Autyzm – dieta
Dziecko z autyzmem – problemy, postępowanie żywieniowe
W latach 80. autyzm diagnozowano u około 5 do 10 tys. dzieci, dziś szacuje się że osób cierpiących na tę chorobę może być od 17 do nawet 40 tys. Autyzm rozpoznaje się zwykle około 3 roku życia, choć ta diagnoza stawiana jest też u dorosłych. Chore dziecko wykazuje nieprawidłowości behawioralne m.in. nie bawi się z kolegami. Warto jednak pamiętać, że taka osoba może mieć całościowe zaburzenia rozwojowe. W aspekcie odżywiania autystyczne dziecko charakteryzuje się: niedoborami składników odżywczych, brakiem apetytu, czasami też alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego lub regularnymi infekcjami przy osłabionym systemie odpornościowym. Dziecko cierpiące na autyzm powinno mieć specjalnie dostosowany jadłospis do swoich potrzeb. Dieta powinna być dopełnieniem leczenia farmakologicznego i terapii zachowawczej, by zredukować problemy dziecka. Odpowiednio zbilansowana dieta odnosi pozytywny skutek, gdyż chroni układ nerwowy dziecka przed działaniem czynników neurotoksycznych. Pytając rodziców, którzy wdrożyli modyfikacje w żywieniu dziecka z autyzmem o efekty, otrzymuje się pozytywne opinie (poprawa mowy, skoncentrowania na zadaniach, spadek nadpobudliwości czy poprawę funkcji trawiennych).
Zalecane działania
Z wyników badań wiemy, że wiele korzyści odnosi się wprowadzając dietę bezglutenową. Obecnie mamy wiele dostępnych produktów dla chorych na celiakię, więc nie powinno być problemu z eliminacją z diety glutenu. Spróbuj wykluczyć z diety wszystko mleczne lub z jego dodatkiem. Autystyczni często mają niedobór laktazy czy też upośledzone trawienie kazeiny. Warto jest zwrócić uwagę czy występują zaburzenia w tolerancji niektórych produktów. Wprowadzając dietę eliminacyjną wybieraj odpowiedni zamiennik, by był jak najbardziej zbliżony wartością odżywczą do produktu pierwotnego.
Zadbaj o prawidłowe ilości dostarczanego białka, gdyż niedobór rokuje niedożywienie. Potem mogą być kolejne problemy: zaburzenia odporności, trawienia, cienkie włosy i spadek masy mięśniowej.
Kolejnym z działań, które mogą okazać się niezbędne jest zmiana składu tłuszczowego diety dziecka. Wyeliminuj produkty bogate w izomery trans (słodycze, produkty cukiernicze, produkty typu fast food). Natomiast wprowadź żywność bogatą w kwasy omega–3: ryby morskie (łosoś, sardynka, śledź), orzechy włoskie i migdały. Jeśli u dziecka występują ataki padaczki, korzystne skutki odniesiesz dietą ketogenną. Polega ona na dostarczaniu diety bogatej w tłuszcz, a zmniejszeniem pozostałych podstawowych składników (3-4 g tłuszczu na 1 g białka i węglowodanów). Wyklucz z diety potrawy smażone i produkty wzdymające.
W żywieniu ograniczmy podaż przetworzonych produktów. Im dłuższy skład produktu na etykiecie, tym bardziej toksyczny w diecie autystycznego. Produkty, które powinieneś wykluczyć są bogate we wzmacniacze, zagęszczacze, polepszacze smaków, barwniki i stabilizatory. Unikaj produktów zawierających: cukier, sacharynę, aspartam i ascesulfam K, syrop kukurydziany (HFCS) i glutaminian sodu.
Tekstura potraw
Często dziecko chore na autyzm nie akceptuje konkretnej tekstury. Część dzieci woli potrawy kruche i chrupiące, a inne natomiast lepkie i gładkie. Przy podaniu nieakceptowanej przez dziecko faktury potrawy, może ono wpaść w napad agresji. Ponadto dziecko nie spożyje podanego mu posiłku, w wyniku czego wzrasta podatność na niedobory w całkowitym bilansie diety.
Chorzy na autyzm nie akceptują ostrych potraw, dlatego lepiej skupić się na łagodnych przyprawach. Zapomnij w kuchni o chrzanie, pieprzu, curry, czy cynamonie lub chilli. Zwracaj uwagę jednak na preferowany przez dziecko smak, gdyż często autystyczny nie ma zbytniego apetytu.
Ciekawe informacje
- Korzystnie jest wybierać produkty bogate w błonnik pokarmowy oraz o niskim indeksie glikemicznym <55;
- Dzieci z autyzmem często mają zaburzoną florę bakteryjną jelit, dlatego pożądane jest podawanie im probiotyków;
- Zadbaj szczególnie o produkty bogate w witaminy B6, C oraz w magnez, by niwelować objawy autyzmu.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dietetyka kliniczna » Autyzm – dieta
Absolwentka studiów magisterskich kierunku Dietetyka Collegium Medium w Bydgoszczy.