każdego dietetyka i świadomego pacjenta.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Zrozumieć insulinooporność – Maciej Jędrzejowski [Recenzja]
Dyplomowana dietetyczka, kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Zainteresowania: cukrzyca typu 2, insulinooporność, biochemia i epigenetyka. Uwielbia czytać i podróżować.