Curry – mieszanka na każdą okazję. Właściwości i wartości odżywcze
Curry to mieszanka przypraw bardzo bogatej i różnorodnej kuchni południowo-azjatyckiej. Słowo „curry” pochodzi z języka tamilskiego (język jednego z regionów Indii) i oznacza dosłownie „sos”. W kuchni indyjskiej jest to sposób przyrządzania potrawy, a w niektórych jej odmianach oznacza danie, które przypomina zupę z jogurtu, na bazie masła klarowanego, przypraw i ciecierzyca.
Spis treści:
Z czego składa się curry?
W kulturze zachodniej znane jest jednak jako charakterystyczna mieszanka przypraw, której głównym składnikiem jest kurkuma, nadająca mieszance charakterystyczny żółty kolor. Inne popularne przyprawy wchodzące w skład mieszanki to: kolendra, imbir, czosnek, chilli, pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon i kminek. Wszystkie razem stanowią istną bombę prozdrowotną.
Właściwości prozdrowotne
Przeprowadzono wiele badań dotyczących wpływu mieszanki przypraw curry oraz związku występującego w kurkumie – kurkuminy, na zdrowie człowieka. Zaobserwowano następujące właściwości:
- działanie korzystne w prewencji nowotworów,
- zmniejszenie ryzyka anemii, gdyż mieszanka curry jest bogatym źródłem żelaza,
- korzystny wpływ na profil lipidowy [9],
- obniżenie ciśnienia krwi,
- utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy,
- poprawa poposiłkowej funkcji śródbłonka i poprawa funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego,
- korzystny wpływ na funkcje poznawcze,
- wpływ na zmniejszenie stanów zapalnych oraz łagodzenie bólów stawów,
- działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe
- pobudzenie metabolizmu.
Szczególnie ciekawe wydaje się przypuszczenie, iż przyprawa, a dokładniej wspomniana już wcześniej kurkumina, wpływa na zdolności poznawcze i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Badacze coraz bardziej interesują się tym tematem, dlatego też powstaje coraz więcej dowodów naukowych potwierdzających te korzystne właściwości przyprawy.
Przeciwwskazania
Mieszanka przypraw curry jest silnym koagulantem, dlatego też nie powinny spożywać jej osoby, które przyjmują leki rozrzedzające krew. U pozostałych osób, żółta przyprawa powinna na stałe zagościć w jadłospisie, gdyż jej właściwości prozdrowotne są nieocenione.
Bibliografia:
- http://www.przyprawowy.pl/curry.html
- https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/curry-przyprawa-wlasciwosci-i-zastosowanie-aa-sFf4-taii-vjv3.html
- https://natemat.pl/104395,curry-cenne-wlasciwosci-o-ktorych-mozesz-nie-miec-pojecia
- „A potential role of the curry spice curcumin in Alzheimer’s disease” JM. Ringman i Inn., 2005
- „Association of curry consumption with blood lipids and glucose levels” Y. Kwon, 2016
- „A single consumption of curry improved postprandial endothelial function in healthy male subjects: a randomized, controlled crossover trial.” H. Nakayama i Inn., 2014
- „Curry consumption and cognitive function in the elderly” Tze-Pin Ng i Inn., 2006
- „Effect of dietary curries on the glycaemic index.” S. Pirasath i Inn, 2010
- Musazadeh, V., Roshanravan, N., Mohammadizadeh, M., Kavyani, Z., Dehghan, P., & Mosharkesh, E. (2022). Curcumin as a novel approach in improving lipid profile: An umbrella meta-analysis. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.
- Data pierwotnej publikacji: 2.05.2019
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 11.09.2022
Dietetycy.org.pl » Żywność » Zioła i przyprawy » Curry – mieszanka na każdą okazję. Właściwości i wartości odżywcze
Absolwentka dietetyki na AWF w Poznaniu. Obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich. Szczególnie interesuję się żywieniem kobiet w okresie ciąży i laktacji, a także psychodietetyką i dietami wege