Historia Pizzy

Historia PizzyChoć mogłoby się wydawać, że historia pizzy powinna zacząć się gdzieś w jakiejś spokojnej wiosce zagubionej gdzieś na Półwyspie Apenińskim, to jej początków można jednak szukać gdzie indziej i o wiele wcześniej. Poprzedniczką pizzy były placki plangutos, które wytwarzali starożytni Grecy. Było to cienkie ciasto na które nakładano różne dodatki.

Historia Pizzy

Po raz pierwszy słowo pizza pojawiło się jednak faktycznie we Włoszech – już w okresie średniowiecza (X wiek). Samo słowo pochodzić mogło od chleba z pieca – który przez Rzymian nazywany był picea.

Pierwsza pizzeria pojawiła się w Neapolu i istnieje do dzisiaj – to Antica Pizzeria Port’Alba i powstała w roku 1830.

Słynna Pizza Margherita

Znana jest anegdota na temat powstania jednej z popularniejszych odmian pizzy – margherita. Miała ona powstać w 1889 roku i przygotował ją Rafaele Esposito z Neapol specjalnie dla króla Umberto I i małżonki. To właśnie od imienia małżonki – Małgorzaty wzięła się jej nazwa. Pizza na której oprócz sosu pomidorowego znalazła się mozzarella i pasta bazylii bardzo spodobała się królewskiej parze. Składniki pizzy nawiązywały kolorystycznie do włoskiej flagi na której pojawia się biel, czerwień i zieleń.

Pizza w Polsce

Pizza w Polsce – jak wiele innych rzeczy – miała się pojawić wraz z dworem królowej Bony. Skąd o tym wiemy? Pizza miała być zaserwowana na weselnym przyjęciu królowej z Zygmuntem Starym na dworze Sforzów. Był to wiek XVI. Dzisiaj liczne pizzerie dostępne są w większych i mniejszych miastach całej Polski.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia