Żywność wygodna – TAK czy NIE?

Pęd życia, zbyt mało czasu na przygotowanie posiłków w domu, życie w ciągłym biegu, większa aktywność zawodowa kobiet, zwiększone spożycie żywności poza domem, stopniowy wzrost zamożności społeczeństwa, który pozwala na zakup droższej, wysoko przetworzonej żywności. Te i inne elementy społeczne, ekonomiczne i kulturowe zwiększają popularność żywności wygodnej.

Jaka to żywność?

żywność wygodna

Prawo autorskie: zhekos / 123RF Zdjęcie Seryjne

„Skoncentrowana, spreparowana i przygotowana do bezpośredniego spożycia lub spożycia po krótkotrwałej obróbce np. rozmrożeniu lub przygrzaniu w kuchence mikrofalowej w dowolnym czasie(…) Jest to żywność dyspozycyjna, odpowiednio zapakowana, utrwalona, stanowiąca gotowy posiłek lub jeden z jego składników”

Po wykonaniu prostych czynności np. dodaniu wody czy mleka, powstaje posiłek gotowy do spożycia w kilka minut. Żywność wygodna często jest wykorzystywana w żywieniu zbiorowym, turystyce czy też jako przekąska pomiędzy posiłkami.

Przykłady żywności wygodnej

  • Zupy błyskawiczne
  • Kremy
  • Dania główne mięsne, rybne, mączne, ziemniaczane
  • Modne dania dietetyczne
  • Przekąski, przystawki
  • Dania warzywne
  • Dania gotowe w kubkach

Co zazwyczaj wybieramy?

Najczęściej wybieramy produkt, który najszybciej da się przyrządzić, dzięki temu oszczędzimy nasz cenny czas.

Mniejsze znaczenie  w wyborze ma czas przydatności do spożycia, smak i cena. Jednak najbardziej niepokojącym faktem jest to, że wybierając szybkie danie nie zwracamy uwagi na wartość odżywczą produktu.

Czy jest to żywność zdrowa?

NIE! Choroby cywilizacyjne, nowotwory, cukrzyca typu 2, otyłość mogą mieć swoje podłoże wskutek nadmiernego spożycia żywności wysoko przetworzonej. Depresja, nadpobudliwość, agresja to tylko niektóre choroby, które mogą powstać przy niedoborach niezbędnych składników pokarmowych, których na pewno nie znajdziemy w „żywności szybkiej”. Większość tych produktów nie jest dobrym źródłem składników mineralnych i witamin.

W składzie większości szybkich dań dominują tłuszcze nasycone, będące przyczyną otyłości i chorób układu krążenia.

W żywności wygodnej znajdziemy duże ilości glutaminianu sodu, wzmacniacza smaku, który niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Wykryto w niej zanieczyszczenia, m.in. azotyny III i V, które są toksyczne (ich stężenie zależy od rodzajów procesów technologicznych a także poziomu w produktach użytych do wytworzenia). Azotany mogą zapoczątkować procesy nowotworowe układu pokarmowego.

Spożywając żywność wygodną jesteśmy narażeni na niedobory witamin i minerałów oraz innych składników pokarmowych. Substancje dodatkowe dodane do szybkiej żywności, mogą zostać przedawkowane i negatywnie wpływać na nasze zdrowie.

NIE- dla łatwych i szybkich dań !

TAK- dla zdrowych, bogatych w witaminy i minerały, domowych, pysznych  dań !

Chcesz jeść zdrowo ale brak Ci czasu? Przeczytaj: zdrowe gotowanie gdy nie mamy dużo czasu

Bibliografia:

1.A. Janicki, Żywność wygodna, [w]Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, red. F. Świderski, wyd.3, WNT, Warszawa 2006, s.30-35

2.K. Mojka, Wybrane produkty żywności wygodnej- ocena preferencji i częstotliwości ich  spożycia wśród studentów, Probl Hig Epidemiol 2012,93(4):823-833

3.G. Adamczyk, Popularność żywności wygodnej, Journal of Agribusiness and Rural Development  4(18)2010,5-13

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Magister Dietetyk, specjalista ds. jakości żywności, audytor HACCP

Komentowanie wyłączone.

Loading...
Udostępnienia