Jak wygląda zapotrzebowanie na technologów żywności i dietetyków? (Barometr Zawodów 2022)
Barometr Zawodów to badanie, które pojawia się corocznie i na poziomie województw, powiatów pokazuje popyt i podaż na pracowników z konkretnych specjalizacji. Sprawdzamy, co raport mówi o specjalistach żywieniowych.
Na początek trochę o metodologii: pod nazwą specjalistów technologii żywności i żywienia kryją się takie zawody jak:
- inżynierowie, technicy technologii żywności (liczne podgrupy)
- dietetycy, żywieniowcy, specjaliści do spraw żywienia
Samo badanie jest realizowane przez Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej, jego koordynatorem jest zaś Wojewódzki Urząd Pracy w Krakowie. Uzbrojeni w tę podstawową wiedzę, sprawdźmy, co wynika z badania.
Rynek (prawie w równowadze)
W I półroczu tego roku na rynku jest 9183 osoby bezrobotne w zawodzie. 5320 osób jest długotrwale bezrobotnych. Równolegle do bazy ofert pracy CBOP napłynęło w roku poprzednim 624 oferty.
Większość województw wskazuje na równowagę między popytem i podażą. Wyjątkiem jest południowo-wschodnia Polska. Konkretnie chodzi o 3 województwa: Lubelskie, Świętokrzyskie, Podkarpackie. Tam występuje nadwyżka poszukujących pracy. Reprezentują to niebieskie pola:
Analiza schodzi także do poziomu powiatów. Tutaj robi się nieco bardziej zróżnicowanie. Ciemnoniebieskie pola oznaczają dużą nadwyżkę poszukujących pracy, natomiast pola pomarańczowe to powiaty z deficytem poszukujących pracy. Zobaczmy:
Duża nadwyżka poszukujących pracy dotyczy powiatów:
- starachowicki
- strzyżowski
- jasielski
Deficyt poszukujących pracy dotyczy powiatów:
- kartuski
- gorzowski
- sulęciński
- wschowski
- kłodzki
- kolneński
- sokołowski
- siedlecki
- łukowski
- krośnieński
Dynamika zmian na rynku pracy według powiatów
Zgodnie z raportem nastąpił pewien spadek ofert pracy w powiatach mławskim, ostrowskim, chełmskim, ropczycko-siędziszowskim, strzyżowskim.
Z drugiej wzrost dotyczył powiatów: oleckiego, grodziskiego, konińskiego, radomskiego, siedleckiego, Warszawy i krakowskiego. Wśród powodów tego stanu rzeczy podawany jest najczęściej rosnący problem z otyłością społeczeństwa przy rosnącej świadomości żywieniowej.
Przeczytaj szczegóły
Informacje na temat swojego powiatu (niektóre opisane także komentarzem na temat lokalnego rynku pracy) znajdziecie na stronie Barometru Zawodów. Link znajdziecie tutaj: BAROMETR ZAWODÓW
Dietetycy.org.pl » Zawód dietetyk » Rozwój zawodowy » Jak wygląda zapotrzebowanie na technologów żywności i dietetyków? (Barometr Zawodów 2022)