Detoks cukrowy — Agata Lewandowska [Recenzja]

Avatar photo
detoks cukrowy

Detoks cukrowy” to jedna z najbardziej rozpoznawalnych książek Agaty Lewandowskiej. Świadczyć może o tym zainteresowanie tym tytułem, który doczekał się właśnie trzeciego wydania.

Tytuł: Detoks cukrowy
Autor: Agata Lewandowska
Wydawnictwo: RM
Ilość stron: 192
Rok wydania: 2021

Detoks od niezdrowego jedzenia

Tytuł książki może wydawać się nieco zwodniczy i sugerować modne w kręgach medycyny alternatywnej detoksy. Nic bardziej mylnego. Agata Lewandowska to dyplomowana dietetyczka z wieloletnim stażem, reprezentująca nurt evidence based nutrition. Niniejsza książka skierowana jest do konsumentów, chcących w sposób świadomy dokonywać wyborów żywieniowych.

Autorka jest świadoma popularnych błędów dietetycznych popełnianych przez naszych rodaków. Przeciętna dieta obfituje w produkty o wysokiej zawartości soli, cukru i tłuszczu. Przez wzgląd na zdrowie powinno się je ograniczać.

O czym jest detoks cukrowy?

Agata Lewandowska we wstępie książki przybliżyła czytelnikom, czym są cukry. Dowiemy się zatem jak się je dzieli i gdzie można znaleźć o nich informacje na żywności. Gdybyście chcieli się dowiedzieć, ile cukru można dziennie spożywać i co sprawia, że tak lubimy słodycze, zajrzyjcie do „Detoksu cukrowego”.

Autorka w przystępny sposób odpowiedziała czy możliwe jest uzależnienie od cukru, a także czy należy go bezwzględnie wyeliminować z jadłospisu. Część osób nie wyobraża sobie porannej kawy bez łyżeczki cukru. Wzrost świadomości szkodliwości tego dodatku sprawia, że wielu łasuchów poszukuje „zdrowszej alternatywy”. Czy zatem cukier brązowy, trzcinowy, kokosowy, melasa czy syrop z agawy dostatecznie rozgrzeszy słodzącego? Odpowiedzi w książce.

Gdzie się kryją cukry?

Agata Lewandowska poruszyła ważny temat o nieoczywistych źródłach cukru. Coraz więcej osób wie, że nabiał jest często słodzony, zmieniając się z prozdrowotnego posiłku w kaloryczny deser. Zaskoczeniem może być obecność cukru w przetworach warzywnych, pieczywie, gotowych sosach i daniach na wynos czy nawet wędlinach i słonych przekąskach.

8-tygodniowy jadłospis

To, co wyróżnia ten tytuł to szczegółowy ośmiotygodniowy jadłospis rozpisany na poszczególne posiłki. To duże ułatwienie dla zmotywowanych do zmiany sposobu odżywiania osób. Autorka omówiła zasady stosowania zaplanowanej przez siebie diety. Starannie skomponowała też posiłki, zgodnie z zasadami racjonalnego odżywiania.

detoks cukrowy

Przepisy bez cukru

W części przepisowej Agata Lewandowska opisała przewidziane w diecie potrawy. Wśród dań znalazło się kilkanaście sałatek, zup, surówek i koktajli. Dania główne to bogactwo warzyw, kasz, pełnoziarnistych makaronów oraz propozycji z chudego drobiu.

Zobacz również
maślan sodu

Niektórym czytelnikom może nieco brakować wizualizacji dań. Jednak opracowana dieta jest przygotowana w sposób bardzo czytelny i łatwy w przygotowaniu. To rekompensuje tę drobną niedogodność.

Podsumowanie

Książka warta polecenia osobom, chcącym racjonalnie zaplanować żywienie i ograniczyć ilość spożywanego cukru.

Inne recenzje książek Agaty Lewandowskiej:

Dla osób lubiących serie wydawnicze i książki poradnikowe polecam inne książki napisane przez Agatę Lewandowską, o których pisaliśmy tutaj: