Makadamia
Makadamia – a szczególnie jej orzechy (macadamia) to zyskujący na popularności przysmak, pochodzący z Australii, często uprawiany także na Hawajach. Jej nazwa pochodzi od nazwiska Johna MacAdama, którego przyjaciel – botanik von Mueller nadał orzechowi imię na jego cześć. Pyszny orzech schowany jest pod niezwykle twardą łupiną, którą ciężko rozłupać. Jego charakterystyczny, masłowaty, słodkawy smak bierze się z dużej zawartości zdrowych tłuszczów. Oprócz pysznego smaku makadamia ma do zaoferowania znacznie więcej.
Makadamia i jej bogate wartości odżywcze
Tak jak pozostałe orzechy – makadamia jest również dość kaloryczną przekąską: to ponad 700 kcal na 100 gram, niemal w całości pochodzących z tłuszczów. To stawia makadamię w czołówce wśród reszty orzechów pod względem kaloryczności. Choć zapala to czerwoną lampkę ostrzegawczą, warto uspokoić wszystkich niedowiarków wątpiących w pozytywne właściwości orzechów makadamii – jest ona również po samą swoją twardą łupinkę wypełniona zdrowiem. Zresztą – jak sugerowały już badania – pomimo ich kaloryczności – dzięki orzechom jesteśmy zarówno zdrowsi, jak i szczuplejsi.
100 gram orzechów makadamii pokrywa 20% zapotrzebowania dziennego na żelazo i błonnik, zawiera też wapń, magnez, mangan, witaminę A, E, miedź, fosfor oraz selen.
Wielu ucieszy fakt, że jest to produkt bezglutenowy i to sprawia, że czasem dodawana jest do tego typu produktów. Pomimo pokaźnej zawartości tłuszczów nie zawiera również cholesterolu. Tłuszcze, które zawiera orzech makadamii to głównie tłuszcze jednonienasycone, które przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu i podwyższenia poziomu dobrego cholesterolu.
Niezwykle cennym składnikiem orzechów makadamii są witaminy z grupy B, w tym niacyna, ryboflawina, witamina B6 – na które zapotrzebowanie dzienne 100 gram orzechów pokryje w kilkunastu procentach – w przypadku niacyny pokrywa to zapotrzebowanie w całości.
Olej makadamia
Z orzechów makadamii wytwarzany jest również olej, składający się głównie z tłuszczów jednonienasyconych (tu góruje nawet nad oliwą z oliwek) a więc bardziej przyjazny dla organizmu. Posiada także stosunkowo wysoki punkt dymienia jak na olej z orzechów. Szczególnie popularny jest w swoim rodzimym kraju. Olej ten jest też szeroko wykorzystywany do produkcji kosmetyków.
Zdrowe właściwości makadamii
Makadamia posiada poza powyższymi również właściwości antyoksydacyjne, co pozwala zwalczać efektywniej wolne rodniki przyczyniające się do licznych, poważnych chorób. Świeży orzech makadamii jest jasny, jednak szybko ciemnieje, przez co warto dla zatrzymania jego świeżości trzymać go w lodówce jeśli zależy nam na odłożeniu konsumpcji w czasie.
Uwaga na marginesie – orzechy makadamii są toksyczne dla psów, dlatego należy uważać, żeby nasi pupile nie próbowali się raczyć tym przysmakiem nawet w małych ilościach.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Owoce » Makadamia