Żywienie w boreliozie

Borelioza to choroba przenoszona przez kleszcze. Jest ona jedną z najniebezpieczniejszych i najpowszechniejszą chorobę transmisyjną w Polsce oraz całej Europie. Od kilkunastu lat obserwuje się stały wzrost częstotliwości jej występowania.

Borelioza wywoływana jest przez bakterię – krętka Borrelia burgdorferi , do zakażenia nią dochodzi podczas bezpośredniego kontaktu kleszcza zakażonego krętkiem ze skórą człowieka. Zakażenie przebiega po 24-48 h bytowania kleszcza na ciele człowieka, dlatego tak ważne jest jak najszybsze usunięcie pasożyta.

Choroba ma wielopostaciowy i różnorodny obraz kliniczny, może przebiegać bezobjawowo, może dawać wyłącznie objawy skórne (rumień wędrujący) lub może ujawnić się w postaci rozsianej, zajmując  duże liczby narządów i tkanek. Najczęściej występującymi postaciami boreliozy są: stawowa (boreliozowe zapalenie stawów), kardiologiczna i neurologiczna (neuroborelioza).

Należy wspomnieć, iż często u osób chorych na boreliozę dochodzi do koinfekcji, czyli jednoczesnego zakażenia kilkoma patogenami przenoszonymi przez kleszcze. Wraz z boreliozą może występować: kleszczowe zapalenie mózgu, babeszjoza, ludzka anaplazmoza granulocytarna, bartoneloza, tularemia lub gorączka Q. Koinfekcja przyczynia się do cięższego przebiegu choroby i może powodować trudności w leczeniu.

Leczenie boreliozy i towarzyszących jej koinfekcji obejmuje długotrwałą antybiotykoterapię, jest skomplikowane i wymaga indywidualnego podejścia do każdego pacjenta. Długotrwałe przyjmowanie antybiotyków niesie ze sobą wiele negatywnych skutków ubocznych, które mogą stanowić większy problem niż sama borelioza. W celu zapobiegania powikłaniom rekomendowane jest stosowanie innych metod leczniczych w tym diety przeciwgrzybiczej.

Dieta przeciwgrzybicza

Jest dietą niskowęglowodanową, zgodną z podstawowymi zasadami żywienia. Zaleca się spożywanie 4-5 niewielkich objętościowo posiłków, najlepiej o stałych porach. Postawę diety stanowią warzywa i produkty białkowe. Wskazane techniki kulinarne to: gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, pieczenie w folii lub rękawie, duszenie bez obsmażania na tłuszczu.

Należy unikać produktów, które wspomagają rozwój grzybów tj. żywności zawierającej duże ilości cukru (syropy, czekolada, miód, budynie, ciastka i ciasta, dżemy, lody, soki owocowe, słodzone napoje gazowane, zupy w proszku, konserwy, suszone owoce, alkohol), żywności zawierającej drożdże (chleb, bułki, ciasta drożdżowe, pizza, kostki rosołowe, buliony, ocet, pikle, piwo, wino), żywności zawierającej grzyby (sery pleśniowe np. : brie, camembert, lazur).

Wśród produktów wskazanych do spożywania w omawianej diecie, można wymienić:

  • pieczywo razowe (pieczone na zakwasie), ryż, makaron, ziemniaki,
  • jogurt naturalny (bez dodatku cukru),
  • ryby morskie,
  • soczewica, kasza jaglana, kasza gryczana,
  • chude gatunki mięsa drobiowego,
  • pestki słonecznika, migdały,
  • warzywa (szczególnie wskazane: marchewka, bakłażan, cukinia, buraki, dynia, pietruszka, koper, szpinak, seler, por, cebula, czosnek, pomidory),
  • cytryna, grejpfrut, zielone jabłka, avocado.

Bibliografia:

  1. Godek A.: Nowoczesne metody leczenia boreliozy z koinfekcją (antybiotyki, żywienie), Borgis – Medycyna Rodzinna 3/2014, s. 147-151
  2. przyjazny-dietetyk.pl/dieta-przeciwgrzybicza
  3. portal.abczdrowie.pl/dieta-przeciwgrzybicza
5/5 (1)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka dietetyki na studiach I stopnia, interesuję się psychodietetyką, żywieniem w sporcie, dietą w cukrzycy i w chorobach układu pokarmowego.

Loading...
Udostępnienia