15-minutowa kuchnia dla singli. Szybciej niż dostawa pizzy [RECENZJA]

Avatar photo
15-minutowa
Tytuł: 15-minutowa kuchnia dla singli. Szybciej niż dostawa pizzy
Autor: Martina Kittler
Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: Esteri
Ilość stron: 64
15-minutowa kuchnia dla singli

Ile razy pomyśleliście, że nie opłaca się Wam gotować tylko dla jednej osoby więc kupiliście coś gotowego w sklepie albo zamówiliście pizzę? Ja się przyznaję, że kilka. Z pomocą przychodzi Martina Kittler i wydawnictwo Esteri, podając na talerzu szybkie i pyszne pomysły na posiłki w książce „15-minutowa kuchnia dla singli”. Jest to kolejna, bardzo praktyczna książka tego wydawnictwa, a do tego szata graficzna jak zwykle zachwyca.

W książce znajdziemy 5 rozdziałów zatytułowanych kolejno: Porady i dodatki, Sałatki i przekąski, Zupy i dania jednogarnkowe, potrawy wegetariańskie oraz Ryba i mięso. W pierwszym rozdziale dowiemy się jak kupować i przechowywać produkty mądrze aby nasze dania były szybkie a jednocześnie smaczne. Znajdziemy tutaj rożne zamienniki produktów, które pozwolą szybciej przygotować posiłek zachowując maksimum smaku. Kolejne rozdziały stanowią inspirację dla ponad 30 dań – jest więc w czym wybierać!

To co mi się zawsze podoba w poradnikach wydawnictwa Esteri to świetne rozplanowanie treści. Nie ma tutaj miejsca na bezsensowne marnowanie papieru, bo nawet na skrzydełkach książki znajdziemy praktyczne informacje na temat kuchni singla. Poradnik jest cienki, więc można zabrać go ze sobą wszędzie.

 Polecam go oczywiście wszystkim, którzy mieszkają w pojedynkę. Jeden duży minus: dostęp oraz cena wielu proponowanych produktów… Oczywiście pamiętajmy o tym, że bardzo dużo produktów ma swoje tańsze odpowiedniki ?

Przykładowy przepis:

Na zachętę przedstawiam Wam jeden z przepisów: Sałatka ze szpinaku i moreli

Składniki:

  • 70 młodego szpinaku baby
  • 3 małe morele
  • 4 plastry boczku
  • 1 ½ łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 mała szalotka,
  • ząbek czosnku, sól, pieprz
  • 2 łyżeczki orzeszków piniowych

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak przebrać, umyć i położyć na talerzu. Morele umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, a połówki pokroić w cienkie plastry.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę. boczek pokroić na szerokie kawałki i smażyć z obu stron na patelni ok. 2-3 minuty. W tym czasie obrać i pokroić w drobną kostkę szalotkę i czosnek. Zdjąć z patelni boczek i wrzucić szalotkę i czosnek. Smażyć ok. 2 minuty.
  3. Zdjąć patelnię z ognia i zalać jej zawartość octem. Wymieszać z pozostałym olejem. Przyprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem. Dodać boczek i orzeszki piniowe.