The American College of Cardiology (ACC) razem z American Heart Association (AHA) opublikowało dzisiaj odświeżone zalecenia dotyczące prewencji chorób układu krwionośnego, czyli dokument o nazwie The 2019 Primary Prevention of Cardiovascular Disease guideline.

Zalecenia ogłoszono podczas dzisiejszego ACC 2019 Annual Scientific Sessions w Los Angeles, w USA.

Poniżej piszemy, co w nich znajdziecie najważniejszego oraz co wzbudza największe dyskusje.

Dyskusja na temat aspiryny

To, co wzbudziło najwięcej komentarzy, to ograniczenie w prewencji układu krwionośnego podawania aspiryny dla osób, które nie miały stwierdzonych problemów z sercem. Firma Bayer wydała już w tej kwestii oświadczenie, sugerujące, by pacjenci nie rezygnowali z wykorzystania aspiryny, bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem prowadzącym – szczególnie, gdy mieli już poważne problemy zdrowotne z układem krwionośnym. Na poparcie tych słów, przytoczono dotychczasowe wyniki badań.

Główne zalecenia w pigułce

© JACC / 2019

Dieta w prewencji układu krwionośnego

Przechodząc do tematów kluczowych dla dietetyków, czyli zaleceń dotyczących diety (strony 18-21 dokumentu)…

Dieta roślinna i śródziemnomorska

W zaleceniach podkreśla się skuteczność diet roślinnych oraz diety śródziemnomorskiej. Kilkukrotnie mowa jest o korzyściach z redukcji spożywanego mięsa na korzyść diety roślinnej.

zalecenia układ krwionośny
© Foodandmore / 123RF

Zalecane produkty w diecie ochronnej dla układu krwionośnego

Produkty, na które należy położyć nacisk i zwiększać ich spożycie, to:

  • owoce
  • orzechy
  • warzywa
  • strączkowe
  • niskotłuszczowe źródła białka (roślinne i zwierzęce – szczególnie ryby)
  • produkty obfitujące w błonnik

Co z nabiałem?

W dokumencie znajdziemy informację, że dotychczasowe badania dotyczące nabiału są rozbieżne, stąd brak jest konkretnych zaleceń w tym względzie.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Marnowanie żywności w UE: owoce i warzywa

Tłuszcze nasycone i tłuszcze trans

Kolejną rekomendacją jest ograniczenie źródeł tłuszczów nasyconych na rzecz jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Przeczytaj więcej o badaniach w tym zakresie poniżej:

Szczególnie wskazano na szkodliwość tłuszczów trans, które mogą ryzyko chorób podnosić. Należy także uważać na szkodliwe tłuszcze utwardzone, obecne często w pieczywie cukierniczym.

Ograniczenie źródeł cholesterolu i sodu

Wskazano także na korzyść dla zdrowia układu krwionośnego z ograniczenia w diecie źródeł zarówno sodu, jak i cholesterolu. Ten ostatni jest obecny szczególnie w żółtkach jaj i czerwonym mięsie – według organizacji warto zastępować je na produktami roślinnymi.

Co jeszcze ograniczyć?

ACC/AHA rekomenduje także, aby ograniczyć w diecie:

  • wysoko przetworzone produkty mięsne
  • oczyszczone produkty zbożowe
  • słodzone napoje (cukrem i sztucznie, przy czym sztuczne słodzenie może być pewnym rozwiązaniem przejściowym do przechodzenia w stronę zdrowszych zamienników, jak woda).

Ile węglowodanów w diecie?

Według dotychczasowych badań, spożycie diety wysokowęglowodanowej może być szkodliwe dla serca. Zaleca się spożywanie 50-55% energii pochodzącej z węglowodanów.

Przeczytaj całość zaleceń

Pełny przewodnik dostępny na stronie JACC: link

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Redakcja Dietetycy.org.pl -

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl