Popcorn… na zdrowie !

popcornPopcorn ma jako przekąska raczej słabą opinię wśród osób dbających o zdrowe odżywianie. Zwykle jest napakowany tłuszczem, solą i przez to traktowany na równi z innymi niezdrowymi zapychaczami – ale jednak wcale być tak nie musi!

Zdrowy popcorn

Dietetycy dobrze wiedzą, że produkty pełnoziarniste jako podstawa piramidy żywieniowej dobrze służą naszemu zdrowiu. Popcorn zawiera potężną dawkę błonnika i jest zdrowym źródłem węglowodanów. Jak wskazały badania publikowane w Journal of the American Dietetic Association – osoby, które jedzą prażoną kukurydzę mają w swojej diecie o 250% produktów pełnoziarnistych więcej niż te osoby, które z niego rezygnują.

Wystarczą trzy szklanki gotowego popcornu aby otrzymać 1/3 dziennego zapotrzebowania na produkty pełnoziarniste i to przy ledwie 100 kcal.

Co z tłuszczem?

Istotne jest w tym wszystkim aby podczas zakupów popcornu zawsze zwracać uwagę na technologię jego wykonania – tutaj musimy ochłodzić zapał części miłośników popcornu – za zdrowy zakwalifikować można głównie popcorn przygotowany w urządzeniu na gorące powietrze. Niestety wszelkie dodatki tłuszczów, dużej ilości soli, polew, dodatków może przesłonić całą zdrowotność przekąski i spowodować, że stanie się ona bardzo kaloryczna.

Jeśli jednak dobrze przygotujemy popcorn – będzie to przekąska nie tylko zdrowa ale i przyjazna dla sylwetki – zawartość błonnika sprawi, że uczucie sytości będzie trwało dłużej.

3 Komentarzy

Dodaj komentarz