8 niekorzystnych połączeń w diecie
Przygotowując posiłki każdego dnia nie zwracamy zwykle uwagi na to, czy połączenie poszczególnych produktów będzie korzystne dla naszego zdrowia. Kierujemy się upodobaniami smakowymi i estetyką podania. Istnieje jednak całkiem sporo popularnych połączeń produktów, które nie tylko obniżają wartość odżywczą pokarmów, ale mogą niekorzystnie wpływać na organizm.
Na wstępie chcę zdementować popularną tezę o niełączeniu ziemniaków lub innych dodatków węglowodanowych z mięsem. Opiera się ona na stwierdzeniu, że spożywanie jednocześnie białka, tłuszczu i węglowodanów powoduje konkurowanie ze sobą enzymów trawiennych, a w konsekwencji ich nieefektywne działanie, przez co długo możemy czuć się ociężali. Zjawisko konkurencji enzymów nie zachodzi. Po pierwsze ze względu na fakt, że każdy makroskładnik pokarmowy jest trawiony przez inną grupę enzymów, których wydzielanie jest niezależne od siebie. Po drugie, trawienie węglowodanów, białek i tłuszczów rozpoczyna się w innych miejscach przewodu pokarmowego i zachodzi autonomicznie, jako osobne procesy. Zatem bez obaw, nasz mądry organizm doskonale poradzi sobie z posiłkami złożonymi z wielu składników pokarmowych.
8 niekorzystnych połączeń w diecie
-
Ogórek i pomidor
Połączenie tych dwóch warzyw jest tak samo popularne jak stwierdzenie, że nie powinno ich się jeść razem. Dlaczego? Pomidor to dobre źródło witaminy C (podobnie jak papryka czerwona, natka pietruszki lub kapusta), natomiast ogórek i inne warzywa z rodziny dyniowatych, jak cukinia i kabaczek zawierają sporo askorbinazy – enzymu, który rozkłada witaminę C. Zatem, przygotowując surówkę z pomidora i ogórka, pozbawiamy się cennego kwasu askorbinowego. Proces ten można spowolnić, dodając trochę soku z cytryny lub np. octu jabłkowego. Kwaśne środowisko hamuje działanie askorbinazy. I pamiętaj, żeby surówki jeść bezpośrednio po przyrządzeniu, gdyż witamina C jest bardzo nietrwała.
-
Herbata z cytryną
Ulubiony napój wielu osób. Szczególnie smakuje w zimowe wieczory, dodaje energii podczas przeziębienia. Dlaczego lepiej unikać takiego połączenia? Liście herbaty zawierają glin, który jest nieprzyswajalny dla naszego organizmu. W połączeniu ze składnikami cytryny przekształca się on jednak w cytrynian glinu, który jest łatwo wchłaniany, a jego duże ilości w organizmie wywołują chorobę Alzheimera. Żeby zapobiec powstawaniu cytrynianu glinu, wyjmij torebkę z herbatą lub odsącz liście i dopiero po chwili dodaj cytrynę.
-
Pomidor z serem
Kwasy zawarte w pomidorze, np. cytrynowy i jabłkowy mają zdolność wiązania wapnia zawartego w serach i twarogach. Związki te w dużych ilościach zaczynają wytrącać się w tkankach stawów w postaci kryształków soli wapnia i poszczególnych kwasów, wywołując stany zapalne i ostry ból. Ponadto związany wapń jest nieprzyswajalny dla organizmu.
-
Ryby i świeża kapusta
Ryby są źródłem jodu, którego wchłanianie zredukowane jest przez goitrogeny zawarte w surowej kapuście, a także kalafiorze, brokułach czy brukselce. Gotowane warzywa nie mają już działania ograniczającego przyswajanie jodu. Na to połączenie powinny szczególnie uważać osoby chorujące na niedoczynność tarczycy. Popularne połączenie kiszonej kapusty z rybami jest jak najbardziej dozwolone, a wręcz wskazane, gdyż witamina C z kiszonej kapusty ułatwia wchłanianie jodu.
-
Czerwone wino i mięso
Czerwonego wina nie powinniśmy pić do posiłku zawierającego białka zwierzęce. Wina czerwone są bogatym źródłem garbników, które mają zdolność wiązania żelaza zawartego w mięsie. Żelazo hemowe pochodzące z produktów zwierzęcych jest dużo lepiej przyswajalne niż to z roślin, jednak związane z garbnikami jest całkowicie bezużyteczne dla organizmu. Kieliszek wina lepiej wypić po posiłku, aby poprawić trawienie i dostarczyć sobie cennych antyoksydantów. Zasada ta dotyczy również kawy i herbaty.
-
Bułka z masłem
Klasyczna bułka z masłem to tylko przykład łączenia ze sobą węglowodanów prostych i tłuszczów nasyconych. I nie jest ona wcale najgorsza. Prym wiodą tutaj wszelkie słodycze przemysłowe i wyroby cukiernicze, które składają się przede wszystkim z cukrów i utwardzonych tłuszczów roślinnych. Spożycie dużej ilości cukrów prostych skutkuje nagłym wzrostem poziomu glukozy we krwi i wyrzutem insuliny do krwioobiegu. Insulina odpowiada za transport glukozy do komórek i mobilizuje je do magazynowania energii. Spożycie cukrów prostych i nasyconych tłuszczów skutkuje nie tylko wytwarzaniem tkanki tłuszczowej, ale także syntezą szkodliwych dla układu krwionośnego triglicerydów i cholesterolu LDL.
-
Herbata lub kakao i produkty pełnoziarniste
Garbniki zawarte w herbacie i kakao powodują upośledzenie wchłaniania składników mineralnych (m.in. magnez i cynk) oraz witamin z grupy B obficie występujących w produktach pełnoziarnistych.
-
Kiwi i żelatyna
To połączenie jest niekorzystne zarówno ze względów praktycznych, jak i zdrowotnych. Żelatyna składa się przede wszystkim z kolagenu, natomiast owoc kiwi zawiera składnik rozkładający kolagen. Z tego powodu galaretka z dodatkiem kiwi nie zetnie się. Kolagen jest elementem budującym chrząstki stawów i odpowiadającym za elastyczność i napięcie skóry, także warto dostarczać go do organizmu również z dietą.
Przeczytaj także:
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Jak jeść zdrowo? » 8 niekorzystnych połączeń w diecie
Absolwentka studiów z obszaru żywności, żywienia i dietetyki. Zwolenniczka prostej, zdrowej kuchni i świadomych wyborów w codziennym odżywianiu. Do moich głównych zainteresowań należy leczenie i wspomaganie leczenia chorób poprzez właściwe jedzenie, a także psychologiczne aspekty odżywiania i budowanie trwałych zmian nawyków żywieniowych. Uważam, że edukacja żywieniowa jest bardzo istotna, zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Chętnie podejmuję się prowadzenia tego typu zajęć.