Błonnik chroni jelito przed zjadaniem przez mikroflorę
Wszyscy dietetycy wiedzą, że błonnik jest niezwykle cenny dla zdrowia układu pokarmowego. Mało jednak wiemy na temat tego, w jaki sposób się to dzieje. Badanie, prowadzone przez międzynarodowy zespół, które zostało niedawno opublikowane w magazynie Cell – rzuca światło na tę kwestię.
Analiza dotyczyła tego, co się dzieje, gdy dieta jest uboga w błonnik.
Aby przeprowadzić badanie, wyhodowano myszy pozbawione od urodzenia bakterii jelitowych, po czym podano im 14 gatunków charakterystycznych dla ludzkiego układu pokarmowego. Sprawdzono jak myszy zachowują się w zależności od typu diety po infekcji E. Coli.
Jak się okazało – wśród myszy karmionych pożywieniem z 15% błonnika z minimalnie przetworzonych zbóż i roślin – infekcja nie rozwinęła się w pełni, ponieważ jelito było chronione grubą warstwą śluzu jelitowego. Gdy dieta została jednak pozbawiona błonnika – mikroby rozkładały warstwę śluzu jelitowego i E.Coli już po kilku dniach zaczynało atakować ściany jelita.
Druga ważna kwestia – podobnie zachowywały się myszy karmione żywnością z oczyszczoną postacią rozpuszczalnego błonnika – charakterystyczną dla produktów wysoce przetworzonych i suplementów dietetycznych.
To co znajdziecie poniżej to graficzne wytłumaczenie tego zjawiska:
Badanie dostępne na stronie: cell.com
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Błonnik chroni jelito przed zjadaniem przez mikroflorę