Żywienie kobiet w ciąży PZWL [Recenzja]
Tytuł: Żywienie kobiet w ciąży, porady lekarzy i dietetyków |
Autor: Dorota Szostak-Węgierek i Aleksandra Cichocka |
Rok wydania: 2014 (wydanie drugie) |
Wydawnictwo: PZWL |
Ilość stron: 160 |
Żywienie kobiet w ciąży PZWL to jeden z serii poradników sygnowany przez Instytut Żywności i Żywienia.
Większość dietetyków dobrze zna serię żółtych książeczek wydawnictwa PZWL, ponieważ są od wielu lat dostępne na rynku. Czy w związku z tym informacje w nich zawarte są zgodne z aktualnym stanem wiedzy? Oczywiście! Żywienie kobiet w ciąży doczekało się już II uaktualnionego wydania!
Żywienie kobiet w ciąży PZWL
W temacie żywienia kobiet w ciąży często pojawiają się przeróżne czasem wręcz irracjonalne mity – to czy jeść za dwoje czy dla dwojga rozstrzygnęła już publikacja Anny Rogulskiej, jednak to czy można jeść orzeszki ziemne, gdy mama nie ma na nie uczulenia i jaka porcja ryb powinna być obecna w diecie mamy w ciągu tygodnia – może budzić kontrowersje.
Żywienie kobiet w ciąży to przystępny poradnik napisany zrozumiałym językiem skierowany do każdej przyszłej mamy. Nie jest naszpikowany skomplikowanymi terminami medycznym a informacje w nim zebrane są jasne i sprawdzone. W książce wytłumaczono podstawowe zasady żywienia kobiet przygotowujących się do ciąży. Najistotniejsze informacje zebrano w punktach.
W dalszej części zostały przedstawione zalecenia co do wskazanego przyrostu masy ciała podczas ciąży, jak i znaczenia składników odżywczych dla prawidłowego stanu zdrowia mamy i dziecka. Autorki wyszczególniły produkty zalecane i te, które powinny być ograniczone w czasie ciąży.
W publikacji, poza zaleceniami dietetycznymi, znalazły się także najczęściej zadawane przez młode mamy pytania. Znaleźć tu można odpowiedź czy stosowanie suplementów diety w ciąży jest konieczne, w jaki sposób można przeciwdziałać nudnościom czy jak postępować w przypadku nawracającej zgagi i jak postępować w przypadku stwierdzenia nadciśnienia czy cukrzycy ciążowej.
Ważnym elementem opracowania jest tygodniowy jadłospis na każdy trymestr ciąży. Panie niebędące zawodowo związane z żywieniem i dietetyką znajdą przystępny poradnik z jakich składników i w jaki sposób komponować swój jadłospis, aby pokrywał zapotrzebowanie na składniki odżywcze na każdym etapie ciąży. Przepisy charakteryzują się dostępnością produktów, niedużym stopniem trudności wykonania i co ważne nie wymagają dużych nakładów finansowych.
Książkę poleciłabym paniom planującym bądź będącym w ciąży które chcą sprawdzonych informacji co do sposobu odżywiania w tym okresie. Dietetycy również znajdą tu coś dla siebie – telegraficzny skrót zaleceń żywieniowych na każdy trymestr ciąży, podpowiedź jak w prosty sposób przekazać wiadomości pacjentce w gabinecie i pokaźną porcję prostych sprawdzonych przepisów opracowanych w kilka tygodniowych jadłospisów.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka Książki » Żywienie kobiet w ciąży PZWL [Recenzja]
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl