Miód – przepisy i pomysły

Avatar photo
miód przepisy

W wielu kuchniach słoik miodu jest schowany głęboko w mało dostępnej szafce, a to błąd. Słoiczek miodu powinien zająć podręczne miejsce tuż przy oliwie, soli i pieprzu. Dowiedz się jak wykorzystać ten naturalny słodzik w swojej kuchni.

Miód daje tyle możliwości

Kilka kropli miodu na toście może zamienić zwykły kawałek chleba w spektakularne śniadanie. Najlepsza w tym lepiącym przysmaku jest jego różnorodność, pochodząca z rozmaitości kwiatów, z których został zebrany.

Użyj łagodnego miodu akacjowego do sałatek owocowych, koniczynowego do napojów na bazie kawy i herbaty, z kwiatów pomarańczy do ciast i ciasteczek a miodu lawendowego jako dressing do sałatek.

Do użytku codziennego warto przeznaczyć miód wielokwiatowy pochodzący od lokalnego pszczelarza – pochodzący z czystych terenów będzie nie tylko smaczny ale i wartościowy.

Miód przepisy

Od grillowania do pieczenia, miód może być dodawany przy każdej technice kulinarnej. Może być podawany na ciepło lub na zimno.

Pieczenie
Zamiast cukru dodawaj taką samą porcję miodu do pieczenia swoich ulubionych babeczek. Jedwabista struktura miodu pomoże dokładnie połączyć się wszystkim składnikom.

Przykładowe babeczki z miodem, to te na bazie kwaśnej śmietany z cytryną i miodem lub bananowo-czekoladowe z dodatkiem miodu wielokwiatowego.

Dressingi
Dodaj miodu do dressingów sałatkowych, dipów i humusów lekko słodkawy smak połączy harmonijnie wszystkie składniki sosów.

Balsamiczny vinnegret, dip miodowo musztardowy czy humus z zielonych ziół to tylko niektóre z propozycji.

Zobacz również
kwasy tłuszczowe omega 3

Glazury i pieczenie
Miód zachowuje się jak smakowy klej tworzący chrupką glazurę pieczeni. Nadaje się nie tylko do pieczenia mięs ale również do tofu któremu podczas pieczenia nadaje złocistą chrupiącą otoczkę. Polecamy miodowego kurczaka i pieczone tofu z miodem.

Natomiast pieczone warzywa, kurczaka, ryby z powodzeniem można podlać miodem pitnym dla nadania wyraźniejszego smaku. Potrawy które się sprawdzają to marchewki w glazurze miodowej, miodowo-sojowy łosoś czy podudzia kurczęce w sosie jabłkowo-miodowym.

Polewy miodowe
Więcej smaku uda się wydobyć z owoców i orzechów kiedy lekko polejemy je miodem. Wypróbuj sałatkę z owoców egzotycznych z dodatkiem miodu i limetki czy prażonych migdałów w miodzie

Jeśli masz jakiś ciekawy przepis z wykorzystaniem miodu, skomentuj artykuł !