Czerwona kapusta – właściwości

Czerwona kapusta głowiasta to odmiana kapusty warzywnej, która występuje na Ziemi jedynie w uprawie. Swój czerwonofioletowy kolor zawdzięcza obecności antocyjanów, które należą do polifenolowych związków organicznych – flawonoidów, mających działanie przeciwutleniające.

Kapusta czerwona surowa jest warzywem niskokalorycznym (jedynie 31 kcal w 100g produktu). W porównaniu z kapustą białą, czerwona wypada lepiej ze względu na większą ilość witaminy C (norma na poziomie RDA: dla kobiet > 19 r.ż. 75 mg, a dla mężczyzn > 19 r.ż. 90 mg), większą zawartość potasu oraz witaminy A. Dodatkowo kapusta czerwona charakteryzuje się większą zawartością witamin z grupy B. Natomiast kapusta biała zawiera większą ilość witaminy K.

kapusta

Wspomniane wcześniej przeciwutleniające właściwości antocyjanów są bardzo pożyteczne dla organizmu człowieka – dzięki nim neutralizujemy wolne rodniki (winowajca procesów starzenia czy zmian nowotworowych).

czerwona kapusta

CC BY-SA 2.0, flickr.com, Saaleha Bamjee

Antocyjany znalazły też swoje zastosowanie w technologii żywności. Pozyskiwane są z czerwonej kapusty i stosowane są do barwienia żywności. Natomiast wyciągi wodne z liści mogą służyć jako wskaźnik odczynu pH, gdyż zmieniają barwę od ciemnofioletowej, przez odcienie czerwonej aż do prawie żółtej.

Przepis – ostra czerwona kapusta

Poniżej nietradycyjny przepis na ostrą czerwoną kapustę (pozyskano z: mayoclinic.org).

Składniki:

  • 1 kapusta czerwona, umyta i poszatkowana
  • 2 małe cebule, umyte i poszatkowane
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • garść rodzynek
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty prze praskę
  • po 1 łyżeczce cynamonu i mielonych goździków
  • po 1 łyżeczce kuminu i kolendry
  • 2 łyżki octu winnego
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • pół szklanki wody

Przygotowanie:

Do dużego garnka dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać. Przykryć i gotować na średnim ogniu (około godziny, często mieszając), aż kapusta będzie miękka. Aby zapobiec wysychaniu kapusty, można jeszcze dodatkowo dolać wodę. Podawać można zarówno na ciepło lub zimno.

Zostaw swoją opinię:

Udostępnienia